Kelte mirusios moters šeima pakliuvo į absurdišką situaciją: negali palaidoti kūno

Portalas Lrytas.lt jau buvo pranešęs apie kelte Kylis-Klaipėda balandžio 1 d. mirusią moterį (g.1964). Normaliomis aplinkybėmis velionė jau kelias dienas ilsėtųsi kapuose. Tačiau ji vis dar yra Klaipėdos teismo medicinos tarnybos šaldytuve, o jos artimieji išgyvena dėl to, kad negali jos palaidoti ir niekur neranda atsakymų, kaip galėtų tą padaryti.

 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br> Lrytas.lt montažas.
 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br> Lrytas.lt montažas.
 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br> T.Bauro asociatyvi nuotr.
 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br> T.Bauro asociatyvi nuotr.
 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kelte mirusios moters artimieji negalieji jos palaidoti, nes niekas nesiima patikrinti, ar ji nesirgo koronavirusu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 7, 2020, 3:24 PM, atnaujinta Apr 7, 2020, 3:51 PM

Štai kaip situaciją portalui Lrytas.lt pirmadienį apibūdino velionės duktė Marija: „Mamytės kūno iki šiolei mums, jos šeimos nariams, neatiduoda. Žadėjo jį atiduoti šeštadienį, balandžio 4 d., kad galėtume kiek įmanoma padoriau palaidoti, bet, deja, pranešė, kad skrodimą atliks tik penktadienį, ir galbūt tik pirmadienį galėsime palaidoti savo mamą. Bet šiandien paskambinus ir pasiteiravus, ar galėtume pasiimti mamos palaikus, atsakė kad iki šiolei niekas nėra atlikta. Ir duoda kitą telefono numerį, kur turėtume skambinti. Skambiname, ir niekas nieko nežino, tik duoda vis kitus numerius. Netekau savo mamytės ir esame didžiausiame liūdesyje, bet skaudžiausia yra tai, kad vis dar negalime deramai Jos palaidoti.“

Plačiau situaciją nupasakojo velionės marti Vida, pastebėjusi, kad šiaip jau norėtųsi, kad viskas baigtųsi ramiai ir tyliai, bet situacija tokia, kad belieka ieškoti viešumo ir kelti triukšmą.

Vida atskleidė ir moters mirties aplinkybes. Ji keltu iš Vokietijos keliavo su savo vyru. Nuo supimo ją kovo 31 d. vakarą pradėjo labai pykinti, be to, ji skundėsi, kad duria širdies plote. Iškviestas personalas davė moteriai vaistų, ir jos būklė pagerėjo. Dar sakė, kad jei ji toliau jausis blogai, bus sraigtasparniu perduota medikams Kopenhagoje, bet, kadangi jai skausmą „kaip su ranka nuėmė“, tai nebuvo padaryta.

Kitą dieną vyras ruošėsi eiti pavalgyti, pakvietė žmoną eiti kartu, bet ji atsisakė, sakydama, kad verčiau pagulės. Kai vyras grįžo į kajutę, rado ją negyvą.

„Vėliau kalbėjausi su gydytoja, ir ji sakė, kad tikriausiai kalta hipertenzinė širdies liga, kuria velionė sirgo, o kelto sūpavimas jos būklę pablogino. Jokių įtarimų dėl koronaviruso niekam nekilo“, – pasakojo marti.

Bet visgi velionė vis dar nepalaidota būtent dėl koronaviruso.

Teismo medikai velionės šeimai sakė neturintys teisės prie jos artintis ir atlikti skrodimo, kol negautas atsakymas, kad moteris nesirgo koronavirusu. O to tyrimo niekas neatlieka ir moters artimieji niekur neranda atsakymo, kas turėtų tą padaryti.

Vida pasakojo, kad jos anytos kūną prie kelto perėmė atvykę greitosios pagalbos darbuotojai ir policininkai. Jie užsirašė vyro telefoną ir pasakė, kad vėliau su juo susisieks, bet niekas to nepadarė – patys artimieji pradėjo aiškintis, kas vyksta.

Ketvirtadienį jie išsiaiškino, kad moters kūnas yra vienuose Klaipėdos laidojimo namuose, bet laidotuvių rengti negalima, nes dar neatliktas skrodimas. Penktadienį moters kūną pasiėmė teismo medicinos ekspertai.

