Iš tėvo jautrumą paveldėjusi britų aktorė aprauda net herojų likimą

Karalienės vaidmenį gavusi Olivia Colman (45 m.) jau žino, kur išleis honorarą, gautą už serialą „Karūna“. Ji namuose padarys remontą ir, svarbiausia, dabar tikrai pakaks pinigų svečių tualetui sutaisyti. Būtent ten britų aktorė pagaliau padės širdžiai brangų suvenyrą, paimtą jos rūpestingojo vyro Edo iš Didžiosios Britanijos karališkųjų rūmų, – įrėmintą Bakingamo rūmų tualetinio popieriaus skiautę.

 Už karalienės Anos Stiuart vaidmenį filme „Favoritė“ O.Colman gavo „Oskarą“. <br>„Scanpix” nuotr.
 Už karalienės Anos Stiuart vaidmenį filme „Favoritė“ O.Colman gavo „Oskarą“. <br>„Scanpix” nuotr.
Už karalienės Anos Stiuart vaidmenį filme „Favoritė“ O.Colman gavo „Oskarą“.<br>„Scanpix” nuotr.
Už karalienės Anos Stiuart vaidmenį filme „Favoritė“ O.Colman gavo „Oskarą“.<br>„Scanpix” nuotr.
O.Colman prisipažino, kad jai sunku vaidinti santūrumu garsėjančią Elizabeth II.<br>„Scanpix” nuotr.
O.Colman prisipažino, kad jai sunku vaidinti santūrumu garsėjančią Elizabeth II.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 5:08 PM

Atsiėmusi „Oskarą“ už XVIII amžiaus Anglijos karalienės Anos Stiuart vaidmenį „Favoritėje“ britų aktorė O.Colman nedelsiant išvyko į Didžiąją Britaniją. Ten vyko baigiamieji serialo „Karūna“ trečiojo sezono filmavimai.

O.Colman pakeitė tėvynainę Claire Foy (35 m.) – jaunos Elizabeth II vaidmens atlikėją ankstesnėse projekto dalyse.

Vieno populiariausių britų serialų „Karūna“ kūrėjai ilgą laiką negalėjo apsispręsti, kas užims C.Foy vietą. Jie net kuriam laikui buvo atidėję trečiojo sezono filmavimą.

Juk serialas pasakoja apie Didžiosios Britanijos karalienę Elizabeth II, valdančią jau 66 metus! Todėl „Karūnos“ autoriams reikėjo būti itin atsargiems ir taktiškiems.

Važiuodama automobiliu Olivia sulaukė savo agentės skambučio: su ja nori susitikti serialo „Karūna“ režisierius Peteris Morganas.

Puikiai žinodama savo klientės emocingumą agentė perspėjo, kad galutinio sprendimo kol kas nėra.

Nekantrioji O.Colman paprašė bent užuominos, kokiam vaidmeniui ją norima pakviesti. Išgirdusi žodį „tiara“ sušuko: „Karalienė!“

Filmavimas prasidėjo praėjusių metų liepą. Netrukus naujoji „Jos Didenybė“ buvo pakviesta su vyru į Bakingamo rūmus.

Olivia pamanė, kad tai bus susitikimas mažame pakviestųjų rate. Bet į priėmimą, kurį surengė Kembridžo kunigaikštis princas Williamas, susirinko du šimtai svečių.

O.Colman karališkuosiuose rūmuose pirmiausia pabendravo su aptarnaujančiu personalu.

„Tokie mieli ir taip šiltai mane sutiko“, – vėliau savo džiaugsmu dalijosi britų aktorė.

Nenuvylė O.Colman ir karalienės Elizabeth II anūkas.

Princas Williamas paliko aktorei simpatiško ir žavaus žmogaus įspūdį.

„Jis turi stebuklingą savybę – priverčia manyti, lyg būtum nuostabiausias žmogus, kurį jam teko sutikti. Žinoma, supratau, kad taip nėra. Bet vis tiek velniškai malonus jausmas! Tiesiog spindėjau iš laimės!“ – pasakojo aktorė.

Serialo „Karūna“ kūrėjai rizikavo monarchės vaidmeniui pasirinkę O.Colman. Aktorei, kaip ji prisipažino, labai sunku vaidinti išskirtiniu santūrumu garsėjančią Elizabeth II.

Pakanka kam nors filmavimo aikštelėje papasakoti liūdną istoriją, ir iš Olivios akių upėmis pasrūva ašaros. Su šia aktorės savybe režisieriai atkakliai kovoja.

