Šiauliečiui senoliui ilgaamžiškumo sparnus suteikia daina

Šiauliečiui Petrui Gedminui ši savaitė išskirtinė – 100 metų jubiliejų švenčiantį vyrą kasdien lanko svečiai. Jubiliatas aplankiusiuosius apdovanoja šypsena ir daina, kuri jį lydi visą gyvenimą.

P.Gedminas stebina ir gera sveikata, ir nuotaika.<br>G.Šiupario nuotr.
P.Gedminas stebina ir gera sveikata, ir nuotaika.<br>G.Šiupario nuotr.
Jubiliatas kasdien sulaukia sveikintojų.<br>G.Šiupario nuotr.
Jubiliatas kasdien sulaukia sveikintojų.<br>G.Šiupario nuotr.
Šimtametį pasveikinęs meras A.Visockas klausėsi jubiliato istorijų apie pomėgį dainuoti, karą, keliones.<br>G.Šiupario nuotr.
Šimtametį pasveikinęs meras A.Visockas klausėsi jubiliato istorijų apie pomėgį dainuoti, karą, keliones.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-08 15:22

Atkurtos Lietuvos valstybės bendraamžis stebina puikia atmintimi – svečiams pasakoja istorijas apie jaunystę, išgyventą karą, aplankytus egzotiškus kraštus, dainų šventes ir festivalius.

Šiaulėnų (Radviliškio r.) miestelyje gimęs P.Gedminas dainavo nuo pat mažens. Ūkininko šeimoje augęs jaunėlis giedojo ir vietos bažnyčios chore, dainą plėšdavo per vakarones, miestelio šventes.

Ramų vaikino gyvenimą sujaukė Antrasis pasaulinis karas, kurio pabaigoje Berlyne užlipęs ant minos žuvo vyresnysis brolis. Jaunėlis nenorėjo palikti namų, persirenginėjo mergina, buvo įsirengęs slėptuvę.

Nuo tarnybos sovietų kariuomenėje šiaulėniškį išgelbėjo Tytuvėnuose gyvenantis giminaitis, kurio užtarimo pakako įsidarbinti geležinkelininku. Nuo 1945 iki 1987 m. šį darbą dirbęs P.Gedminas apkeliavo visą buvusią Sovietų sąjungą, nes darbovietė leisdavo traukiniais naudotis nemokamai.

„Nestojau į partiją, bet sugebėjau aplankyti Indiją, Kubą, – prisiminimais dalijosi antradienį Šiaulių mero Artūro Visocko pasveikintas jubiliatas. – Esu laimingas, kad galėjau dirbti būtent šioje darbovietėje“.

Šimtametis vyras sakė, kad visą gyvenimą turėjo vieną aistrą – dainuoti. Daina jam padėjo susirasti ir žmoną Juliją. Su į Šiaulius paskyrimą dirbti gavusia lituaniste iš Dzūkijos brandų 37 metų vyriškį supažindino švento Jurgio bažnyčios chore kartu dainavusi choristė.

Po kartu praleistų 53 metų žmoną užpernai palaidojęs P.Gedminas nesijaučia vienišas – kasdien jį lanko dukterėčios, kaimynai, socialiniai darbuotojai. Maistui neišrankus šiaulietis valgį gaminasi pats, bet dažnai jį palepina ir kaimynės.

Šimtametis stebina aplinkinius ir gera sveikata. Kartą ant operacinio stalo gulęs vyras pas medikus yra itin retas svečias. Šiaulietis dabar išgeria tik kraujospūdį reguliuojančių vaistų. „Bet ne kasdien“, – gera nuotaika tryško jubiliatas.

Vyriškis iki pat šiol dalyvauja ir ansamblio „Sidabrinė gija“ veikloje. Nuo pat 1945-ųjų  Lietuvos dainų šventėse dalyvavęs šiaulietis norėjo važiuoti į ją ir praėjusią vasarą, bet vadovė įkalbėjo senolį apsiriboti festivaliu Žagarėje.

Pensininkas niekada nerūkė ir nevartojo alkoholio, po uždirbtus pinigus su žmona skyrė kelionėms. Atsisveikinęs su „Lietuvos geležinkelių“ įmone šiaulietis dar dešimtmetį dirbo kelionių vadovu ir išvažinėjo kone visą Europą – aplankė Šveicariją, Portugaliją, Prancūziją, Graikiją, Italiją, Ispaniją.

Kukliame dviejų kambarių bute šeimininkaujantis pensininkas sakė laukiantis pavasario, kad galėtų vienas išeiti į lauką. Žiemą jis iš trečiojo aukšto vienas leistis į kiemą bijo, nes slidu.

Sveikinti šimtamečius ir vyresniu miestiečius – sena Šiaulių miesto tradicija. Senoliams kasmet įteikiama gėlių ir po 145 eurus, o per 100-metį – ir speciali jubiliejinė juosta.

Šiemet šimtamečių gretos gerokai praretėjo – mieste liko 6 moterys ir 2 vyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?