Pirmadienį Vida pasakojo: „Šiandien paskambinau į laidojimo namus ir sužinojau, kad kūnas dar negrąžintas. Paskambinau teismo medicinos ekspertams ir išgirdau, kad jie du kartus siuntė prašymą atlikti tyrimą dėl koronaviruso, o be atsakymo nieko daryti negali. Liepė skambinti į policiją, ten mane nukreipė pas tyrėją, o toji sakė, kad yra išsiuntusi prašymą dėl tyrimo ir liepė laukti. Prašymą ji siuntė į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Paskambinau į tą centrą, o ten liepė skambinti į Karštąją liniją 1808. Tuo numeriu atsiliepęs žmogus nustebo, kad nukreipė pas juos – sakė, kad jie dirba su gyvaisiais ir jų tyrimais. Tada vėl nukreipė į Nacionalinį sveikatos centrą, ten paskambinusi gavau kitus jų darbuotojų telefonų numerius...“

Sėdi ir laukia

Galiausiai telefonu atsiliepė darbuotoja, konstatavusi moters mirtį. Ji nustebo, kad reikia tyrimo dėl koronaviruso, kai moteris mirė dėl širdies ligos.

„Toji darbuotoja bandė mums padėti, su kažkuo susisiekti, bet irgi nieko nepešė. Susidaro įspūdis, kad reikia žmogaus, kuris nueitų ir padarytų tyrimą dėl koronaviruso, bet tokio žmogaus niekur nėra... Dar man davė ligoninės vyr.gydytojo numerį, bet jis informacijos, kas atliks tyrimą, nesuteikė. Taigi sėdim ir laukiam – nuo mamos mirties jau tuoj bus praėjusi savaitė, o mes jos palaidoti negalime ir nežinome, kada galėsime tą padaryti“, – pasakojo Vida.

Ji pridūrė, kad tyrimą būtų buvę galima atlikti, vos kūnas buvo paimtas iš kelto. Dabar, jei tepinėlis ir bus paimtas antradienį, dar dvi dienas reikės laukti atsakymo, tada bus daromas skrodimas ir tik po to bus leista palaikus laidoti (jei atsakymas dėl koronaviruso būtų teigiamas, palaikai būtų tuojau išvežti ir sudeginti, artimiesiems nedalyvaujant).

„Padėtis klaiki, toks laukimas labai slegia, o giminės tikriausiai galvoja, kad mes visiški nevykėliai, nesugebantys organizuoti laidotuvių, bet juk nieko neišeina padaryti“, – sakė Vida.

Ji pridūrė, kad savo anytą labai mylėjo, ši buvo labai gera, draugiška ir energinga moteris. Ji buvo nusiteikusi padėti visiems – ir saviems, ir svetimiems žmonėms.

„Neteisinga, kad tokia šauni moteris taip anksti, vos sulaukusi 55 m., mirė. O taip pat neteisinga, kad mes net negalime jos gražiai palaidoti“, – sakė pašnekovė.

Teisybę rasti sudėtinga

Kad atsakymą į velionės artimųjų klausimus rasti labai sudėtinga, įsitikino ir Lrytas.lt žurnalistė.

Susisiekus su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atstove Ramune Vaičiuliene, ji pasakė, kad NVSC laboratorijos neturi ir tyrimų dėl koronaviruso neatlieka, taip pat neišduoda leidimų juos atlikti. Tuomet bandė nukreipti skambinti Karštąja linija. Pasakius, kad ši aptarnauja gyvuosius, o ne mirusiuosius, nukreipė pas savo kolegę, kuri situacijos paaiškinti taip pat negalėjo.

Klaipėdos savivaldybės atstovai sakė, kad nors velionės šeimos ir labai gaila, savivaldybės atstovai neturi galimybių jai padėti – tai ne jų kompetencija.

Klaipėdos apskrities vyr. policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė sakė, kad policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas moters mirties priežasčiai nustatyti. Tačiau nurodyti teismo medicinos ekspertams, ar tyrimas dėl koronaviruso reikalingas, ar ne, policija negali. Negali jie ir paspartinti viso šio proceso.

Sveikatos apsaugos ministerijos vyr. specialistė Justina Petravičienė atsakė: „Įtariant, kad žmogus galėjo būti užsikrėtęs koronavirusine infekcija (COVID-19) ir po mirties imami tepinėliai šiai infekcijai patvirtinti arba paneigti. Šiuo atveju ėminys turi būti paimtas Valstybinės teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriuje.

Mūsų žiniomis, šis procesas užsitęsė dėl terpių tepinėlių paėmimui logistikos niuansų, tačiau dedamos visos pastangos, kad ši situacija būtų kaip įmanoma greičiau išspręsta.“

Teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriaus vadovas Gintautas Paulikas situaciją komentuoti atsisakė, sakydamas, kad apie ją ir taip sulaukia daug užklausų ir nespėja visiems aiškintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.