24 metus narkotikus vartojęs elektrėniškis išeitį rado policijos komisariate

Buvęs narkomanas Artūras Gafarovas (44 m.) kartais prie stoties sutinka buvusių likimo draugų. Tie alkani ir murzini žmonės pradeda jam pasakoti, kad gyvena gerai, bet vėliau pripažįsta, kad turi ir problemų: neturi namų, šeima nebenori apie juos girdėti, o medikai nepriima, nes neturi sveikatos draudimo... Kažką keisti savo gyvenime jie neturi jėgų, o Artūras prieš keletą metų jų atrado.

Artūras Gafarovas vienu metu buvo susitaikęs su mintimi, kad narkotikų nepajėgs mesti iki mirties.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Gafarovas vienu metu buvo susitaikęs su mintimi, kad narkotikų nepajėgs mesti iki mirties.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Artūro ir Olgos vestuvės.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Artūro ir Olgos vestuvės.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Artūras ir Olga susipažino Biblijos mokykloje Ukrainoje.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 Artūras ir Olga susipažino Biblijos mokykloje Ukrainoje.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 Artūras Gafarovas vienu metu buvo susitaikęs su mintimi, kad narkotikų nepajėgs mesti iki mirties.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
 Artūras Gafarovas vienu metu buvo susitaikęs su mintimi, kad narkotikų nepajėgs mesti iki mirties.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
 Artūras Gafarovas vienu metu buvo susitaikęs su mintimi, kad narkotikų nepajėgs mesti iki mirties.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
 Artūras Gafarovas vienu metu buvo susitaikęs su mintimi, kad narkotikų nepajėgs mesti iki mirties.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 9:05 PM

Vyras narkotikus vartojo daugiau nei pusę savo gyvenimo – 24 metus. Jau nebetikėjo, kad be to galės kada nors gyventi. „Kai vartoji narkotikus, tavo mąstymas tarsi susiaurėja ir mąstai daugiausia apie juos, o kiti gyvenime vykstantys dalykai beveik nerūpi. Visas tavo gyvenimas tampa pašvęstas vienam tikslui – kaip gauti narkotikų – ir tu manai, kad tai ir yra tikrasis gyvenimas. Jei kas nors iš artimųjų neapsikentęs atsisako su tavimi bendrauti, nusiteiki, kad tai jis tau nereikalingas, o ne tu jam“, – sakė vyras.

Kartais jis visgi užsinorėdavo savo problemas išspręsti, bet tai pasirodydavo per sunku. Visgi dabar jis jau trejus metus yra švarus. „Įveikti savo priklausomybę man daug geriau už psichologus ar psichiatrus padėjo tikėjimas. Tikiu, kad Viešpats mane myli ir man už viską atleido“, – sakė Artūras.

Jis kalba rusiškai. Gimė ir augo Kirgizijoje, yra totorių tautybės. 1986 m. jo tėvai buvo atsiųsti dirbti į Lietuvą, į Ignalinos atominę elektrinę. Kurį laiką Artūras blaškėsi po Europą, o dabar vėl gyvena Lietuvoje, kaime prie Elektrėnų, reabilitacijos centre „Naujas gyvenimas“. Čia jis ne tik gyvena, bet ir dirba, jo paties žodžiais tariant, „tarnauja žmonėms“.

Pirmą kartą narkotikų Artūras paragavo, būdamas šešiolikos. Dabar jis sako: „Man tuomet rūpėjo netikros vertybės – pinigai, moterys, sėkmingas gyvenimas. Su draugais pradėjome rūkyti žolę, atrodė, kas čia blogo. Bet dabar manau, kad bet kokių medžiagų, kurios sukelia priklausomybę, norisi vis daugiau ir daugiau, todėl ir dalyvavau renginiuose prieš „žolės“ legalizavimą.“

Taigi jam reikėjo daugiau – nuo marichuanos perėjo prie ekstazi. Nuo ekstazi atsigauti kartais būdavo sunku, pavyzdžiui, jo pavartojus vakare per diskoteką dar ir rytą neišeidavo nusiraminti ir užmigti. Tam, kad nurimtų, ėmė uostyti heroiną. Kai uostyti jo nebegalėjo, nes jis pažeidė nosies kraujagysles – pradėjo jį leistis.

Iš pradžių dar pavykdavo dirbti, o narkotikus vartoti savaitgaliais ir kitomis „ypatingomis progomis“, na, o vėliau dozės jau reikėdavo kasdien ir niekas daugiau neberūpėjo.

Narkotikams reikėjo vis daugiau pinigų. Jų prasimanydavo pradžioje kažką meluodamas artimiesiems ar jais manipuliuodamas, pavyzdžiui, sakydamas, kad reikia paramos išvykti į užsienį, o ten pradės naują gyvenimą. Taip pat nešė daiktus iš namų parduoti. Po to perėjo prie nusikaltimų.

Nedrąsiai klausiu Artūro, gal jam teko ir kalėjime sėdėti? „Sėdėjau daug kartų – ir Lietuvos, ir Anglijos, ir Rusijos kalėjimuose. Iš viso ten praleidau gal dešimtį metų“, – prisipažino.