„Man atrodo, kad ši scena neduoda preteksto verksmui“, – tokią frazę Olivia dažnai girdėjo filmavimo aikštelėje.

Tačiau lengviau pasakyti nei padaryti. Olivia liejo ašaras serialo „Brodčerčas“ („Broadchurch“) filmavimo aikštelėje, kur vaidino detektyvę, tyrusią vaiko žūtį.

„Favoritėje“ aktorė nesugebėjo suvaldyti užuojautos savo personažei – vargšelei karalienei Anai Stiuart.

Serialo „Karūna“ režisieriui teko griebtis gudrybės – svarbių scenų filmavimo metu į O.Colman ausį būdavo įstatomos miniatiūrinės ausinės.

Per jas diktorius monotonišku balsu skaitė orų prognozę, skirtą Britų salų pakrantės vandenų laivams.

Girdėdama tai aktorė nusiramindavo ir liaudavosi kūkčioti.

Trečiojo ir ketvirtojo sezonų serialo „Karūna“ veiksmas sukasi apie septintąjį ir aštuntąjį XX amžiaus dešimtmečius. Tuo metu įvyko nemažai svarbių įvykių Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II ir šalies gyvenime.

Vyresnysis Jos Didenybės sūnus Charlesas tapo Velso princu, 1965-aisiais mirė buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Winstonas Churchillis.

Karalienė tuo metu pirmą kartą pažeidė griežtą protokolą, duodama valią emocijoms ir kiek ilgiau, nei nustatyta, užtrukusi per atsisveikinimo su legendiniu britų politiku ceremoniją.

1972-aisiais Elizabeth II aplankė Prancūzijoje mirštantį dėdę Vindzoro kunigaikštį. Jis atsisakė Didžiosios Britanijos karaliaus sosto dėl išsiskyrusios amerikietės Wallis Simpson.

Būtent šis skandalas ir atvėrė Eduardo VIII giminaitei kelią į sostą. Kitu karaliumi – Jurgiu VI – tapo Elizabeth tėvas.

Po jo mirties 1952-aisiais karūna buvo uždėta ant jaunosios Elizabeth galvos.

Naujose serialo „Karūna“ serijose paliesta ir siaubinga Pietų Velso Aberfano šachtininkų gyvenvietės tragedija.

1966 metų spalį po ilgai trukusio lietaus nušliaužęs angliakasybos atliekų kalnas palaidojo mokyklą.

Tuomet čia buvo 116 vaikų. Žuvo ir 28 suaugusieji.

Karališkųjų rūmų šaltiniai tikina, kad šykšti emocijų Elizabeth II tą dieną negalėjo sulaikyti ašarų. Ką jau kalbėti apie O.Colman, vaidinusią šioje scenoje!

Daugeliui šių metų „Oskaro“ ceremonijos dalyvių ir ją per televiziją stebėjusiems žiūrovams įsiminė aktorės pasakyta kalba.

Glausdama prie krūtinės statulėlę britė, sunkiai sulaikydama ašaras, atsiprašinėjo kitos „Oskaro“ nominantės – Holivudo aktorės Glenn Close, kad ją nurungė.

„Jūs daugelį metų buvote mano dievaitė, nenorėjau, kad viskas taip pakryptų!“ – sakė O.Colman.

Paskui pasisuko į vyrą, kuris sveikino žmoną stovėdamas kartu su visa sale.

„Myliu tave labiau už visus pasaulyje, tu – mano geriausias draugas! Tai tu dabar verki, o aš – ne!“ – sakė O.Colman.

Atrodo, kad jos pokštas pavyko. Kameros greitai sutelkė dėmesį į „favoritės“ vyrą Edą Sinclairą. Jo akys tikrai buvo pritvinkusios ašarų.

Visus galutinai pakerėjo baigiamoji frazė: „Tikiuosi, mano vaikai dabar nemiega ir žiūri televizorių! Nes aš stoviu šioje scenoje pirmą ir paskutinį kartą!“

Vėliau užkulisiuose O.Colman prisipažino, kad trys atžalos buvo jos agentai namuose Los Andžele.

Auklė atsiuntė jai vaizdo įrašą su sūnų ir dukters sveikinimais mamai, iš kurių matyti jų reakcija į jos triumfą.

Sarah Caroline Olivia Colman gimė 1974 metų sausio 30-ąją Noridže (Norfolko grafystė) pasiturinčioje šeimoje. Ir svarbiausia – mylinčioje.

