Minedą priekabiavimu apkaltinusi mergina netikėjo, kad bus taip sutrypta

Viešos merginių išpažintys apie patirtą seksualinį priekabiavimą šiandien, įsisiūbavus #MeToo judėjimui, pasigirsta vis dažniau. Nors tam visada reikia didelės drąsos, vos prieš metus prabilti apie sielos skaudulius buvo gerokai sunkiau, nei dabar.

 Studentė tikino, kad M.Jonušo priekabiavimą tuo pat metu projekte „Nebūk naivus kelyje“ kentė ne viena, o net trys merginos.<br> D.Umbraso ir K.Savickytės nuotr.
 Studentė tikino, kad M.Jonušo priekabiavimą tuo pat metu projekte „Nebūk naivus kelyje“ kentė ne viena, o net trys merginos.<br> D.Umbraso ir K.Savickytės nuotr.
 Projekto vadovas savanoriams žadėjo, kad jų patirtis šiame projekte atvers karjeros galimybes.<br>  D.Umbraso nuotr. 
 Projekto vadovas savanoriams žadėjo, kad jų patirtis šiame projekte atvers karjeros galimybes.<br>  D.Umbraso nuotr. 
 Studentė teigė, jog po televizijos laidos filmavimo jautėsi itin prastai.<br> K.Savickytės nuotr.
 Studentė teigė, jog po televizijos laidos filmavimo jautėsi itin prastai.<br> K.Savickytės nuotr.
 Minedas žurnalistą tiesiog užblokavo.
 Minedas žurnalistą tiesiog užblokavo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 12, 2018, 9:06 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:00 PM

20-metė studentė Algimantė Ambrulaitytė, praėjusių metų gegužę atskleidusi savo skaudžią patirtį projekte „Nebūk naivus kelyje“, patyrė tai savo kailiu. Šio projekto vadovą Mindaugą Jonušą-Minedą ji apkaltino priekabiavimu. Nors mergina manė, kad yra tam pasiruošusi, po tokio prisipažinimo jai teko išgyventi tikrą košmarą.

„Bet koks toks pasakymas, kad čia ne vyro problema, kad viskas čia normalu, prisideda prie to, jog merginos nenori kalbėti apie savo skaudžią patirtį. Nes sulaukti viso to purvo, kai jau pats purvinai jautiesi vien todėl, kad tai įvyko, yra mažiausia, ko dar nori. Tad tylima ir nekalbama“, – komentavo šiuo metu žurnalistiką Vilniaus universitete studijuojanti A.Ambrulaitytė.

Po Minedo susitikimo su A.Veryga – skandalas

„Mindaugas kabinėjosi. Nuo pat pirmos akimirkos girdėjau jo žodžius, kokia aš šaunuolė, graži, lindo apsikabinti, nuolat peržengdavo tą asmeninę erdvę. Išėjau visa drebanti, todėl ir apsiverkiau“, – apie savo skaudžią patirtį praėjusių metų gegužę socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ji.

Merginai tuo metu buvo 19 metų.

Jos įrašu pasidalino žinomas žurnalistas Andrius Tapinas, paleidęs kritikos strėles į Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

Skandalas kilo gegužę, kai M.Jonušas susitiko su A.Veryga ir aptarė projektą „Nebūk naivus kelyje“. Tuomet viename Lietuvos naujienų portale pasirodė žinia, neva Minedas ruošiasi kartu dirbti su Sveikatos apsaugos ministru.

Tai sukėlė tikrą audrą. Šia tema ėmė kalbėti žinomi Lietuvos visuomenininkai, žurnalistai ir politikai.

Ryžosi prabilti

Praėjus beveik metams, įsisiūbavus judėjimui #MeToo, A.Amrbulaitytė su ja susisiekusiam žurnalistui prisipažino, kad būtent tokia naujiena, vėliau pasirodžiusi esanti neteisinga, pastūmėjo ją prabilti apie priekabiavimą, kurį, teigė mergina, ji patyrė prisijungusi prie M.Jonušo vadovaujamo projekto.

