Už uždarų sektos durų pranašas su avelėmis išdarinėjo siaubingus dalykus

Jis turi apie 80 žmonų, pusšimtį vaikų ir daugiau kaip 10 tūkst. sekėjų. Jis tvirkino mažamečius giminaičius, uždraudė televizorius, knygas ir raudoną spalvą. Jis buvo vienas FTB ieškomiausių nusikaltėlių, šalia teroristo nr. 1 Osamos bin Ladeno.

 W.Jeffsas savo sekėjus vertė laikytis absurdiškų reikalavimų.<br> Scanpix nuotr.
 W.Jeffsas savo sekėjus vertė laikytis absurdiškų reikalavimų.<br> Scanpix nuotr.
 Sektos nariai Teksase grįžta su vaikais namo (2008 m.).<br> Scanpix nuotr.
 Sektos nariai Teksase grįžta su vaikais namo (2008 m.).<br> Scanpix nuotr.
 Sektos nariai Teksase grįžta su vaikais namo (2008 m.).<br> Scanpix nuotr.
 Sektos nariai Teksase grįžta su vaikais namo (2008 m.).<br> Scanpix nuotr.
 W.Jeffsas stojo prieš teismą.<br> Scanpix nuotr.
 W.Jeffsas stojo prieš teismą.<br> Scanpix nuotr.
 W.Jeffsas.<br> Scanpix nuotr.
 W.Jeffsas.<br> Scanpix nuotr.
 Bažnyčiai priklausę pastatai Jutoje.<br> Scanpix nuotr.
 Bažnyčiai priklausę pastatai Jutoje.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 9, 2019, 10:11 PM

Dabar jis sėdi kalėjime už seksualinę prievartą prieš vaikus ir vargu ar kada nors išeis į laisvę. Bet net ir būdamas už grotų jis tvirtai laiko savo aveles už pavadžio.

Jis – amerikietis Warrenas Jeffsas, apsiskelbęs pranašas ir buvęs Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės Bažnyčios (FLDS) prezidentas.

W.Jeffsas gimė 1955 m. gruodžio 3 d. Jo tėvas pradžioje buvo paprastas mormonas, bet jaunystėje susipažino su fundamentalistnėmis judėjimo idėjomis, tarp jų ir daugpatyste, ir jas priėmė. 1986 m. tėvas tapo mormonų fundamentalistų bendruomenės vadovu – pranašu, ir buvo juo iki savo mirties 2002 m. Laikoma, kad per 62 savo gyvenimo metus jis turėjo 75 žmonas ir 65 vaikus. Gyvenimo pabaigoje žmonų liko „tik“ kiek daugiau nei 20.

Pranašas fundamentalistinėje bažnyčioje laikomas Dievo pasiuntiniu. Tai vienintelis žmogus, kuris gali sudaryti santuokas, jis atsako už žmonų paskyrimą vyrams ir gali bausti kuo nors prasikaltusius vyrus, perduodamas jų turtą, žmonas ir vaikus kitiems. FLDS nariai tiki: kuo daugiau turi žmonų, tuo tau daugiau šansų patekti į rojų ir gerai ten įsikurti. Būtinas minimumas – trys žmonos, maksimumo nėra.

Warrenas, padėdavęs tėvui dirbti, po jo mirties apsiskelbė pranašo reikarnacija. Jis pareiškė: jo tėvo našlės turi ištekėti už jo, jos jus ir taip priklauso jam kaip pranašui. Per savaitę jis vedė visas, išskyrus dvi: viena atsisakė, ir jai buvo uždrausta apskritai ištekėti, kita pabėgo iš bendruomenės.

Taip W.Jeffsas įtvirtino save kaip FLDS lyderį. Jis periodiškai išvydavo iš bendruomenės neparankius asmenis ir įvedė naujas taisykles. Paprastiems bendruomenės nariams jis uždraudė naudotis televizoriais, radiju ir kompiuteriais, atribodamas juos nuo bet kokios išorinės informacijos. Iš vaikų atėmė žaislus (kad nesidomėtų visokiomis nesąmonėmis) ir atsikratė bet kokių raudonos spalvos daiktų: pasak W.Jeffso, juk būtent raudonai apsirengęs Jėzus sugrįš į žemę, tad paprasti mirtingieji šios spalvos neverti.

