Aktorių išgarsinęs „Sostų karų“ niekšo vaidmuo kiša koją auklėjant dukras

Buvo laikas, kai JAV televizijos serialo „Sostų karai“ aistruoliai svarstė, kaip pribaigti niekšą karaliaus asmens sargybinį, karalienės brolį Džeimį Lanisterį, pravarde Karalžudys. Pakarti, nudurti ar ketvirčiuoti? Tuomet ir jį įkūnijęs danų aktorius Nikolajus Costeris-Waldau (47 m.) neturėjo gerbėjų. Bet su kiekviena serija simpatijų šiam personažui daugėjo, tad kartu vis labiau augo ir jo atlikėjo populiarumas. Dabar ištisa armija aistruolių apie jį nori žinoti viską – ne tik kur augo, bet ir iš kur ištraukė eskimę žmoną.

Aktorius N.Costeris-Waldau dukteris Philippą (kairėje) ir Saffiną kartais atsiveda į filmavimo aikštelę.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Aktorius N.Costeris-Waldau dukteris Philippą (kairėje) ir Saffiną kartais atsiveda į filmavimo aikštelę.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Nikolajus vedė eskimę Nukaką, kuri kadaise buvo tapusi Mis Grenlandija.
Nikolajus vedė eskimę Nukaką, kuri kadaise buvo tapusi Mis Grenlandija.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2017-11-15 16:03

Aktorius kilęs iš Danijos miestelio Rudkiobingo. Jo motina Hanne Coster, dirbusi bibliotekininke, viena rūpinosi trimis vaikais.

Smarkiai geriantis jos vyras Jorgenas Waldau metė šeimą, kai sūnui Nikolajui buvo šešeri.

Aktoriaus tėvas retais blaivumo periodais prabudus sąžinei savo atžalas pamalonindavo pigiomis dovanomis ir saldainiais.

Vaikai džiaugdavosi jo atėjimu, įkalbinėdavo kartu pasižiūrėti televizorių, sulošti kortomis ar pažaisti futbolą.

Žinoma, Waldau vyresnysis nebuvo geriausias pasaulyje tėvas, bet Nikolajus jį nuoširdžiai mylėjo ir nė karto apie jį nėra pasakęs blogo žodžio.

Ką padarysi, jei geros širdies, jautraus, priversto atsitiktiniais darbais verstis vyro gyvenimas nesusiklostė?

Nikolajaus motina Hanne manė kitaip. Todėl žiūrėdama į dangų dažnai klausė: kodėl Dievas pasiuntęs jai tą nevykėlį Jorgeną, kur buvo jos protas, kai sutiko už jo tekėti, ir kodėl dabar gyvena vos sudurdama galą su galu?

Ir tai nebuvo tušti Hanne žodžiai. Norėdama per Kalėdas pradžiuginti vaikus kartą ji net paėmė kreditą.

Pasirodė, kad jo padengti nėra iš ko. Hanne apsiašarojo sužinojusi, kad Nikolajus grąžino į parduotuvę šventėms nupirktą stereoaparatūrą.

„Neišgyvenk, mygtukas „Play“ vis tiek strigo“, – šypsodamasis pasakė sūnus.

Bet iš tikrųjų Nikolajus buvo nusiminęs: jis dievino muziką ir svajojo apie tokią dovaną. Jis net svajojo tapti dainininku.

Bet kai atliko dainą iš Rodo Stewarto repertuaro po jam patikusios merginos langais, o ji to neįvertino, atsisakė ir dainavimo, ir mylimosios.

Nikolajus susižavėjo futbolu, bet išskirtiniu talentu sporto srityje nepasižymėjo. Tuomet jam ir kilo mintis pasukti į aktorystę.

Šeima buvo prieš, tėvas patarė rinktis tai, kas jam pasiekiama, o ne eikvoti laiką niekams.

Ir kaip nustebo artimieji, kai Nikolajus iš pirmo karto įstojo į Danijos nacionalinio teatro ir šokio mokyklą! Beje, jis buvo jauniausias kurse.

Tolesnis N.Costerio-Waldau likimas patvirtino, kad kuklus vaikinas iš miestelio neapsiriko pasirinkęs aktoriaus kelią. Jį greitai pastebėjo: jis galėjo rinktis ne tik vaidmenis, bet ir režisierius.