Motina Mary – slaugytoja, tėvas Keithas – nekilnojamojo turto vertintojas. Jis visada buvo itin emocingas – aišku, į ką panaši jo duktė. Olivia dažnokai užtikdavo tėtį verkiantį prie televizoriaus.

Būsimoji „Oskaro“ laureatė mokėsi privačiose mokyklose, bet ypatingo susidomėjimo mokslu nerodė.

Tėvai beveik visuomet matė savo dukrelę besišypsančią ir džiaugsmingą, nors jai dažnai nebuvo linksma.

Ji išgyveno ne tik dėl svorio – ir vaizdas veidrodyje ne itin džiugino. Dabar O.Colman supranta: jei galėtų sugrįžti į anuos laikus, nesuktų sau galvos dėl tokių niekų.

Būdama 16-os, likus nedaug laiko iki mokslų baigimo, Olivia pirmą kartą gavo vaidmenį mokyklos spektaklyje. Ir scenoje pasijuto kaip namie.

Tėvams nedrįso prisipažinti, jog tai veikiausiai ir yra jos pašaukimas.

Po keleto dienų klasėje kompiuteriu buvo testuojami mokinių polinkiai.

Paaiškėjo, kad O.Colman idealiai tiktų krovininės mašinos vairuotojo darbas.

Kas žino, gal ji būtų tikrai daug ką pasiekusi šioje srityje! Bet Olivia įstojo į Kembridžo koledžą studijuoti pedagogikos.

Ten pateko į vieną iš daugybės teatrų ir susipažino su būsimuoju vyru.

E.Sinclairas mokėsi universiteto Teisės fakulteto trečiame kurse ir taip pat slapčia svajojo apie aktoriaus karjerą. Olivia neslepia, kad iš pradžių Edas į ją nelabai kreipė dėmesio, o ji įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio.

Vaikinas buvo nuostabus – gražesnio už jį Olivia savo gyvenime nebuvo mačiusi. Ji davė sau žodį, kad už jo būtinai ištekės. Nuslopinusi prigimtinį drovumą pradėjo „darbuotis“ šia linkme.

Nepaisant to, kad vaikinas neskubėjo bristi į nerimastingą aistrų upę, vardu Olivia, ji nenuleido rankų.

Po trijų pažinties mėnesių prisipažino Edui meilę.

Oliviai prireikė laiko, kad jauną vaikiną įtikintų: jis gali būti laimingas tik su ja. Edas buvo nugalėtas.

Bet susituokė tik po septynerių metų – 2001-aisiais.

Praėjus metams po pažinties Olivia ir Edas draugiškai nusprendė nesipriešinti savo troškimams. Abu paliko universitetą, koledžą ir kartu įstojo į dramos meno mokyklą.

Po studijų „Bristol Old Vic Theatre School“ aktorės O.Colman karjera prasidėjo ne iš karto. Teko padirbėti ir valytoja, ir sekretore – apie tai ji užsiminė atsiimdama „Oskarą“.

Bet dėl svajonės dokumentuose turėti įrašą „aktorė“ neleido sau nuleisti rankų.

Priešingai nei žmonos, E.Sinclairo, kaip aktoriaus, karjera nesusiklostė. Po kelių sceninių bandymų jis pasirinko rašytojo kelią. Beje, jo pasiekimus šioje srityje istorija irgi nutyli.

Sutuoktinis, anot Olivios, savo kūrybos virtuvę laiko paslaptyje. Netgi nuo jos. Tik neseniai esą ji sužinojo, apie ką bus jos vyro romanas, kurį jis rašo palėpėje ir jau labai ilgai.

O.Colman nesvarbu, kiek metų vyras kurs savo knygą ir ar kas nors pavyks. Svarbiausia, kad Edas – nuostabus vyras ir tėvas. Pora augina tris vaikus – berniukus Finną bei Hallą ir dukrą, kuri gimė 2015-aisiais.

Po pirmagimio Olivią ištiko depresija po gimdymo. Bet ji tvirtai žinojo, kad būtinai pagimdys dar porą vaikų.

Kai tapo motina, susilaikyti nuo ašarų pasidarė dar sudėtingiau – emocingumas padidėjo. Malonu, kad ir vyras tapo jos sąjungininku. Edas pasirodė esąs toks pat jautrus.

Šeima Oliviai visada buvo svarbiausia.