„Jei būtų akcentuotas tik tas susitikimas, vargu, ar būčiau prabilusi. Aš manau, kad ministras, kaip viešas asmuo, turi susitikti su visais piliečiais, kurie prašo ir registruojasi į šiuos susitikimus. Mindaugas Jonušas tikrai nėra išimtis ir turėjo tokią teisę nueiti, pasikalbėti su ministru.

Problema buvo ta, kad vienas Lietuvos portalas publikavo tekstą, kuriame teigiama, kad ministras planuoja M.Jonušą „pasiimti“ į patarėjus – M.Jonušas neva planuoja prisidėti prie ministro veiklos. Būtent tai mane labiausiai ir išgąsdino, nes tuomet buvo kalbama ir apie Kęstučio Pūko atvejį. Ir akcentavau, kad į ministeriją negalima įsileisti dar vieno Pūko.

Nors vėliau paaiškėjo, kad A.Veryga nesiruošia dirbti su M.Jonušu, mano pasisakymas jau buvo viešojoje erdvėje“, – komentavo A.Ambrulaitytė.

Merginų kaltinimai

Studentė tikino, kad M.Jonušo priekabiavimą tuo pat metu projekte „Nebūk naivus kelyje“ kentė ne viena, o net trys merginos.

„Kalbėjau su pora merginų. Mes diskutavome apie tai, koks yra Mindaugo elgesys. Mes visos trys tą pastebėjome – tuos pačius mums siunčiamus klausimus, neetišką elgesį.

Kai aš parašiau tai viešai, atsirado nemažai merginų, kurios komentaruose pateikė žinučių turinį. Tai viešas merginų pasakymas, kad jos patyrė tokį patį elgesį. Taip pat buvo merginų, kurios savo pasakojimus siuntė man į „messengerį“ ir prašė, jog nebūtų viešinami jų vardai. Jos norėjo paliudyti, kad tai vyko.

Buvo labai daug moksleivių, kurios teigė, kad M.Jonušas važiuoja į mokyklas ir susirenka jų kontaktus neva tam, kad atsiųstų joms daugiau informacijos apie projektą, o pradeda siuntinėti žinutes, kurios yra visiškai su ta informacija ir švietimu nesusijusio turinio.

Į savo projektą „Nebūk naivus kelyje“ jis kvietė daug merginų, bet aš nežinau, ar jo tikrasis tikslas buvo švietėjiška veikla“, – sakė A.Ambrulaitytė.

Ji teigė, kad daugybė žinučių ir skambučių merginoms baigdavosi M.Jonušo klausimais, ar jos ieško vaikinų, kokie jie turi būti ir net tai, ar šis joms tiktų į vaikinus.

„Su juo buvo labai sudėtinga bendrauti. Aš pažįstu tik vieną merginą, kuri ten užsiliko ilgiau nei porą mėnesių. Kitos tiesiog išėjo“, – tikino ji.

Mergina projekte dalyvavo ne ilgiau kaip dvi savaitės. Nebeiškentusi neetiško elgesio, nuolatinės įtampos ir M.Jonušo klausimų, ji pasakojo nusprendusi pasitraukti.

Pasidairius M.Jonušo „Facebook“ profilyje – įdomi detalė: save žurnalistu, samariečiu, o prieš tai – ir visuomenininku, net viešu asmeniu laikęs vyras nurodęs, kad domisi moterimis. Tik ar šis susidomėjimas, ypač – projekto savanorėmis, proto ribose?

Tėvų perspėjimai

Studentė pasakojo, jog, gyvendama mažame miestelyje, norėjo prisidėti prie visuomeninės veiklos, todėl nusprendė prisijungti prie „Nebūk naivus kelyje“, neįtardama, kokie nemalonūs išgyvenimai jos laukia.