Sekėjai pradėjo jį vadinti „dėde Warrenu“. Vos per keletą metų jis vedė 78 moteris ir mergaites, tarp jų ir 12-metes. Jos pagimdė jam daugiau kaip pusšimtį vaikų. Gali būti, „Prezidentas ir Pranašas, Aiškiaregis ir apreiškimų Nešėjas“ (būtent taip vadinosi jo pagrindinės pareigos bažnyčioje) būtų galėjęs ir toliau mėgautis gyvenimu, jeigu ne sekėjai, nepatenkinti jo veiksmais.

Pasiskundė sūnėnas

Pirmas pavojaus varpelis nuskambėjo 2004 metais: į teismą kreipėsi Warreno sūnėnas ir pareiškė, kad tapo W.Jeffso išnaudojimo auka. Tai esą nutiko devintojo dešimtmečio pabaigoje, kai nukentėjusiajam buvo 5 ar 6 metai. Byla galiausiai baigėsi draugišku susitarimu, bet su panašiais pareiškimais kreipėsi ir kiti pranašo sūnėnai.

Tačiau didžiausias smūgis FLDS vadovui ir jo reputacijai buvo suduotas 2005 m. vasarą, kai jam buvo pateikti kaltinimai dėl seksualinės prievartos prieš nepilnametę ir susimokymu siekiant įvykdyti šią prievartą. Į teismą kreipėsi Elissa Wall, nuo Warreno pabėgusios jo tėvo našlės jaunesnioji sesuo. Ji pasakojo, kad ankstesnis vadovas buvo sutikęs atidėti jos vestuves iki pilnametystės, bet jo sūnus ją ištekino 14-kos už 19-mečio pusbrolio.

Kadangi Elissa atsisakė intymumo, sutuoktinis ją prievartavo. Keletas nėštumų baigėsi persileidimais. Ji bandė šia tema kalbėtis su W.Jeffsu, bet jis tik priminė jai: žmona – vyro nuosavybė ir privalo jo klausyti. Galiausiai mergina neištvėrė ir kreipėsi į teisėsaugą.

Pateikus oficialius kaltinimus Warrenas pabėgo. Buvo paskelbta jo paieška, už informaciją apie jį pažadėta 10 tūkst. dolerių premija. O 2006 m. pavasarį, kai pareigūnai išdavė arešto orderį, už informaciją apie jį žadėjo jau 100 tūkst. dolerių. Tuo metu pačių ieškomiausių bėglių sąraše jis puikavosi šalia teroristinės organizacijos „al-Qaeda“ vado O.bin Ladeno. Apie mormoną pedofilą ir keistą bendruomenę kalbėjo visa šalis, jeigu ne visas pasaulis.

Įkliuvo kelyje

W.Jeffso nepavyko sugauti iki 2006 m. vasaros pabaigos. Jis nuolat keitė gyvenamąją vietą ir slėpėsi pas sekėjus, kol rugpjūčio 26 d. jo automobilis (beje, uždraustos raudonos spalvos) buvo sustabdytas Nevadoje. Policija atkreipė dėmesį į automobilį, nes ant jo nesimatė laikinų numerių, o jame rado Warreną kartu su viena iš žmonų ir broliu. Su savimi jie turėjo keletą kompiuterių, 16 mobiliųjų telefonų, perukus ir įvairių akinių nuo saulės, o taip pat 55 tūkst. dolerių grynaisiais. Pranašas buvo suimtas.

Iš Nevados Warreną pervežė į Jutą. Ten 2007 m. rugsėjį jį nuteisė E.Wall byloje: pripažino kaltu dėl dviejų bendrininkavimo atvejų prievartaujant nepilnametę ir nuteisė 10 metų kalėjimo. Tačiau vėliau nuosprendį atšaukė dėl proceso pažeidimų.

Taškas byloje buvo padėtas tik 2017 m.: teismas nusprendė, kad W.Jeffsas skolingas Elissai 16 mln. dolerių kompensacijos. Jeigu jis neišgali pinigų sumokėti pats, ji turi teisę juos paimti iš bažnyčios. Beje, W.Jeffso pusbrolis – merginos „vyras“, – susitaręs su tyrėjais kalėjime praleido vos mėnesį ir sumokėjo baudą.

