Stebuklų būna: 104 metų senolis įveikė koronavirusą per savo gimtadienį

Kai amerikietis Williamas Lapschiesas šventė savo 104-ąjį gimtadienį su šokoladiniu tortu ir savo mėgstama pica, tai nebuvo tik dar vienos sukakties pažymėjimas jo ilgame ir įvykių turtingame gyvenimo kelyje.

 Balandžio 1 d. senolis šventė ir visišką išgijimą nuo koronaviruso, tapęs vienu seniausių iki šiol žinomų nuo šios ligos pasveikusių pacientų pasaulyje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Balandžio 1 d. senolis šventė ir visišką išgijimą nuo koronaviruso, tapęs vienu seniausių iki šiol žinomų nuo šios ligos pasveikusių pacientų pasaulyje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 W.Lapschiesas su dabar jau mirusia savo žmona.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 W.Lapschiesas su dabar jau mirusia savo žmona.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 W.Lapschiesas su dabar jau mirusia savo žmona.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 W.Lapschiesas su dabar jau mirusia savo žmona.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 8, 2020, 7:08 AM

Balandžio 1 d. senolis šventė ir visišką išgijimą nuo koronaviruso, tapęs vienu seniausių iki šiol žinomų nuo šios ligos pasveikusių pacientų pasaulyje.

W.Lapschiesas ir dar keletas vyresnio amžiaus žmonių, gyvenusių Oregono valstijos Lebanono valstybiniuose karo veteranų namuose, blogai pasijuto kovo pradžioje.

Jie buvo vieni pirmųjų Oregono valstijos gyventojų, kuriems nustatytas koronavirusas. Senolio šeima bijojo, kad liga jam gali būti mirtina. Juk šis virusas pavojingiausias senjorams.

„Visi galvojome: jam jau 103 metai. Kiek jis turi šansų pasveikti?“ – sakė W.Lapschieso anūkė Jamie Yutzie.

Kaip amerikietiški kalneliai

Pradžioje medikai W.Lapschieso šeimai pranešė, kad jis susirgo plaučių uždegimu. O kovo 11 d. nustatyta, kad jis užsikrėtęs koronavirusu.

W.Lapschieso ligos eiga buvo panaši į amerikietiškuosius kalnelius. Buvo dienų, kai atrodė, kad jam geriau, jis per medicininę kaukę šypsodavosi gydytojams, kai šie ateidavo pamatuoti jo temperatūros ar patikrinti kvėpavimo. O kitomis dienomis jo būklė pablogėdavo.

„Tas virusas banguoja tai aukštyn, tai žemyn, ir tu niekada nežinai, ką atneš kita diena, – sakė J.Yutzie. – Po poros tokių ilgų dienų, kai mes jau nieko nebesitikėjome, jam ėmė darytis vis geriau ir geriau“.

Šeima jį aplankydavo kelis kartus per savaitę, pro langą žiūrėdavo į jo kambarį ir kalbindavo, kad galėtų išgirsti jo balsą.

Leido atšvęsti

Galiausiai medikai pranešė, kad koronaviruso jo organizme nebėra, ir jis gali švęsti. Tai nutiko per jo 104-ąjį gimtadienį. Senolis jautėsi sveikas, galėjo nusiimti kaukę ir pirmą kartą po keleto savaičių išeiti iš savo kambario.

„Jis visiškai pasveiko ir yra labai žvalus, – džiaugėsi senolio duktė Carolee Brown. – Jis dėl to jaučiasi labai laimingas“.

Dėl pandemijos plitimo veteranų namuose lankymas draudžiamas. Įstaigoje užfiksuota 15 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, iš jų du baigėsi mirtimi.

Tačiau W.Lapschieso šeimos nariams jo gimtadienio ir išgijimo proga buvo leista aplankyti senolį, jis galėjo išeiti ir jiems pamojuoti išlaikant rekomenduojamą socialinį 2 m atstumą.

Vėliau anūkai atvežė šokoladinį tortą ir pasikalbėjo su W.Lapschiesu per jo kambario langą.

Džiaugiasi gausia šeima

W.Lapschieso žentas pasakojo, kad senolis išgyveno ir Ispaniškąjį gripą, ir Didžiąją depresiją, ir Antrąjį pasaulinį karą, ir porą didelių recesijų.

W.Lapschiesas gimė 1916 m. balandžio 1 d. Baigęs mokyklą dirbo popieriaus fabrike Saleme, Oregono valstijoje.

1939 m. vedė ir susilaukė dviejų dukterų. Dabar senolis turi šešis anūkus, keturiolika proanūkių ir penkis proproanūkius.

1943 m. W.Lapschiesas buvo pašauktas į JAV armiją, vėliau dirbo automobilių pardavėju.

Jo žmona, su kuria buvo susituokęs 62 metus, mirė 2001 m. nuo vėžio.

Veteranų namuose senolis gyvena nuo 2019 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.