Tiesa, nuo šio žingsnio ją nuolat stabdė tėvai. „Jie ragino mane ten neprisijungti. Apie tai, kad aš esu projekte, jie sužinojo tik tada, kai aš jame jau buvau. Tada jie ragino mane išeiti ir viską mesti“, – sakė A.Ambrulaitytė.

Mergina pasakojo, kad sužinoję, jog prie jos priekabiavo projekto vadovas, tėvai jai pasakė: „Ko gero, nieko daugiau ir nebuvo galima tikėtis“.

Diskusija televizijoje išmušė iš vėžių

Po to, kai M.Jonušui pažėrė kaltinimus priekabiavimu, studentė ryžosi apie tai kalbėti ir televizijos laidoje, tačiau joje ji buvo užsipulta aštriais pasisakymais ir skandalais pagarsėjusio politiko Petro Gražulio, projekto vadovo M.Jonušo ir net diskusijoje dalyvavusios psichologės.

„Televizijos laidoje buvo daugybę kartų akcentuota, jog toks elgesys yra kone normalus“, – sakė ji.

Studentė nuolat girdėjo argumentą, kad neva taip susipažįsta daugybė porų. Tačiau ji pabrėžė, kad tuo pačiu metu Minedas neetiškai elgėsi su visomis merginomis.

„Tad kyla klausimas, kokie buvo tikrieji jo tikslai. Be to, ji yra gerokai vyresnis, o mes kalbame apie nepilnametes merginas – 14-metes, 15-metes, 16-metes. Tokių klausimų joms uždavinėti jis neturėjo teisės. Be to, Mindaugas kvietė į „Nebūk naivus kelyje“. Ėmė kontaktus iš moksleivių, kalbėdamas apie švietėjišką projektą. Merginos, davusios savo kontaktus, tikėjosi informacijos, o sulaukė būtent tokių klausimų“, – sakė ji.

A.Ambrulaitytė tikino, jog į televizijos laidą pakviesta psichologė turėjo komentuoti, kodėl vyrai taip elgiasi, bet tokio jos puolimo nesitikėjo.

„Ji buvo pakviesta atstovauti vyrų poziciją – pakomentuoti, kodėl jie taip elgiasi. Kad ji palaikys Mindaugą Jonušą, aš tikrai tikėjausi. Ir nebuvo taip, jog aš atėjau į laidą guostis, kaip man blogai, ir tikėjausi sulaukti pagalbos. Aš žinojau, kad jo pusėje bus psichologė. Tik aš nesitikėjau, kad ji šitaip aršiai puls.

Ir keista, kad ji manęs nepažinodama, nežinodama mano patirties ir to, kaip aš jaučiausi – to pasakyti man net neleido, – man konstatavo kažkokią emocinę traumą. Nesitikėjau tokio spaudimo“, – stebėjosi studentė.

Po laidos – bemiegė naktis

Mergina apgailestavo, kad yra tokių pasisakymų, neva priekabiavimą patyrusios merginos pačios kaltos, arba kad toks vyrų elgesys – normalus.

Studentė teigė, jog po tokio televizijos laidos filmavimo jautėsi itin prastai.

„Aš turėjau emocinių krizių, ir jų buvo gilių. Aš žinojau, kad bus žmonių, kurie sakys, jog čia viskas gerai, bet maniau, kad tam esu pasiruošusi. Bet kai visa tai įvyko ir aš pasidalinau savo patirtimi, supratau, kad aš taip tik maniau. Tam pasiruošti net nėra įmanoma. Žinoma, buvo žmonių, kurie palaikė ir liko šalia, neleido visiškai užsidaryti.

Bet tai nebuvo lengva. Man reikėjo ruoštis egzaminui. Kitą dieną turėjau į laikyti. Aš jam visiškai nepasiruošiau. Visą naktį nemiegojau. Ta emocinė krizė lėmė mano rezultatus, bet atlaikiau tai“, – sakė ji.