Tebenagrinėjant pirmąją bylą W.Jeffsui buvo pareikšti kaltinimai Arizonoje: dėl bendrininkavimo seksualinio pobūdžio nusikaltimuose organizuojant santuokas su mergaitėmis. Tačiau galiausiai jis nebuvo teisiamas: 2010 m. aukos persigalvojo ir nusprendė neduoti parodymų, o ir laukdamas teismo Warrenas praleido dvejus metus – daugiau nei būtų galėjęs gauti.

Dar vienas teismas W.Jeffso laukė Teksase: kol jis buvo suimtas, Eldorado mieste 2008 m. į teisėsaugos akiratį pakliuvo bažnyčiai priklausanti ranča „Siono viltis“. Viskas prasidėjo nuo skambučio į policiją 16-metės merginos vardu, kurią neva prievartauja ir muša. Vėliau paaiškėjo, kad tai suaugusi moteris, ne vieną kartą pasižymėjusi tokiais iškvietimais.

Vis dėlto tvarkos sergėtojai nusprendė ištirti situaciją: patalpas apsupo ir iš jų į valstybinius centrus išvežė daugiau kaip 500 vaikų ir moterų. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad jiems tuo metu pavojus negrėsė.

Vis dėlto krata rančoje davė šiokių tokių rezultatų. DNR analizė ir dokumentų patikra parodė: kai kurie bažnyčios, kuri tuo metu jau buvo pelniusi sektos šlovę, nariai santykiavo su nepilnametėmis mergaitėmis, kurios po to gimdė vaikus. Vienas iš tokių mormonų pasirodė esąs ir W.Jeffsas, nuo kurio pagimdė 15-metė. Rančoje buvo rasti garso įrašai, liudijantys FLDS vadovo seksualinius ryšius su 12-mete žmona.

Įrodymai buvo daugiau nei svarūs, ir 2011 m. „apreiškimų Nešėjas“ buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos ir dar 20 metų kalėjimo, o taip pat priteista 10 tūkst. dolerių bauda už seksualinę prievartą prieš vaikus. Prašyti būti išleistas anksčiau laiko jis galės ne anksčiau kaip 2038 m., kuomet jam bus jau 80, o išeiti į laisvę – 20 metų vėliau.

Bendruomenė tebetiki

Atrodytų, viskas baigta: pranašas sėdi kalėjime, jam įkandin dėl įvairių kaltinimų susodinta praktiškai visa FLDS viršūnėlė. Milžiniški bažnyčios žemių plotai, kuriuos anksčiau per fondą valdė pats W.Jeffsas asmeniškai, perduoti valstybei, statiniai parduodami ir perduodami naudotis kitoms organizacijoms.

Tačiau bendruomenė iki šiol tebeegzistuoja, daugelis ir toliau tiki „dėde Warrenu“, nepaisant to, kad jis dar 2007 m. kalėjime atsižadėjo savo vaidmens. Tada jis pavadino save atskalūnu, stabmeldžiu ir melagiu ir pareiškė, kad niekada nebuvo pranašu ir nenešė savyje tiesos. „Tai nėra išbandymas“ – pareiškė jis. Bet sekėjai, net peržiūrėję vaizdo įrašą su jo žodžiais, viską traktuoja kitaip: jų pranašas dabar ir kankinys.

Kol priimti svarbius sprendimus kaip ir nėra kam, mormonai fundamentalistai ir toliau laikosi įprastų tradicijų. Moterys nekerpa plaukų, juk jais mazgos Jėzaus kojas per jo antrąjį atėjimą ir savo vyro pėdas rojuje. Jos slepia savo kūną po drabužiais, paklūsta vyrams, gimdo daugybę vaikų ir jų neapkabina – tai apskritai leista tik tėvui ir pranašui. Mormonai fundamentalistai tiki, kad būti homoseksualiu prilygsta savo šeimos nužudymui, o juodaodžiai – blogio įsikūnijimas, siekiantis sunaikinti žmoniją. Taip pat jie laiko W.Jeffsą tikruoju JAV prezidentu, juk jis – Dievo pasiuntinys.