„Kol turiu Edą ir vaikus – viskas gerai. Tiesiog nepakeliu išsiskyrimo su jais, net neilgam“, – sakė O.Colman.

2014 metais aktorė gavo savo pirmąjį prestižinį apdovanojimą – BAFTA (Britų kino ir televizijos meno akademija) prizą – už vaidmenį seriale „Brodčerčas“.

Ceremonijos pabaigos aktorė su vyru nesulaukė. Gavusi apdovanojimą – Auksinę kaukę ir scenoje išliejusi nemažai ašarų ji nuskubėjo į šviesos nutviekstus Londono namus. Apie dalyvavimą vakarėlyje, žinoma, negalėjo būti ir kalbos.

Namuose persirengę pižamomis ir gurkšnodami arbatą sutuoktiniai baigė per televizorių žiūrėti ceremoniją.

Toks pat sutuoktinių „scenarijus“ buvo ir metais anksčiau, 2013-aisiais.

Tuomet O.Colman buvo įvertinta BAFTA apdovanojimu nominacijoje „Antrojo plano aktorė“ už vaidmenį seriale „Kaltinamieji“.

Kol kas aktorė O.Colman turi tris BAFTA statulėles, du Auksinius gaublius, Venecijos festivalio Volpi taurę (Venecijos kino festivalio steigėjo grafo Giuseppe Volpi di Misuratos garbei) už geriausią moters vaidmenį („Favoritė“), keturis nepriklausomo britų kino apdovanojimus. Na, ir „Oskarą“. Kolekcija – puiki.

Britų aktorės karjera šoktelėjo 2003-iaisiais.

Kembridžo studijų laikų pažįstami pasiūlė O.Colman pagrindinį vaidmenį komediniame „Peep Show“. Čia pravertė aktorės nuoširdumas ir gebėjimas priešais kamerą perteikti bet kokią emociją.

„Peep Show“ tęsėsi devynis sezonus ir tapo kultinis.

2011-aisiais agentas įkalbėjo O.Colman surizikuoti ir išmėginti savo jėgas visiškai kitokiame žanre.

Nedidelio biudžeto britų režisieriaus Paddy Considine’o dramoje „Tiranozauras“ aktorė puikiai suvaidino smurto namuose auką.

Nors filmas nepateko į didžiųjų kino teatrų sales, britės darbas buvo įvertintas.

Holivudo žvaigždė Meryl Streep pavadino O.Colman dieviškai talentinga, o jos vaidybą – pribloškiančia.

Tais pačiais 2011-aisiais filme „Geležinė ledi“ aktorė suvaidino M.Streep herojės – buvusios britų premjerės Margaret Thatcher dukterį.

Ir kai po „Tironozauro“ aktorė O.Colman negavo net Britų akademijos premijos nominacijos, kažkoks tinklaraštininkas stojo jos ginti.

Pasipiktinusių aktorės gerbėjų pastangomis jos vardas darėsi vis populiaresnis virtualiojoje erdvėje. Būtent taip apie britę sužinojo ekstravagantiškasis graikų režisierius Yorgos Lanthimos.

Jis 2015-aisiais pakvietė O.Colman antrojo plano vaidmeniui savo filme „Omaras“.

„Favoritę“ graikas sumanė dar anksčiau ir XVIII a. Anglijos karalienės Anos vaidmeniui atlikti jau neįsivaizdavo kitos aktorės.

Režisierius Y.Lanthimos, kurio „Favoritė“ pelnė O.Colman geidžiamiausią kino apdovanojimą – „Oskarą“, visuose savo interviu ne tik žavisi talentinga aktore, bet ir jos asmenybe.

„Favoritės“ filmavimo metu Olivia jautėsi siaubingai, kai pagal siužetą teko aprėkti tarną. Ir kiekvieną kartą pabaigus filmuoti atsiprašydavo aktoriaus“, – juokėsi Y.Lanthimos. Žinoma, su ašaromis akyse.

Ne tik „Favoritės“ režisierius, bet ir daugelis O.Colman kolegų džiaugsmingai sutiko žinią apie jos pergalę per „Oskarų“ teikimo ceremoniją.

Nepaisant pasipylusių pasiūlymų, aktorė daug ir sėkmingai dirbo televizijoje. „Radio Times TV“ kelis kartus O.Colman išrinko įtakingiausiu žmogumi britų televizijoje.

Ji ne kartą pranoko tokias žinomas žvaigždes kaip Hugh Grantas ar Benedictas Cumberbatchas. O.Colman buvo vadinama nacionaline vertybe.

