Vaikystėje pamestos dukros rado motiną – jos reakcija apstulbino

Atskirai augusios seserys rado viena kitą ir bando atsigriebti už prarastą laiką. Pagaliau joms pavyko rasti ir motiną – deja, susitikimas su ja nebuvo toks, kokio tikėjosi.

 Seserys apsilankė delfinariume.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Seserys apsilankė delfinariume.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Grįžusi į Lietuvą Lina aplankė giminę.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Grįžusi į Lietuvą Lina aplankė giminę.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Seserys stengiasi atsigriebti už prarastą laiką.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Seserys stengiasi atsigriebti už prarastą laiką.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Dabar Laima žada apsilankyti Anglijoje pas Liną.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Dabar Laima žada apsilankyti Anglijoje pas Liną.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lina lankėsi pas seserį jau antrą kartą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lina lankėsi pas seserį jau antrą kartą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 9:22 PM

Vasario mėnesį lrytas.lt publikavo motinos pamestos duktės istoriją. Jau suaugusi ir pati šeimą sukūrusi Lina Jurkšytė pasakojo ieškanti savo šaknų: motinos ir sesers, kurią žinojo turinti.

Į jos prašymą buvo atsiliepta ir vos po savaitės Lina jau džiaugėsi žiniomis apie seserį. Taip pat vaikystėje motinos atsisakyta Laima Grigaitė-Macijanskienė perskaitė apie Linos paieškas ir su ja susisiekė. Seserys pradėjo bendrauti ir džiaugėsi radusios viena kitą.

Tačiau istorija tuo nesibaigė. Šią vasarą užsienyje gyvenanti Lina dešimčiai dienų atvyko į Lietuvą, idant galėtų su seserimi praleisti daugiau laiko. Ir jodvi vėl pradėjo ieškoti savo mamos. Šįkart – sėkmingai.

Tokio žmogaus dar nematė

Gimdytoją – pasak Linos, sakyti „mama“ neapsiverčia liežuvis – moterys rado per pažįstamus. Tiesa, susitikimas visai nepriminė jautrių filmų apie vėl susijungusią šeimą.

„Man buvo labai skaudu, kad Laima atrodė jai būtų tuščia vieta. – neslėpė Lina. – Aš išlipau iš mašinos, priėjau prie gimdytojos, pasisveikinau. Sakau: „Ar žinai, kas aš esu?“

Sako: „Žinau. Linutė.“ Pažino iš sykio. Man net keista, šitiek metų praėjo!

Ji sakė: „Aš tave labiausiai mylėjau, tai tave ir auginau, kol galėjau.“ Paskui, kiek žinau, sėdo į kalėjimą. Bet tai palauk! Turi dar dvi dukras! Kaip gali taip sakyti vienai, kai šalia sėdi kita duktė? Plyšo širdis man dėl Laimos.“

Laima pritarė: „Sesę kuo puikiausiai prisiminė, o manęs iš viso ne. Atsiminė dar, kaip tampėsi Liną po Jurbarko rajoną, po miestą, o aš tai išvis, kaip tuščia vieta būčiau. Lyg manęs ten nebūtų buvę.“

Anot moterų, jų mama neparodė jokios šilumos, neatsiprašė už praeitį.

„Pasėdėjom ir tiek. Prašėm nuotraukų, nieko neturi. Apskritai, kai pamatė mus, buvo kaip be reakcijos, šokas daugiau buvo mums. Atsiprašymo ar atgailos nebuvo, nebuvo nieko išvis. Dar nesu mačiusi tokio žmogaus“, – sakė Laima.

Slaptas pranešimas naktį

Taip pat paaiškėjo ir įdomių praeities detalių. Pirmoje istorijos dalyje buvo aprašytos ankstesnės Linos pastangos rasti mamą. Prieš 15 metų ji buvo nuvykusi į tą rajoną, kuriame mama gyvena, ir klausinėjo aplinkinių.

Tuo metu jai pasirodė keista, kad viena moteris, teigusi, jog nieko apie motiną nežino, po pokalbio kone vidury nakties išėjo iš savo namų.

„Pasirodo, ji žinojo, kas mano mama, kur gyvena. Po to, kai pasikalbėjome, nubėgo jos perspėti, kad dukra ieško. Klausiau dabar gimdytojos – jeigu žinojai, kad tavęs ieškau, kodėl neatsiliepei? Neieškojai pati? Bet ji nieko neatsakė, tylėjo“, – pasakojo Lina.

Laima pridūrė, kad susitikimo metu motina teigė dabar jau norinti bendrauti, teiravosi Linos adreso. Tačiau seserys bendrauti su ja nebeturi noro. Dabar tikslas kitas – rasti trečiąją seserį.

Trūksta šeimos viduriuko

„Iš viso esam trys seserys. Sužinojom, kad dar nepažįstame vidurinės sesers. Lina vyriausia, o aš – jauniausia. Bandėm motinos išklausti apie trūkstamą seserį, bet kada pagimdė ji net neprisimena. Sakė, tarp 1970-1974 m., bet teigė turėjusi insultą, dėl to nieko tiksliai negali pasakyti“, – dėstė Laima.

Lina stebėjosi tokiomis atminties spragomis: „Šiaip tai viską prisimena. Kada mama jos numirė, kada numirė dėdė, viską... Bet kada pagimdė vidurinę dukrą – ne. Tai tokia nežymi data, kad net negali prisimint, kada savo dukrą pagimdei?“

Jos lankėsi ligoninėje, kur sesuo gimė, tikėdamosis rasti įrašų. Tačiau nepavyko – visi įrašai saugomi 25 metus, o ieškoma moteris gimė anksčiau. Miestelyje sklandė gandai, jog motina šią gimusią pardavė už 25 rublius. Tačiau kai susitikimo metu seserys pasiteiravo apie tai, gimdytoja juokdamasi atsakė, kad viskas tik žmonių kalbos.

„ Sako, netiesa,tik žmonės taip kalbėjo. Bet kaip netiesa? Jeigu žmonės kalbėjo, tai ne be reikalo. Nepaliausime ieškoti. Mūsų vardai iš L raidžių, gal sesers vardas irgi prasideda L?“ – svarstė Lina.

Seserys džiaugėsi pradėjusios bendrauti ir prašė pagalbos ieškant trečiosios.

„Čia buvo jau antras mano ir Linos susitikimas. Su vyru atskrido ir pas mus pabuvo 10 dienų, laikas praėjo labai šauniai. Dabar jau mes ruošiamės skirsti pas juos rudenį. Esam labai patenkintos ir norim surasti viduriuką, trečią seserį“, – vylėsi Laima.

Lina apgailestavo dėl prarasto laiko: „Glėjom juk ir vestuvėse viena kitos dalyvauti, ir matyti, kaip vaikai auga... Dabar bandome atsigriebti.“

Jei turite informacijos apie moterų ieškomą seserį, Bronės Jurkšytės dukrą, prašome kreiptis elektroniniu paštu ligitamcsweeney89@hotmail.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.