Negalėjęs artimiesiems į akis pažvelgti vyras iš Šakių vėl tuoksis su buvusia žmona

Dabar Šakių gyventojas Saulius Arštikaitis (47 m.) – maloniai bendraujantis, mėgstamą veiklą ir mylinčią šeimą turintis vyras. O prieš ketverius metus jis buvo likęs be darbo, artimiesiems gėdijosi pažvelgti į akis, vien sėdėjo užsidaręs savo kambaryje, gėrė alkoholį ir žiūrėjo filmus.

 Prieš penkerius metus išsiskyrusi šeima šiemet planuoja tuoktis pagal baltų papročius.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
 Prieš penkerius metus išsiskyrusi šeima šiemet planuoja tuoktis pagal baltų papročius.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Saulius atradimas – šiaurės Australijos aborigenų instrumentas didžeridū.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Saulius atradimas – šiaurės Australijos aborigenų instrumentas didžeridū.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Saulius atradimas – šiaurės Australijos aborigenų instrumentas didžeridū.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Saulius atradimas – šiaurės Australijos aborigenų instrumentas didžeridū.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Kai gamina instrumentus, vyras nė nejaučia, kaip eina laikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Kai gamina instrumentus, vyras nė nejaučia, kaip eina laikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Dabar Saulius daug laimingesnis žmogus.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Dabar Saulius daug laimingesnis žmogus.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Dabar Saulius daug laimingesnis žmogus.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Dabar Saulius daug laimingesnis žmogus.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 9:06 PM

Tuo sunkiuoju gyvenimo etapu Saulius pats baisėjosi tuo, kuo pavirto jo gyvenimas. Vis sakė sau, kad reikia susiimti ir kažką daryti, bet nieko neišeidavo: kai nustodavo gerti, prasidėdavo labai skausmingos pagirios. Tada, rodos, skaudėdavo visą kūną, galvą vos pakeldavo nuo pagalvės ir gyvenimas būdavo visai nebemielas, ir tai tęsdavosi ne vieną dieną. Taigi galiausiai po dienos kitos jis neapsikęsdavo ir eidavo į miestą ieškoti „draugų“, su kuriais galėtų išgerti.

Vyras vartoti alkoholį, taip pat rūkyti ir prastai mokytis pradėjo, būdamas septyniolikos. „Į šokius visuomet eidavome išgėrę, atrodė, kad blaivam ten nėra ką veikti“, – atsiminė jis.

Mokslus baigė, netrukus vedė, bet greitai išsiskyrė. Dabar mano, kad abu su pirmąja žmona buvo jauni ir abu prisidėjo prie skyrybų.

Vėliau sukūrė šeimą su Jūrate, susilaukė dviejų vaikų. Jie dabar jau suaugę – vyresnėliui 23 m., o „mažyliui“, kaip jį vadina tėtis, 21 m.

Saulius dirbo statybose, o ten, pasak jo, daugelis geria. Ir jis mielai tą darė – pradžioje rečiau, paskui vis dažniau.

Ir taip palengva ritosi žemyn – būta ir traumų, galiausiai ir iš darbo dėl gėrimo teko išeiti. Vienu metu darbus keitė kas 2-3 savaites, o galiausiai dirbti visai nustojo. Tuomet, maždaug prieš penkerius metus, ir buvo sunkiausias Sauliaus gyvenimo etapas, kai jis vien sėdėjo namie ir gėrė. Vaikai tuo metu net neidavo į jo kambarį, o ir jis iš jo stengdavosi neišeiti, nes gėdijosi. Santykiai su žmona taip pat buvo pašliję.

Saulius, kaip jau minėta, buvo nepatenkintas tuo, kas su juo vyksta, tik nepajėgė esamos situacijos pakeisti: „Prašiau Dievulio pagalbos, o žmona mane ilgai kentė, bet visgi nusprendė skirtis. Aš neprieštaravau, galvojau, gal taip bus geriau, o gal man bus postūmis susitvarkyti gyvenimą.“

Paskutinis butelis

Ir visgi Saulius išsikapanojo. Jam padėjo sveikatingumo mokykla „Gyvenimo rytas“ ir vienas pažįstamas.

Sveikatingumo mokyklos kvietimą į seminarą žmona jam kartą buvo palikusi kompiuterio ekrane. Užsiėmimuose jis nuolat gilinosi į save, ieškojo atsakymų į įvairius gyvenimo klausimus ir suvokė, kokiu keliu nori eiti toliau. Tiesa, nebuvo taip, kad vos nuėjo į seminarą ir pasveiko. Tai buvo nuolatinis darbas su savimi. Pradžioje ir ėmęs gilintis į save dar išgerdavo, o po to iš naujo svarstydavo galimybę pasikeisti.

Be to, Saulius prisiminė vieną pažįstamą, kurį buvo sutikęs vos du kartus ir tik jo vardą težinojo. Tas jam buvo sakęs: „Jei norėsi mesti – kreipkis, mėginsiu padėti.“ Jis seniau irgi turėjo priklausomybę, bet su ja susitvarkė.