„Nesu pasirengusi ant savo pečių užsikrauti šio nuostabaus titulo. Kol kas. Žinau, apdovanojimas byloja apie žiūrovų meilę.

Bet ar tai nereiškia, jog artėja mano karjeros pabaiga? Man atrodo, ją tik pradedu. Na, bet kokiu atveju tikiuosi...“ – vylėsi O.Colman.

Ką gi, nuojauta aktorės neapgavo.

Gavusi vaidmenį „Karūnoje“ Olivia pirmiausia paprašė tėvų peržiūrėti dviejų pirmųjų serialo sezonų serijas. Ji išgyvena, kad atlikdama Elizabeth II vaidmenį jiems patiks mažiau nei jos jaunoji pirmtakė C.Foy.

Beje, ji paskambino Oliviai ir patikino, kad kolegė puikiai susidoros su vaidmeniu. Ir pridūrė: „Jei kils klausimų, visada esu pasirengusi padėti.“

C.Foy negalėjo padėti išspręsti problemos, su kuria susidūrė jos įpėdinė.

Darbininkų rajonų kalba, vadinamoji kokni, O.Colman artimesnė nei taisyklinga aristokratų.

Aktorė visada žinojo šią savo nuodėmėlę, bet iki šiol su ja susidorodavo.

Dabar teko atkakliai mokytis su anglų kalbos dėstytoju. Reikėjo koreguoti ir judesius. Karališka laikysena, lengvi gestai, tinkama nugaros padėtis.

Tik atrodo, kad visa tai lengva imituoti!

Kokia buvo gėda, kai filmavimo aikštelėje repeticijų pradžioje Olivia išgirdo žodžius: „Juk tai karalienė, o ne fermerė!“

Na, balerina ji tikrai negalėtų būti!

Juolab kad ruošdamasi Anglijos karalienės Anos vaidmeniui „Favoritėje“ turėjo priaugti 16 kilogramų.

Valgyti į valias pagal režisieriaus prašymą nesunku – O.Colman niekada nebuvo liesutė!

Tačiau kur kas sudėtingiau buvo jų atsikratyti dėl Elizabeth II vaidmens.

Ruošdamasi „Karūnai“ Olivia pirmą kartą pateko į Holivudo trenerio rankas.

Jis savo klientams – žvaigždėms ne tik parengia sportinių pratimų ciklą, dietą, bet ir diegia naują gyvenimo būdą.

Pasak britų aktorės, tai buvo įdomi, dėl vaidmens būtina patirtis, ir ne daugiau.

O.Colman nenori įsilieti į būrį tų aktorių, kurioms dėl šlovės pasimaišė protas. Svarbiausia – Edas myli ją tokią, kokia ji yra.

„Brangioji, esi žavi!“ – pasakytų jis net pamatęs Olivios dantyse įstrigusį salotos lapą.

Žurnalo „Forbes“ ekspertai mano, jog O.Colman honorarai po „Oskaro“ gerokai šoktelėjo. Ir dabar jos kaina sieks ne mažiau nei 30 milijonų JAV dolerių už vaidmenį.

Aktorei, britų televizijos veteranei, iki šiol nepriskiriamai prie pasakiškus holivudiškus honorarus gaunančių kolegų, tai – visai nebloga suma.

Dar anksčiau serialo „Karūna“ prodiuseriai pareiškė, jog naujų sezonų serijose niekas negaus didesnio honoraro nei karalienė. Tai reiškia – O.Colman.

Dėl pirmų dviejų sezonų serijose vaidinusių aktorių C.Foy ir jos vyrą princą Filipą įkūnijusio Matto Smitho kilo skandalas. Paaiškėjo, jog karalienės vaidmens atlikėja gaudavo gerokai mažesnį honorarą nei jos „ekraninis“ sutuoktinis.

Aktorė norėjo net pasitraukti iš projekto.

O.Colman neslėpė, kam išleis honorarą už „Karūną“. Pirmiausia planuoja namuose padaryti remontą. Ir svarbiausia – dabar tikrai pakaks pinigų svečių tualetui sutaisyti. Jis neveikė trejus metus.

Būtent ten aktorė O.Colman pagaliau padės įrėmintą brangų širdžiai suvenyrą, jos rūpestingojo Edo paimtą iš Didžiosios Britanijos karališkųjų rūmų.

Tai – Bakingamo rūmų tualetinio popieriaus skiautė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.