Šiurpi drama: patėvis prievartavo, o sužinojusi motina nieko nedarė

Kai būdama maža mergaitė britė Tina Renton gulėdavo lovoje ir nemiegodavo, ji su baime laukdavo, kada girgždėdamos prasivers jos miegamojo durys. Tai būdavo ženklas, kad ateina jos patėvis, žmogus, kuris į jų namus atsikraustė tuomet, kai jai buvo penkeri metai ir kuris ją prievartavo du kartus per savaitę, iki jai suėjo 14 metų.

 Motinos reakcija sudavė Tinai sukrečiantį smūgį. <br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Motinos reakcija sudavė Tinai sukrečiantį smūgį. <br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 5:40 PM

Prievartavimas – slegiantis pasitikėjimo sugriovimas. Kraują stingdantis tyrimas atskleidė, kad Tinos atvejis tikrai ne vienintelis.

Blogiausia, kad tai, kas moteriai nutiko vaikystėje, yra tiesioginė jos šeimos pokyčių pasekmė. Kaip rašo portalas „The Sun“, daugiau nei 100 pasaulyje atliktų tyrimų parodė, kad povaikiai 10 kartų labiau nei su savo biologiniais tėvais gyvenantys vaikai rizikuoja patirti prievartą ar atstūmimą.

Patėvį pridengė mama

Dabar 43 metų teisininkė iš Romfordo Esekse, Didžioji Britanija, kovoja su chroniškai žema saviverte, kurią sukėlė vaikystėje patirta patėvio, sunkvežimio vairuotojo, Davido Moore'o seksualinė prievarta.

Prievartavimas liovėsi tik Tinai sulaukus 14 metų, kai mokyklos draugė įtikino ją pasipasakoti mokytojai.

„Iki tol maniau, kad pati kalta, kad sulauksiu pylos, kad manimi niekas nepatikės, – prisiminė Tina. – Kai tą dieną grįžau iš mokyklos namo ir viską papasakojau mamai, iš pradžių ji paguodė mane ir priglaudė prie savęs. Tačiau po to mama pasakė, kad jei ji išvarys iš namų Moore'ą, tuomet nepajėgs sudurti galų. Ji teigė, kad, nepadedant jam mokėti už paskolą, prarastume namus ir kad kartu su jaunesniu broliu atsidurtume gatvėje. Aš nenorėjau būti atsakinga už tai, kad tapome benamiai, todėl jaučiau, kad neturiu kito pasirinkimo, kaip sutikti“.

Kaip kompromisą Tinos motina pasiūlė į miegamojo duris įstatyti užraktą, kad Moore'as naktį negalėtų įeiti.

Motinos reakcija sudavė Tinai sukrečiantį smūgį. „Supratau, kad mama man nepadės, todėl pasijaučiau visiškai vieniša“, – sakė moteris.

Sužinojęs, kad paslaptis atskleista, Moore'as nieko nesakė Tinai. Jis netgi įstatė užraktą.

„Atsimenu, kaip tos dienos, kai viską papasakojau mamai, vakare jis pirmą kartą į mane pažiūrėjo. Jis tik supratingai šyptelėjo man“, – prisiminė Tina.

Tolesnis gyvenimas

Nuo tada prievarta liovėsi. Tačiau Tina, nenorėdama susidurti su patėviu, stengėsi kuo mažiau išlįsti iš savo kambario. Jos pažymiai suprastėjo, nes pradėjo praleidinėti pamokas.

„Vidurinę mokyklą baigiau su prastais egzaminų įvertinimais. Įsidarbinau kirpėjos pameistre. Pradėjau uždirbti tiek, kad 18 metų galėjau išsikelti iš namų ir nutraukti su šeima visus ryšius“, – dalinosi prisiminimais moteris.

Patirtos prievartos pasekmės buvo jaučiamos daugelį metų. Santykiai su vyrais Tinai nesisekė. Tačiau kai liko viena su dviem sūnumis, moteris suprato, kad privalo suimti savo gyvenimą į rankas. Ir šis sprendimas buvo raktas į laimingą pabaigą.

Sulaukusi 31 metų, Tina paėmė paskolą ir ėmė siekti teisės diplomo Esekso universitete. Derindama sudijas su berniukų priežiūra, ji sėkmingai baigė universitetą ir tapo teisininke.

Atpildas patėviui

2009 m. studijuodama paskutiniame kurse paskaitos metu Tina sužinojo, kad nėra laiko apribojimų pateikti kaltinimus seksualiniam nusikaltėliui ir kad ji vis dar gali priversti Moore'ą atsakyti už savo darbus.

Išvykusi iš rajono, kuriame jos šeima vis dar gyveno, moteris paskambino į policiją ir pranešė apie patirtą seksualinę prievartą.

2011 m. Moore'as buvo nuteistas kalėti 14 metų, teismui pripažinus jį kaltu pagal tris kaltinimus dėl išprievartavimo, pagal tris kaltinimus dėl seksualinių santykių su vaiku ir pagal septynis kaltinimus dėl kėsinimosi užpulti.

Stebina tai, kad Tinos motina, tebegyvenusi su Moore'u iki jo suėmimo, viską neigė, teisme duodama parodymus prieš dukrą.

Vėliau apie patirtus vaikystėje išgyvenimus Tina parašė knygą „You Can't Hide“ (Negali paslėpti). Taip pat ji atstovauja labdaros organizacijai, besirūpinančiai seksualinę prievartą patyrusiais vaikais.

„Kai kalbuosi su nukentėjusiaisiais, nuolat girdžiu, kad patėviai yra žiauresni nei tėvai. Tarsi jų niekas nevaržytų, – sakė Tina. – Taip pat iš kai kurių moterų girdžiu, kad jų motinos jomis netikėjo ar tiesiog nieko nedarė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.