Kartą Saulius nusprendė: „Šitas butelis, kurį dabar išgersiu, jau bus paskutinis." Ir Dievulio paprašė, kad jan padėtų.

Tąsyk jis tvirtai tikėjo, kad taip ir bus. Išgėręs tą butelį nuvyko pas minėtąjį pažįstamą į jo vienkiemį. Ten savaitę gulėjo ir kamavosi be alkoholio, taip pat nuolat kalbėjosi apie tai, kaip blogai jaučiasi ir kaip reikia tą blogumą ištverti. Pasak Sauliaus, ta pirmoji savaitė buvo pati sunkiausia, vėliau jau buvo paprasčiau, nors dar ilgai po to, einant pro alkoholio skyrių parduotuvėje, jam suvirpėdavo širdis.

Atradimas sendaikčių turguje

Nustojęs gerti, Saulius vėl mėgino grįžti prie darbo statybose, bet jautė, kad būdamas blaivas ten nepritampa. Taigi dabar jis yra tarsi bedarbis ir tuo džiaugiasi. Užtat yra atradęs mėgstamą veiklą – didžeridū (angl. didgeridoo) gamybą. Didžeridū – tai šiaurės Australijos aborigenų pučiamasis instrumentas, o Saulius – vienintelis šių instrumentų gamintojas Lietuvoje.

Tokį instrumentą jis atsitiktinai pamatė sendaikčių turguje, juo susidomėjo ir pamėgino pagaminti pats. Pirmi bandymai buvo nelabai vykę, o vėliau pradėjo sektis.

Kai keli į svečius atvykę draugai instrumentu susidomėjo ir panoro įsigyti, Saulius pamatė, kad jie patinka ne tik jam, bet ir kitiems. Tada įsidrąsino ir praėjusią vasarą jau važiavo šių instrumentų demonstruoti įvairiose mugėse bei festivaliuose. Demonstruoja juos ir vaikams mokyklose. Pasirodo, Lietuvoje jauniems žmonėms kartais rūpi padūduoti taip, kaip tą daro Australijos aborigenai.

Vėl į pirmąjį pasimatymą

Vyras negeria jau beveik ketverius metus ir dabar pro alkoholio skyrių jau praeina ramiai. Teigiamu pavyzdžiu jis užkrėtė ir savo brolį – tas irgi labai mėgo kilnoti taurelę, o dabar jau daugiau nei metus yra blaivas.

Be to, Saulius džiaugiasi mylinčia žmona – ta pačia Jūrate, su kuria augino vaikus. „Tokie jau buvo mūsų santykiai – ir kai išsiskyrėme, vienas be kito negalėjome būti. Ne kartą skyrėmės ir vėl susibėgdavome. Buvo ir taip, kad po eilinio išsiskyrimo pakviečiau ją susitikti susitikti kavinėje, ėjau ten ir jaudinausi, kaip per pirmąjį pasimatymą“, – atsiminė vyras.

Beje, Saulius mano, o ir žmona jam pritaria, kad prie to, jog vienas iš sutuoktinių geria, prisideda jo antroji pusė – jei santykiai šeimoje būtų puikūs, alkoholio nereikėtų. Kai namie jautiesi prastai, norisi ilgiau užsibūti darbe ir kitaip atitrūkti nuo realybės.

Sutuoktinius dabar labai suartina bendra veikla. Saulius kartu su žmona, kuri yra mokytoja, šiemet jau trečią kartą organizuos Rasų šventę, turi ir kitokių pomėgių bei sumanymų. Kartu netgi vaikšto žarijomis.

Pora yra prieš penkerius metus oficialiai išsiskyrusi, bet planuoja šią vasarą atnaujinti santuokos įžadus pagal baltiškus papročius. Šiemet kaip tik sueis 25 metai nuo jų pažinties pradžios. Pašnekovas pastebėjo, kad jo ir žmonos santykiai niekada seniau nebuvo tokie gražūs, kaip dabar, na, išskyrus nebent pirmuosius pažinties metus.

Tiesa, kartais pora gyvena atskirai – vyras įsigijo sodybą vienkiemyje už 10 km nuo miesto, kurioje įsirengė dirbtuves ir dažnai ten leidžia laiką, o žmona gyvena mieste ir jį tik aplanko.

Vyras pabrėžė, kad yra zanavykas ir tuo didžiuojasi. Na, o sodybą įsigijo greta to žmogaus, kuris jam padėjo išbristi iš alkoholizmo. Jis prieš tris mėnesius mirė nuo vėžio, bet Sauliui ramu dėl to, kad jam ne kartą buvo sakęs, jog yra labai dėkingas už suteiktą pagalbą.

O ką pašnekovas patartų tiems, kurie taip pat turi priklausomybę ir nori, bet nepajėgia jos atsikratyti? „Patarčiau – atvažiuok pas mane, priimsiu ir kiek galėdamas padėsiu. Man rodos, labai naudinga pakeisti aplinką, kol praeis tas sunkusis laikotarpis“, – sakė svetingasis zanavykas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.