Iš laisvos meilės kulto ištrūkęs vyras – apie šokiruojančią patirtį

„Nuolat girdi aplink tarsi babuinus besimylinčius žmones“, – taip savo vaikystę prisimena laisvos meilės komunoje augęs vyras.

Kai šeima nusprendė prisijungti prie sektos, Noa tebuvo ketveri.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Kai šeima nusprendė prisijungti prie sektos, Noa tebuvo ketveri.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dokumentiniame seriale parodytas bendruomenės gyvenimas Oregone.<br> "Netflix" dokumentinio serialo nuotr.
 Dokumentiniame seriale parodytas bendruomenės gyvenimas Oregone.<br> "Netflix" dokumentinio serialo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2018, 2:28 PM

Pagal jo istoriją netgi kuriamas dokumentinis serialas. Noa Maxwello šeima prie laisvos meilės bendruomenės prisijungė 1976 metais. Vyras portalui „The Guardian“ papasakojo apie savo keistą vaikystę bei sunkumus prisitaikant išoriniame pasaulyje.

Noa buvo ketverių, kai jo bohemiški pasiturintys tėvai nusipirko fermą kaimo vietovėje, Anglijoje. Ten jie pradėjo visiškai kitokį gyvenimą. Tėvai arė laukus ir sėjo, skerdė kiaules, gamino sviestą ir tuo pat metu mėgino rasti laiko tapybai.

Išvyko ieškoti ramybės

Vieną dieną jie sulaukė laiško iš draugo, kuris tuo metu buvo apsistojęs Indijoje ir teigė ten radęs viso ko prasmę. Taigi tėvai su trimis vaikais išvyko į ašramą (vienuolynas, prieglobstis ieškantiems dvasinių tiesų. – Red.) Punoje.

Jame kontraversiškas guru Bhagwanas Shree Rajneeshas, dar žinomas kaip Osho, skleidė savo tiesas, sudarytas iš Rytų mistikos, vakarų filosofijos ir laisvos meilės idėjų. Savo tarptautiniams sekėjams jis žadėjo utopinį gyvenimą ir jų sąmonės pabudimą.

Rajneeshas mirė 1990-aisiais, tačiau į jo propaguotą judėjimą dėmesys vėl buvo atkreiptas vos prieš kelias savaites. Kanalas „Netfix“ ėmėsi kurti dokumentinį serialą „Wild Wild Country“ apie jų bendruomenės gyvenimą.

Plačiai aptarinėjamame seriale pasakojama apie bendruomenę, kurią guru su sekėjais sukūrė Oregone, Jungtinėse Amerikos Valstijose, po to, kai buvo išprašyti iš Indijos.

Seriale rodoma istorija – ypatinga. Joje kalbama apie nesusipratimus ir nepasitikėjimą, valdžią ir politiką, baimę, terorizmą ir komunos nesutarimus su aplinkiniu pasauliu. Dabar toje bendruomenėje gyvenusiam Noa yra 46 metai. Jo šeima buvo vieni iš pirmųjų komunos narių.

Atvykę į Puną berniuko tėvai greitai nusprendė, jog tai bus jų naujasis gyvenimas. Jie sugrįžo į Angliją tik tam, kad parduotų fermą, o tada persikraustė į Indiją. Noa prisiminė, kaip jam buvo duotas naujas vardas ir kiti vaikai bėgo prie jo klausdami, kuo esąs vardu. Berniukas naujojo vardo neprisiminė, tad turėjo perklausti mamos. Swami Deva Rupam – taip jis buvo pakrikštytas.

Netrukus Nora mama jau gyveno vienoje ašramo vietoje, tėvas – kitoje, o berniukas buvo įkurdintas vaikų trobelėje.

„Atvykome kaip darni, artima šeima. Per labai trumpą laiką mūsų bendrystė buvo nutraukta“, – sakė Noa.

Vaikai - kas sau

Vaikų trobelė buvo pastatyta iš bambuko. Noa ir kiti vaikai, atvykę iš Australijos, Vokietijos bei Amerikos, buvo palikti tvarkytis patys sau. Vyras prisiminė ir ašramo mokyką, kuriai, pasak jo, vadovavo pamišęs hipis iš Anglijos, turėjęs ilgus šviesius plaukus ir grodavęs gitara bei dainuodavęs.

„Nežinau, ar svarbu, jog ten buvo mokykla. Kai dešimties grįžau gyventi į savo šalį, nemokėjau nei skaityti, nei rašyti, nei dviejų pridėti prie dviejų“, – prisiminė Noa. Tačiau jis išmoko rūkyti. O šešerių netyčia apsisvaigino, mat suvalgė pyrago su hašišu.

Labiausiai šokiruojanti „Netflix“ dokumentikos scena – vaizdo įrašas, vieno vokiečio nufilmuotas dar ašrame Punoje. Panašu, jog tai vaizdai iš smurtinės orgijos. Noa teigė niekada nematęs kažko panašaus, tačiau jis tapo kitų keistų momentų liudininku.