O ar būnant kalėjime jam nekildavo minčių, kad išėjęs į laisvę pradės gyvenimą be narkotikų? „Taip, apie tai galvodavau. Bet taip jau nutikdavo, kad pirmas dalykas, kurį darydavau, išėjęs iš kalėjimo – važiuodavau nusipirkti dozės. Sakydavau sau, kad išėjus į laisvę reikia tai atšvęsti“, – sakė.

Dabar svarsto, kad mesti narkotikų vartojimą jam norėdavosi, bet jiems nejautė neapykantos, todėl ir nepajėgdavo atsispirti. „Jau buvau susitaikęs su mintimi, kad vartosiu tol, kol mirsiu“, – sakė Artūras.

Išeitį rado policijos komisariate

Tai, kad pavyko mesti žalingą įprotį, buvęs narkomanas vadina tikru stebuklu. Lemtingų permainų jis sulaukė Elektrėnų policijos komisariate, kur turėjo atsėdėti 20 parų už vagystę iš parduotuvės. Ten jis išgirdo kameros bendro pasakojimą apie „Naujo gyvenimo“ reabilitacijos centrą, kuriame tikrai padedama atsikratyti priklausomybių.

Artūras į tą pasakojimą žiūrėjo skeptiškai, bet, kadangi neturėjo ką prarasti, nusprendė pabandyti ir išleistas iš komisariato iš karto nuvyko į reabilitacijos centrą.

Pradžioje buvo sunku. Svarbi vieta šioje bendruomenėje atitenka Jėzui Kristui, o Artūras, kaip ir kiti totoriai, buvo musulmonas, nors ir nepraktikuojantis.

Jau netrukus jis įtikėjo Dievą ir įgavo stiprybės keistis. Sugebėjo tarsi pažvelgti į savo gyvenimą iš šalies, pamatyti, kiek daug jame purvo, ir rimtai ryžtis pokyčiams. „Žvelgti į savo gyvenimą iš šalies narkomanui labai sunku – juk narkotikai geras merginas paverčia prostitutėmis, motinos meta savo vaikus“, – sakė jis.

Ir pridūrė, kad sunkiausia pasikeisti savo viduje. Fiziškai priklausomybė, nustojus vartoti narkotikus, išlieka ilgiausiai mėnesį. Po to fiziniai simptomai dingsta, o dvasinis alkis ir toliau gali būti labai stiprus.

Trejus metus narkotikų nevartojantis Artūras netvirtina, kad dabar jam lengva – būna silpnumo akimirkų, ir tada jis ieško Jėzaus Kristaus paramos.

Apsikrikštijo jis po 1,5 metų nuo savo gyvenimo bendruomenėje pradžios ir tvirtai tiki tuo, kad daugiau nebenusidės. Dabar jis jau skelbia tikėjimo tiesas naujiems bendruomenės nariams.

„Buvusio narkomano gyvenimą palyginčiau su lipimu į viršų eskalatoriumi, kuris leidžiasi į apačią –turi visą laiką būti susiėmęs, nes jeigu tik atsipalaiduosi, pradėsi leistis žemyn. Buvusiems alkoholikams ir narkomanams labai padeda tikėjimas, nes be Viešpaties paramos jautiesi per silpnas įveikti viduje kartais atsiveriančią tuštumą. Kai tau liūdna, labai padeda tikėjimas, kad Dievas yra ir jis tave myli“, – sakė vyras.

Žmoną į kaimą atsivežė iš Maskvos

Apsistojęs „Naujo gyvenimo“ reabilitacijos centre Artūras ne tik atsikratė priklausomybės, apsikrikštijo, nustojo keiktis ir pradėjo dirbti, bet ir sutiko savo žmoną.

Su Olga susipažino, kai bendruomenės buvo nusiųstas į Ukrainą studijuoti Biblijos mokykloje. Jo žmona taip pat ten studijavo, buvo atvykusi iš Maskvos. Ji buvo našlė, neseniai netekusi vyro ir likusi viena su dviem mažomis dukrytėmis.

Jie greitai susibičiuliavo. Artūras tvirtino, kad jam nebuvo baisu prisipažinti naujai draugei apie savo praeitį – atrodė, jeigu ji jį atstums, vadinasi, Dievo nelemta jiems tapti pora.

Tačiau jiems buvo lemta šių metų pavasarį susituokti. Olgai buvo nelengva, bet ji ryžosi milijonus gyventojų turinčią Maskvą iškeisti į Lietuvos kaimą. Artūras puikiai sutaria ir su jos dukrytėmis (savo vaikų jis neturi).

Pašnekovas džiaugiasi, kad dėl to, ko jis seniau prikrėtęs, artimieji jo neišsižadėjo. Jo motinos jau nebėra gyvųjų tarpe, o su Visagine gyvenančiu tėvu ir broliais jis atnaujino santykius ir dabar puikiai sutaria.

Apie tai, kokių nuodėmių pridarė praeityje, Artūras stengiasi daug negalvoti – juk praeities pakeisti jis negali.

„Naujo gyvenimo“ reabilitacijos centre jis su šeima planuoja gyventi ir toliau. Be to, norėtų studijuoti ir pradėti dirbti socialiniu darbuotoju oficialiai. Tuo pačiu norėtų pradėti kaupti darbo stažą – juk iki šiol jo beveik neturi.

„Rinkis gyvenimą“ – turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.