Supratęs, kad jam pasidarė ankšta Danijos Karalystėje, Nikolajus vieną dieną nusipirko lėktuvo bilietą ir išskrido į Londoną. Ir vėl jam nusišypsojo sėkmė: jį pakvietė į vieną nepriklausomų projektų.

Įkvėptas pirmojo pasiūlymo aktorius laukė kitų, bet jų nebuvo – mėnesį, antrą, trečią. Nikolajus suprato, kad jei ne tą dieną, tai kitą teks išsikraustyti iš nuomojamo buto.

Laimei, jį pakvietė nusifilmuoti reklamoje. Vykdamas prie Pietų Amerikos krantų aktorius tikėjosi maloniai praleisti laiką. Bet Vokietijos televizijai skirtame filmuke N.Costeris-Waldau turėjo įkūnyti jūreivį, kuris godžiai valgo dešrą.

Filmavimo grupė jachta skrodė Atlanto vandenyno bangas, o režisierius amerikietis dvi paras klykė: „Kąsk ir šypsokis, kąsk ir šypsokis...“

Nikolajui tapo tiesiog fiziškai bloga: ne dėl bangų supimo ar prakeiktos dešros, o pažeminimo, kokio jam dar neteko patirti.

Grįžęs namo jis tvirtai nusprendė: atėjo laikas siekti naujo lygio! Žinoma, galima apsiriboti karjera Danijoje, bet geriau rizikuoti ir pamėginti laimę Holivude.

Kolegos danai, su kuriais tarėsi, jį atkalbinėjo. Kaip pavyzdį primindavo bendrus bičiulius, kurie apimti kovos dvasios išvyko užkariauti „sapnų fabriko“, o kur jie dabar? Plauna lėkštes arba aptarnauja žvaigždes Holivudo restoranuose.

Bet Nikolajus užsispyrė. Buvo ir dar viena įsiliepsnojusių ambicijų priežastis – jis įsimylėjo.

Lemtingas susitikimas įvyko 1997 metų kovo 17-osios rytą, 8 val. 37 min. Nikolajus tiksliai prisimena laiką, nes laikrodis kabėjo prieš jo akis.

Į studiją įžengė mergina, pavėlavusi lygiai 37 minutes. Abu turėjo dalyvauti radijo spektaklio įraše, kur Nikolajus vaidino pilotą, įsimylėjusį grenlandietę. Prodiuseriai žadėjo pagrindiniam moters vaidmeniui surasti tikrą eskimę. Ir pažadą ištesėjo.

Kai mergina nusišypsojo ir suglumusi atsiprašė už pavėlavimą, Nikolajaus susierzinimo dėl ilgo laukimo nebeliko: jis buvo pakerėtas. Nukakos Motzfeldt grožis gniaužė kvapą: migdolų formos rudos akys, simpatiška nosytė, žemiau pečių siekiančios garbanos. Kadaise ji net buvo laimėjusi konkursą „Mis Grenlandija“.

Nieko nuostabaus: nedaugelis merginų galėjo varžytis su tokia gražuole.

Jos tėvas buvo politikas ir aktyviai kovojo už Grenlandijos eskimų teises, o mama – ideali namų šeimininkė. Jų namas per pirmąjį apsilankymą Nikolajui paliko pasakiškų rūmų įspūdį, nes jo šeima gyveno kur kas kukliau.

Visa tai nuteikė jį kovai: gražiąją Nukaką reikėjo užkariauti, apiberti dosniomis dovanomis. O tuo laiku įsimylėjusio dano ginklas buvo tik svajonė tapti įžymiu aktoriumi.

Kiek vėliau paaiškėjo, kad Nukakos šeimoje ne viskas taip idiliška, kaip atrodė Nikolajui. Gražiąją eskimę traukė kūrybinis kelias, ji mėgino savo jėgas kaip dainininkė ir aktorė. Bet tokie Nukakos užmojai nepatiko artimiesiems.

Vis dėlto užsispyrėlė sugebėjo pasiekti savo, ir ši aplinkybė labai suartino įsimylėjėlius. Aktoriui dar patiko jo draugės humoro jausmas ir tai, kad ji nė kiek nesipuikuoja savo, kaip tituluotos gražuolės, karūna.

Nukaka prisipažino, kad grožio konkurse dalyvavo tik dėl itin didelį greitį pasiekiančio sniegaeigio, kurį konkurso rengėjai žadėjo nugalėtojai.