Pasak jo, juokas buvo būdas pasakyti, jog priimi savo jausmus, emocijas. Vyras pasakojo, kaip vieną naktį tūkstantis žmonių staiga pradėjo isteriškai juoktis, net verkti iš juoko.

Gyvuliškas seksas

Taip pat Noa žinojo, koks aktyvus buvo komunos seksualinis gyvenimas.
„Galėjai nuolat girdėti žmones patiriant orgazmą. Jie mylėdavosi visą naktį, kaip besiporuojantys babuinai ar gibonai“, – sakė jis.

Tada dar ketverių berniukas žinojo ir tai, jog tėvai turi kitų seksualinių partnerių. Ar tai liūdino vaiką?

„Niekada nerodžiau nusiminimo. Iš tėvų, ypač – tėvo, tarsi transliavosi nuostata: viskas fantastiška ir tu esi fantastiškas. Taigi, stengiausi taip ir atrodyti. Žinau, jog mamai buvo sunku. Ji prisipažino nuolat klaususi savęs, ką mes padarėme. Jie su tėvu tarsi tebebuvo drauge, tačiau kaip šeima mes nebegyvenome“, – atskleidė Noa.

Vyro teigimu, tam tikra prasme ankstyva nepriklausomybė padėjo jam greičiau tapti savarankišku.

„Tačiau jei gyveni be jokių ribų, pasaulis atrodo gana bauginantis“, – prisipažino jis. Anot Noa, ribos – ar jų trūkumas – lydi tave visą gyvenimą.

Jis sakėsi suprantąs, kuo guru Rajneeshas traukė žmones – matė jo aurą ir nepaprastą balsą, charizmą.

„Vis dėlto, be abejonės jis buvo vertas bausmės. Jis kaltas dėl neatsargomo ir savo žmonių apleidimo. Daugybei sekėjų guru padarė didžiulę žalą“, – neslėpė vyras.

Noa iki šiol negera, pamačius guru nuotrauką.

„Mano gyvenimo prasmė – šeima, santykiai šeimoje. Tie dalykai buvo paskandinti mokytojo idėjoje, jog vaikai bus laimingi augdami toje laukinėje vietoje“, – teigė jis.

Noa su šeima Punoje praleido maždaug ketverius metus. Augant įtampai tarp ašramo vadovų ir Indijos valdžios, Rajneeshas su sekėjais persikėlė į rančą Oregone. Ten ir prasideda „Netflix“ dokumentikos istorija.

Lyderiai nuteisti kalėti

Pagrindinis dokumentinio šou veikėja – asmeninis Rajneesho asistentė, Ma Anand Sheela. Ji buvo pagrindinė padėjėja kuriant Rajneeshpuramą – naująjį miestą nepažįstamos žemės viduryje.

Noa prisimena, jog Sheela buvo pasitikinti savimi, linksma ir šauni.

„Tačiau iš savo tėvų žinojau, kad ji taip pat neturėjo jokių skrupulų. Buvo akivaizdu, kokia jos galia“, – teigė vyras.

Jo tėvas buvo susiginčijęs su Sheela dėl vištų. Po konflikto iš jo buvo tučtuojau atimtos pareigos fermoje, nors tą sritį tėvas gerai išmanė. Noa mama prižiūrėjo karves. Nė vienas jų nebuvo artimo Sheelai rato nariai.

Noa pamena, jog žiemą būdavo šalčiau nei įmanoma įsivaizduoti, o vasarą kaitra tapdavo nepakeliama. Tačiau jis gyveno drauge su kitais vaikais, buvo laisvas, bėgiodavo ir gaudydavo gyvates ir vorus, mėgindavo užšokti ant upe plaukiančių ledo lyčių... Tam tikra prasme jo, kaip vaiko, gyvenimas buvo nuostabus.

Noa ypatingai įsiminė ir vienas liūdnas nutikimas.

„Vieną naktį aptikome statinę alaus. Gėrėm jį ir gėrėm, kol galiausiai pasijutau visiškai girtas. Pagalvokite, man buvo vos 10 metų – gan anksti tokioms patirtiems. Ėmiau verkti mamos ir tėčio, aš tiesiog norėjau būti su jais“, – pasakojo jis.

Vyro nuomone seksualinį gyvenimą komunos vaikai taip pat pažino anksčiau.

„Ne beprotiškai ir ne visi, tačiau kai kurie... Manau, kad viską patyrėme kiek anksčiau nei įprastai vaikai patiria“, – svarstė Noa.

Dokumentiniame seriale akcentuojama priešprieša, tvyrojusi tarp bendruomenės žmonių ir vietinių gyventojų.