Tiesa, susidūrę su internetu jie šiek tiek atleido vadžias: po reido kontrolė rančoje susilpnėjo, ir daugelis pamatė anaiptol ne tokį baisų pasaulį, kaip jiems piešė bažnyčioje. Pasirodė, kad kiti žmonės – visai ne demonai, nors negatyvo fundamentalistų atžvilgiu visuomenėje išties pakanka.

Vaikai pasakojo baisius dalykus

Tokia laisvė atvedė prie to, kad daugelis pasitraukė iš bendruomenės. Trauktis iš fundamentalistinės mormonų bažnyčios pradėjo ir W.Jeffso vaikai. Vienas iš pirmųjų buvo jo sūnus Roy. Pasak jo, jo vaikystė buvo nerūpestinga, bet paauglystėje už bet kokį nusižengimą ar „neteisingas“ mintis jį dažnai izoliuodavo nuo šeimos ir kitų vaikų.

Paprastam gyvenimui ryžosi ir W.Jeffso dukra Rachel. Ji pasakojo kraupią istoriją apie tėvo priekabiavimus, kurie prasidėjo, kai jai buvo apie 8 metus. Tėvas kviesdavo dukterį į savo kabinetą ir versdavo jį masturbuoti, žiūrėti pornografiją, kišdavo rankas jai po sijonu. Kartą jis privertė ją nusirengti ir atsigulti ant grindų, o pats prispaudė iš viršaus ir sustojo tik per žingsnį iki įsiskverbimo. Vėliau Warrenas pareikš, kad gailisi: peržengė ribas „mokydamas“ dukrą.

Rachel pasakojo, kad psichologinė prievarta buvo dar baisesnė, nei fizinė. W.Jeffsas įtikino savo dukrą, kad ji nieko verta ir kad niekada niekam neturi pasakoti apie tai, kas įvyko. „Jis kaltino mus daugybe nusikaltimų prieš bažnyčią, tarp jų ir tokiais, kuriuos darė pats – svetimoteriavimu. Įvykus persileidimui kaltino tyčiniu vaikų žudymu“, – pasakojo ji. Pasak jos, Warrenas tokiomis „žmogžudystėmis“ kaltino daugelį bendruomenės narių, nors jie nieko panašaus nedarė. Kartą jis uždraudė dukteriai matytis su vaikais keletą mėnesių. Pasak jos, tai buvo viena svarbiausių priežasčių, kodėl ji paliko bažnyčią.

Toliau valdo iš už grotų

Tiesa, daugeliui nuo vaikystės įkaltos į galvą taisyklės liko nepajudinamos: už bet kokį nepaklusnumą laukia bausmė, o ir į rojų patekti nebepavyks. Tad iš esmės Warrenas ir toliau valdo savo parapiją iš už kalėjimo grotų. Jis grasina valstybei kerštu už neteisingą požiūrį į jo pavaldinius ir reguliariai perduoda savo sekėjams apreiškimus, kuriuos jam neva apreiškė Dievas.

Buvo net pranešama, kad jis jiems nustato naujas taisykles: pavyzdžiui, kategoriškai uždraudė vyrams liestis prie žmonų ir net paskyrė 15 vyrų, atsakingų už visų vaikų pradėjimą su bendruomenės moterimis. Lytinis aktas turi būti atliekamas būtinai stebint dviem įgaliotiniams.

O kol W.Jeffsas augina nuosavą rasę grynakraujų mormonų, kurie, pasak pranašystės, valdys pasaulį, jo sekėjai kenčia nuo sulpnaprotystės. Bendruomenėje dėl ryšių tarp artimų giminaičių jau išplito reta genetinė liga – fumarazės trūkumas, nervinių ląstelių dalinimosi ir augimo procesų pažeidimai. Liga pasireiškia sulėtėjusisu vystymusi, specifiniais veido pakitimais ir dažnais epilepsijos priepuoliais.

Daugybė vaikų bendruomenėje gimsta negyvi arba miršta kūdikystėje, jiems net yra atskiros kapinės. O išgyvenusiųjų intelekto koeficientas (IQ) vidutiniškai siekia 25, tuo tarpu kai reikšmė, mažesnė nei 70, dažnai vertinama kaip protinis atsilikimas. Akivaizdu, kad W.Jeffso dvasiniai įpėdiniai vargu ar valdys pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.