Tad jau trečią dieną po pažinties Nikolajus pareiškė draugams, kad pasirengęs pasipiršti.

Jie susituokė po metų, o dar po dvejų gimė dukrelė Philippa, po to Saffina.

Šiaurinėje Kopenhagos dalyje šeima nusipirko pusiau apgriuvusį didžiulį namą ir ilgai taupė pinigus jo rekonstrukcijai.

Tuo laiku, kol pradėjo remontą, su mažais vaikais gyveno namelyje ant ratų. Pasirodė, kad namui sutvarkyti reikalinga didžiulė krūva pinigų, o šeimos galvos uždarbis buvo nekoks.

Aktoriaus planai užkariauti Holivudą ilgą laiką buvo tik svajonės: dano ten niekas nelaukė.

Pirmą kartą Kalifornijoje jis atsidūrė praėjusio amžiaus pabaigoje – buvo pakviestas į nuotykių filmo „Vertikali riba“ aktorių atranką. Jam davė tekstą, jo nuomone, siaubingą, visiškai beprasmį, ir paprašė atsikratyti akcento.

Nikolajus repetavo prieš veidrodį, bet jam nesisekė – jis jautė pasibjaurėjimą savimi.

Į atranką nuėjo vilkėdamas brangiu, 1500 dolerių kainavusiu kostiumu, kurį vėliau grąžino. Bet vaidmens taip ir negavo. Bet nuo to laiko N.Costeris-Waldau nebeperka brangių vardinių kostiumų.

Pirmasis aktorių įvertino garsusis režisierius Ridley Scottas. Jo skvarbi akis, – per savo gyvenimą jis nemažai jaunimo padarė garsiais žmonėmis, – iškart pastebėjo, kad paprastai apsirengęs charizmatiškasis danas – būsimoji žvaigždė.

Režisieriui patiko ir vyro, bandančio atkreipti dėmesį į save, atkaklumas.

R.Scottas pakvietė Nikolajų nedideliam vaidmeniui kariniame trileryje „Juodasis vanagas“. Tiesa, aktoriui ir vėl nepasisekė: jo herojaus greitai nebeliko.

Pagrindinius vaidmenis atliko tokios žvaigždės kaip Orlando Blumas ir Eva Green, bet ir N.Costeris-Waldau gavo savo penkias minutes šlovės.

2009-aisiais Nikolajui atsirado reali galimybė patekti į aukščiausiąją lygą. Jis buvo pakviestas pagrindiniam – Džono Karterio vaidmeniui to paties pavadinimo filme. Bet patyrė nesėkmę.

Dėl to N.Costeris-Waldau vėliau net džiaugėsi: filmas irgi nesulaukė sėkmės. Kai tuo pat metu N.Costerį-Waldau patvirtino vaidmeniui „Sostų karuose“, iš agento gavęs scenarijų ir jį akimirksniu prarijęs Nikolajus nusprendė – serialas neturi ateities. Kas gi jį žiūrės!

Pasirodė, kad milijonai. Ir tai aktoriui pelnė pasaulinę šlovę.

Praėjus šešeriems metams po premjerinio sezono „Sostų karų“ gerbėjai laukia jų tęsinio. Pirmąjį septinto sezono epizodą JAV žiūrėjo 16 milijonų žiūrovų. Anot britų žiniasklaidos, nelegaliai jį parsisiuntė 90 milijonų žmonių!

O juk buvo laikas, kai internetas ūžė nuo diskusijų, kokiu būdu geriau pribaigti N.Costerio-Waldau herojų, – pakarti, nudurti ar ketvirčiuoti.

Bet kai po trečiojo sezono Džeimis Lanisteris prarado dešinę ranką ir rizikuodamas gyvybe išgelbėjo savo mirtiną priešą, atsirado didžiulė armija jo gerbėjų.

Siekdamas įtaigiai suvaidinti rankos netekusį herojų Nikolajus susitiko su neįgaliaisiais. Jam norėjosi geriau suprasti, ką jaučia žmonės, patekę į panašią situaciją.

Džeimio Lanisterio vaidmeniui Nikolajus buvo patvirtintas gana greitai, bet problemų kilo dėl jo šukuosenos. Prodiuseriai niekaip negalėjo apsispręsti, kokius plaukus turėtų nešioti jo herojus: trumpus ar ilgus?