„Jie buvo priešas, – prisiminė Noa. – Kvaili, konservatyvūs žmonės.“

Komunos gyventojai tikėjo esantys geresni už kitus. Kai Noa ištrūko iš bendruomenės, jį apstulbino sutikta draugo mama. Ji buvo emociškai išsilavinusi ir mokėjo save išreikšti.

„Buvau įsitikinęs, kad jei nesi mūsų tikėjimo, negali turėti šių savybių! Maniau, aplinkiniai tarsi robotai”, – sakė jis.

Noa neturėjo jokio supratimo apie baisybes, dabar rodomas seriale – pavyzdžiui, 751 žmonių nunuodijimą ar migracijos nusikaltimus. Šiems skandalams prasidėjus, jis buvo bepaliekąs bendruomenę.

Kita vertus, iš kur jis galėjo žinoti, kas dedasi? Noa buvo vaikas, o tai buvo jo gyvenimas. Jis pamena aplink didėjusį irzulį, tačiau nieko konkretaus nenutuokė.

1986 m. Sheela prisipažino kalta dėl mėginimo nužudyti ir elektroninės pokalbių pasiklausymo įrangos įdiegimo bendruomenėje. Taip pat dėl dalyvavimo nuodijant žmones. Ji ir dar du sektos lyderiai buvo nuteisti kalėti.

Noa mama panoro palikti bendruomenę. Ji turėjo abejonių dar gyvenant Punoje. Taigi šeima grįžo į Angliją. Santuoka nutrūko, mama nusprendė Anglijoje likti, o tėvas ruošėsi vykti atgal į Oregoną. Vaikams buvo leista rinktis.

„Pamenu, sėdėjome automobilyje ir jie paklausė, ką norime daryti. Atsakiau, kad noriu likti čia, eiti į mokyklą ir mokytis“, – pasakojo Noa.

Jo brolio sprendimas buvo toks pats. Šis sprendimas buvo Noa atsakas į keistą vaikystę – pasukti visiškai priešinga kryptimi.

„Norėjau būti tiek normalus, kiek tik įmanoma, – sakė jis. Anot vyro, gerai tai, jog jis ištrūko būtent tada. – Jei būčiau dar kurį laiką gyvenęs bendruomenėje, atotrūkis tarp jos tradicijų ir realaus pasaulio būtų dar didesnis.“

Sugrįžimas į gyvenimą

Grįžti į normalų gyvenimą nebuvo lengva. Iš pagarbos tėvui berniukas dar ilgai vadinosi savo indiškuoju vardu Rupam. Niekam neminėdavo ašramo, kuriame jį gavo. Vėliau prasidėjo reportažai apie sekso sektą, guru, vairuojanti prabangias mašinas... Noa ėmė suprasti, kokie keisti dalykai dėjosi bendruomenėje ir nenorėjo būti su jais siejamas.

Jis pradėjo lankyti privačią mokyklą, kurioje buvo skatinamas berniuko noras tapti aktoriumi. Vieną dieną direktorius sušaukė ypatingą susirinkimą ir pranešė, jog į miestą atvyksta labai pavojingi žmonės – sekso kulto nariai.

Jis parodė ir perspėjantį vaizdo įrašą, kuris buvo nufilmuotas bendruomenėje. O pirmame kadre – Noa veidas. Laimei, dėl įrašo senumo ir pasikeitusios berniuko šukuosenos niekas mokykloje jo nepažino.

Sekta tęsė savo veiką, įsikurdama vis kitoje vietoje. Bendruomenė neiširo ir po Rajneesho mirties. Noa tėvas vis dar stipriai įsitraukęs į kulto gyvenimą, o motina dėl savo praeities jaučia skausmą ir kaltę.

O pats Noa? Jo jausmai – keistas pasibjaurėjimo ir pasididžiavimo mišinys. Jis tikrai stengėsi prisitaikyti prie realaus pasaulio ir ilgai lankėsi pas terapeutą, idant susidorotų su gąsdinančiais vaikystės iššūkiais. Nepaisant to, jis teigia įgijęs ir neįkainojamos patirties.

Vyras tapo aktoriumi, o jo sceninis vardas – Rupamas Maxwellas. Taip pat pradėjo dirbti koučeriu. Klientus moko atrasti savo natūralias stiprybes, daryti įtaką bei rengti pristatymus. Noa vedė moterį ir teigė dievinantis jos tvarkingą, katalikišką auklėjimą. Pora susilaukė trijų vaikų. Koks jis tėvas?

„Ne toks geras, koks manausi esąs. Vyresni vaikai papasakoja man apie atvejus, kai su jais būdavau per griežtas ar nesuvaldydavau pykčio. Tačiau šeima, kurią turiu, mano pirma tikroji“, – sakė vyras.

Su savo artimaisiais jis kalbasi ir apie ašramą. Pagaliau jaučiasi galintis tai daryti.

Parengė Joana Gimberytė-Juronė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.