Stebi teigiamus pokyčius

Mergina pasakojo, kad po to, kai prabilo pati, mūsų šalyje daug kas pasikeitė.

„Žmonės kalba. Kai aš pradėjau kalbėti, to Lietuvoje dar nebuvo. Aidėjo tik Pūko skandalas. Vėliau išaiškėjo ir kitos istorijos – pavyzdžiui, Mindaugo Jonušo.

Merginos pradėjo kalbėti apie tai, kad tai buvo nederamas elgesys. Tai buvo pati pradžia. Ir buvo labai sunku. Bet Lietuvoje imta kalbėti šia tema. Daugėja empatijos ir palaikymo. Tikiu, kad tai buvo geras žingsnis prabilti“, – džiaugėsi ji.

A.Ambrulaitytė sakė, kad kalbančių apie savo skaudžias patirtis asmenų daugėja, o net ir anonimiški liudijimai yra svarbūs kalbant priekabiavimo tema.

 

Projektą dengia tamsūs debesys

M.Jonušo projekte dalyvavusi, tačiau netrukus iš jo nusprendusi pasitraukti A.Ambrulaitytė įklimpo į M.Jonušo paspęstus melo spąstus.

„Lietuvos rytas“ praėjusių metų gegužę išsiaiškino, kad „Nebūk naivus kelyje“ dengia tamsūs debesys – projektas nėra registruotas juridinių asmenų registre, neturi įstatų, todėl ir sudaromos sutartys su savanoriais – negalioja.

Projekto vadovas savanoriams žadėjo, kad jų patirtis šiame projekte atvers karjeros galimybes.

„Nebūk naivus kelyje“ veikloje 2015 metų vasarą dalyvavau ir aš pats. M.Jonušas slėpė, kad sudarytos savanoriavimo sutartys negalioja. Pasiteiravęs, kada projektas bus oficialiai užregistruotas, iš vadovo išgirsdavau, kad tai planuojama padaryti ateityje, tačiau iki šiol registrų centro sąrašuose tokios organizacijos nėra.

Po praėjusių metų gegužę kilusio skandalo projektas pervadintas judėjimu.

Nors oficialiai „Nebūk naivus kelyje“ neegzistuoja, jo vadovas sėkmingai susitikinėjo su Lietuvos miestų savivaldybių atstovais, net merais, autobusų parkų direktoriais ir organizavo veiklą, kuria neva jaunimas skatinamas keliauti ne pakeleivingais automobiliais, o viešuoju transportu.

Netrukus projektas išsiplėtė į tiek veiklų, kad jų neitų suskaičiuoti net ant abiejų rankos pirštų: savižudybių prevencija, pagalba prekybos žmonėmis aukoms, dingusių asmenų paieškos, edukacinė veikla, psichologinė parama ir t.t.

Ar padrikas projektas, kuriame nuolat keitėsi nelegaliai savanoriavę jaunuoliai, nebuvo numatyta prioritetų ir aiškaus plano, kaip įgyvendinti šias veiklas, pasiekė savo tikslus, neaišku.

Atsakas – stulbinantis

Su M.Jonušu susiekti nepavyko – tariamos organizacijos „Nebūk naivus kelyje“ telefonų numeriai nebegalioja, o į žinutę, kurioje teiraujamasis dėl interviu, Minedas atsakė akivaizdžiai – mane jis užblokavo.

Praėjusių metų gegužę paskutinio mūsų interviu metu, po kurio visuomenininku, politiku ir net žurnalistu save vadinantis M.Jonušas nusprendė su manimi nebesikalbėti, jis teigė prie A.Ambrulaitytės nepriekabiavęs.

Nors tikino, kad nepriekabiavo, paklaustas, ar išties savanorės klausinėjo apie savo grožį, vaikinus, ar tiktų būti jos antra puse, M.Jonušas tąkart rėžė: „Žinot, gerbiamas žurnaliste, nemanau, kad aš turiu komentuoti savo asmeninį gyvenimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.