Grimo specialistai iškankino aktorių visokiausių spalvų, kirpimo perukais ir fotosesijomis. Ir galiausiai paliko natūralią Nikolajaus ševeliūrą.

Jau keletą metų iš eilės dešimt mėnesių per metus N.Costeris-Waldau filmuojasi. Tad pagrindinė jo dukrelių Philippos ir Saffinos auklėjimo našta tenka žmonai Nukakai.

Vyresnėlė Philippa – didelė „Sostų karų“ gerbėja. Praėjus mėnesiui po pirmojo sezono ji, tuomet dešimtmetė, pareiškė: „Tėti, ar žinai, koks epizodas man patinka labiausiai? Kai išmeti berniuką pro langą. Ir teisingai, nekiš nosies ten, kur nereikia!“

Po tokio dukters prisipažinimo Nikolajus ir Nukaka nesutaria, ar leisti savo atžaloms žiūrėti „Sostų karus“. Jis sako „taip“, žmona „ne“.

Juk būtent tėčio įkūnytas Džeimis Lanisteris be gailesčio pro bokšto langą išmetė Braną Starką, kai berniukas tapo atsitiktiniu jo meilės pasimatymo su seserimi liudininku.

Visiems aktoriams, patekusiems į šį didžiulį projektą, pasisekė. Labiausiai – N.Costerio-Waldau herojui. Šis, priešingai nei daugelis, pasirodė esąs labai gyvybingas.

Bet aktorius, atsiversdamas naujo sezono scenarijų, jį skaito su neramia širdimi. Ar šįkart jo herojus nenukeliaus į kitą pasaulį kaip daugelis kitų personažų?

Bet kol kas Džeimį Lanisterį saugo.

Nikolajus ne kartą klausė prodiuserių, ar jam, teisingiau sakant, jo herojui, dar ilgai liko gyventi. Bet tie tik šmaikštauja.

Danų aktorius paparacams ir skandalingų istorijų ieškantiems reporteriams nėra itin įdomus, nes nesuteikia daug „karštų“ naujienų.

Bet kartą jie trynė rankas iš pasitenkinimo – jiems pavyko nutverti N.Costerį-Waldau sėdintį ant suolelio Niujorko parke ir besibučiuojantį su Holivudo superžvaigžde Cameron Diaz.

Paparacai džiūgavo: pasirodo, štai ką išdarinėja tas ištikimas šeimos vyras!

Bet koks buvo jų nusivylimas paaiškėjus, kad nuotraukoje užfiksuota viso labo filmo scena.

Į tai aktoriaus žmona Nukaka reagavo santūriai: „Brangusis, žinau, kad Cameron ne tavo stiliaus!“

Paskalos apie šeimą N.Costerio-Waldau nė kiek nejaudina.

Jis žino, kas yra tikra nelaimė: kartą nuo arklio nukritusi jaunėlė Saffina stipriai susižeidė galvą. Jos gyvybė kabojo ant plauko. Ką tuomet jautė Nikolajus ir Nukaka, to net priešui nelinkėsi. Dabar Saffina visiškai sveika.

Dabar tėvą kankina mintis, ar vyresnėlė Phillipa sugebės būti nepriklausoma.

Prieš keletą metų ji nusifilmavo trumpametražėje kino juostoje. Ji net buvo parodyta Kanų kino festivalyje.

Tokiu dukters pasiekimu pasidžiaugė ne tik Nikolajus, bet ir Nukaka. Ji tikėjosi, kad tai viso labo Philippos kaprizas. Bet kai vyresnėlė pareiškė, kad po mokyklos baigimo ketina stoti į teatro akademiją, motina pradėjo ją karštai atkalbinėti.

Nikolajus nustebo dėl žmonos reakcijos: Nukaka svajojo apie sceną ir prieš tėvų valią tapo artiste. Nors ne tokia populiaria kaip vyras, bet Nukaka Coster-Waldau gerai žinoma Danijoje ir kaip džiazo atlikėja.

Nikolajus bando įtikinti žmoną: tegu duktė pamėgina, o gal jai pavyks?

Juk jei ir jis būtų plaukęs pasroviui – pagal tėvų valią, kur dabar būtų? Gulinėtų ant sofos su alaus buteliu kaip jo tėvas!

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.