Mama iš Švenčionių rajono: „Išgėriau butelį šampano, o vaikų teisės užsipuolė be reikalo“

Kristina (39 m., vardas pakeistas, redakcijai žinomas) iš vieno miestelio Švenčionių rajone išgyvena, nes susidūrė su Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) dėmesiu, kurio tikina visai nenusipelniusi. „Nenoriu patekti į įskaitą, mūsų šeimoje viskas gerai, vaikai prižiūrėti, švarūs ir nemušami, o visas šitas dėmesys – grynas nesusipratimas“, – tikino moteris.

 Abu tėvai buvo išgėrę, bet namie gyvena ir močiutė, kuri galėjo pasirūpinti vaikais.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
 Abu tėvai buvo išgėrę, bet namie gyvena ir močiutė, kuri galėjo pasirūpinti vaikais.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
 Abu tėvai buvo išgėrę, bet namie gyvena ir močiutė, kuri galėjo pasirūpinti vaikais.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Abu tėvai buvo išgėrę, bet namie gyvena ir močiutė, kuri galėjo pasirūpinti vaikais.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2020, 8:11 PM, atnaujinta Jun 25, 2020, 8:16 PM

Tarnybos dėmesys patraukęs įvykis nutiko birželio 9 d. Moteris atostogavo, namie buvo ir jos vyras (jie oficialiai išsiskyrę, bet gyvena kartu, nes vyras neturi lėšų kitam būstui). Taip pat namie laiką leido kartu gyvenanti moters mama ir du sūnūs, 4 ir 6 metų amžiaus. Trečias sūnus, paauglys iš moters ankstesnių santykių, buvo išėjęs į lauką.

Taip pat namuose lankėsi meistras, remontavęs virtuvę. Buvęs sutuoktinis buvo išgėręs. Kristina taip pat prisipažįsta išgėrusi butelį šampano, galų gale, juk jai buvo atostogos. Ji virtuvėje kalbėjosi su meistru apie remonto reikalus. Buvusiam vyrui tas labai nepatiko, jis pareiškė, kad vakare (buvo apie 20.30 val.) meistras turi eiti namo, o moteris sakė, kad nepatogu jį imti ir išvyti.

Štai po tokio ginčo, pasak Kristinos, vyras ir iškvietė policiją. Vėliau jis sakėsi pats nesuprantantis, kas jam tada šovė į galvą.

Kai policija atvyko, meistro namie jau nebuvo. Moteriai nustatytas 1,36 promilės girtumas, vyrui – 2,41 promilės.

Vaikai konflikto negirdėjo, nes kitame kambaryje žaidė kompiuteriu. Močiutė buvo blaiva, taigi ji galėjo vaikais pasirūpinti.

Tačiau, kaip ir pridera, policijos atstovai apie iškvietimą į namus, kuriuose būta nepilnamečių vaikų, pranešė VTAS. Į namus apie 2 val. nakties atvyko VTAS budėtojai iš Utenos – visi namie jau miegojo, išskyrus močiutę, kuri specialistams papasakojo apie įvykį.

Vėliau į namus vaiko teisių gynėjai buvo atvykę dar kartą, pakalbėjo su tėvais ir vyriausiuoju sūnumi.

Po poros savaičių Kristina sulaukė VTAS išvadų, kad jos vaikams, keturmečiui ir šešiamečiui, reikalinga skubi psichologinė pagalba, be to, birželio 29 d. vyks tarnybos posėdis, kuriame bus svarstoma, kokių dar priemonių imtis. Štai tuo moteris yra labai nepatenkinta.

„VTA Švenčionių skyriaus specialistai parašė, kad mano jaunesniems vaikams reikalinga psichologinė pagalba, tačiau juk jie su tais vaikais net nebendravo! Neįsivaizduoju, kokiu pagrindu jie gali teigti, kad ta pagalba reikalinga – vaikams viskas gerai, jų darželio pateiktoje charanteristikoje rašoma, kad jie prižiūrėti ir viskuo aprūpinti, į darželį ateina, gerai nusiteikę“, – pastebėjo mama.

Pridūrė, kad ji pati yra dirbanti, vaikais rūpinasi, jų neskriaudžia, na, o kad savo atostogų metu išgėrė šampano – nėra nusikaltimas. Taigi ji jaučiasi VTAS dėmesio sulaukusi be jokio pagrindo.

Paklausta, ar su VTAS jų šeima neturėjo reikalų seniau, moteris prisipažino, kad toks atvejis buvo nutikęs 2018 m., bet ir tada, pašnekovės teigimu, situacija nebuvo tokia dramatiška, kaip teigė specialistai.

Tąsyk, pasak Kristinos, vyras nusipirko naujus brangius akinius, o vaikas, kuriam tuo metu buvo dveji, paėmė juos nuo stalo ir sulaužė. Tėtis labai supyko, į kampą ant grindų pripylė žirnių ir norėjo sūnų už bausmę parklupdyti, tad močiutė iškvietė policiją. Bendraudama su policininkais, pasak Kristinos, močiutė situaciją sutirštino ir teigė, kad vyras sūnų yra baudęs ir seniau, nes pati su žentu seniai nesutarė.

„Tada mes su vyru bendravome su specialistais, lankėme pozityvios tėvystės kursus ir po to iš VTAS įskaitos buvome išbraukti – nenorime ten pakliūti dar kartą“, – sakė trijų vaikų mama.

 

Tėvai turi teisę nesutikti

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyrius Arūnas Malinovskis pastebėjo, kad visgi tėvai patys kvietė policiją, o VTAS specialistai atvyko pagal policijos pranešimą. Kai į namus kviečiama policija, galima suabejoti, ar juose viskas gerai – apie tai ir bus kalbama atvejo vadybos posėdyje. Tėvai galės išsakyti savo nuomonę.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad tėvai turi teisę nesutikti su VTAS išvadomis ir jas užginčyti teisės aktų nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.