Disko metikę Ievą Zarankaitę į pergales veda motina

Ievai Zarankaitei (25 m.) priartėti prie Tokijo olimpinių žaidynių normatyvo padeda jos trenerė mama Vita Zarankienė (53 m.). Prieš metus už Atlanto studijas baigusi disko metikė dabar gyvena tėvų namuose Utenoje ir siekia sporto aukštumų. Kelią karjerai ji tiesia Lietuvoje, bet jausmus kursto JAV.

Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Uteniškė V.Zarankienė treniruoja dvi savo dukras disko metikes – Eglę (kairėje) ir Ievą.<br>A.Pliadžio nuotr.
Uteniškė V.Zarankienė treniruoja dvi savo dukras disko metikes – Eglę (kairėje) ir Ievą.<br>A.Pliadžio nuotr.
Oklahomos universitete Ievos širdį užkariavo bendramokslis Mikaelis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Oklahomos universitete Ievos širdį užkariavo bendramokslis Mikaelis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Disko metikė I.Zarankaitė siekia patekti į Tokijo olimpiadą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 6:36 PM

Liepos pabaigoje Vilniuje vykusiose tarptautinėse sporto klubo „Cosma“ taurės varžybose I.Zarankaitė ketvirtą kartą šiemet pagerino asmeninį rekordą – paskutiniu bandymu diską numetė 61,88 metro.

Uteniškė dar labiau priartėjo prie Tokijo olimpinių žaidynių normatyvo, kuris lygus 63,50 metro. Praėjusiais metais studijas baigusi I.Zarankaitė užsibrėžė didžiulį tikslą: „Duosiu sau metus pasiekti aukštų rezultatų ir pakliūti į olimpines žaidynes. Daviau metus, bet žaidynės nukeltos į kitus metus. Dabar sau duodu dar vienus metus.“

Stebėdama kitus sportininkus Ieva pastebi, kad ne visiems sekasi pasiekti tikslus, nors tam atiduoda daug jėgų. Jos rezultatai kyla kaip ant mielių, todėl sportininkės azartas siekti svarbiausio karjeros tikslo stiprėja.

2013 metais Europos lengvosios atletikos jaunimo čempionate iškovojusi 4-ąją vietą I.Zarankaitė sulaukė kvietimų studijuoti ir sportuoti Jungtinių Amerikos Valstijų universitetuose.

Šie pasiūlymai uteniškę dar labiau paskatino siekti disko metikės karjeros.

2014-ųjų sausį Ieva išvyko už Atlanto – Oklahomos valstybiniame universitete studijavo verslo vadybą. 2018 metais gavusi bakalauro diplomą uteniškė išvyko studijuoti sporto vadybos magistrantūros į Floridos valstybinį universitetą.

Nors dabar I.Zarankaitę treniruoja mama, jos karjerą stebi ir buvęs treneris amerikietis.

„Jis pasveikina pergalių proga, pasiūlo pabandyti kokį nors naują pratimą“, – apie palaikymą už Atlanto pasakojo Ieva.

Uteniškė palygino, jog JAV lengvosios atletikos čempionatuose dalyvių būna labai daug, o Lietuvoje disko metimo varžybose rungtyniauja tos pačios šešios pagrindinės sportininkės.

„Pasaulyje disko metimas – labai populiari sporto šaka. Ji – įdomi, specifinė. Reikia labai išlavinti tą dviejų sekundžių judesį, kad diskas skristų toli“, – tikino Ieva.

JAV disko metimo varžybos pritraukia pilnas tribūnas žiūrovų, o Lietuvoje susidomėjimas šia sporto šaka menkas. Tačiau nedaug sportininkų patenka į Amerikos čempionatus, palyginti su Lietuvos pirmenybėmis.

„Aišku, norėtųsi, kad į varžybas Lietuvoje ateitų daugiau aistruolių. Vis dėlto Amerikoje žiūrovai moka pinigus, kad pažiūrėtų rungtynes, o Lietuvoje lengvosios atletikos renginiai yra nemokami“, – palygino disko metikė.

Sportininkę, JAV praleidusią pusšeštų metų, aplankė ne tiktai sėkmė disko metimo varžybose, bet ir meilė. „Jis – ne sportininkas, jis – tiesiog geras žmogus“, – juokdamasi apie mylimąjį užsiminė lietuvė.

Ievos širdį užkariavęs bendramokslis Mikaelis iš Oklahomos universiteto palaikė jos troškimą siekti sporto rezultatų Lietuvoje.

Išsiskyrimas nenutraukė šiuo metu naftos įmonėje dirbančio amerikiečio ir disko metikės lietuvės draugystės. Dar praėjusį rudenį Ieva trims mėnesiams buvo nuvykusi pas širdies draugą. Tą laikotarpį lietuvė treniravosi, ruošėsi varžybų sezonui.

O šįmet mylimieji nesimatė, nes nuo kelionių juos sulaikė koronaviruso pandemija.

„Mikaelis supranta tą tikslą ir mane palaiko. Jis leido man grįžti į namus, nes jaučiu, kad čia man sudarytos geriausios sąlygos sportuoti ir tobulėti. Abu bendraujame telefonu, žiūrėsime, kaip bus ateityje, bet kol kas viskas gerai“, – pasakojo Ieva.

Meilė – per atstumą, nes dabar svarbiausia – sportas. Uteniškė stengiasi elgtis kaip profesionali sportininkė – rūpinasi sveikata, poilsiu, mityba, fizinės formos atkūrimu po varžybų.

„Vengdama traumų labai saugausi – jokių maudynių ežeruose, lakstymų basomis, tinklinio žaidimo. Neatsargus žingsnis, ir galiu patirti traumą. Nors gyvenimas dėl to truputį sunkus, man patinka“, – sakė I.Zarankaitė, daugiausia laiko praleidžianti treniruotėse.

Ieva ruošiasi ir artimiausiam tikslui – Lietuvos lengvosios atletikos čempionatui, kuris šį savaitgalį – rugpjūčio 7, 8 dienomis vyksta Palangoje. Galima tikėtis, jog disko metikė vėl pagerins asmeninį rezultatą, kuris nulemtų patekimą į žaidynes.

Gali būti, jog anksčiau plaukimą ir lengvąją atletiką lankiusi Ieva prie disko metimo rungties apsistojo paakinta mamos, dabartinės trenerės V.Zarankienės.

Tuometėje Panevėžio internatinėje sporto mokykloje Vita taip pat mėtė diską, stūmė rutulį. O dukra šias rungtis išmėgino nuo penktos klasės, buvo Lietuvos rekordininkė kai kuriose amžiaus grupėse.

Buvusi sporto mokyklos auklėtinė V.Zarankienė atskirose amžiaus grupėse dažniausiai irgi iškovodavo šalies čempionės titulą. Atsisveikinusi su žinoma Panevėžyje sportininkų kalve Vita studijavo tuomečiame Vilniaus pedagoginiame institute, o jį baigus nutrūko ir sporto karjera.

„Buvo 1990-ieji. Nežinomybė. Mano rezultatas buvo gana aukštas – būdama 22 metų diską skraidinau 60,10 metro. Tačiau nesiejau gyvenimo su didelėmis sporto perspektyvomis. Iš Vilniaus grįžau į gimtąją Uteną ir pradėjau pedagoginį darbą“, – pasakojo buvusi disko metikė, dabar Utenos daugiafunkcio sporto centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir lengvosios atletikos trenerė.

V.Zarankienė treniruoja ne tik vyriausią dukrą Ievą, bet ir jaunausią Eglę (19 m.), taip pat pasirinkusią disko metimo rungtį. Nors Ieva diską skraidina toliau už seserį, gali būti, jog Eglė ją pasivys netolimoje ateityje.

Ar V.Zarankienė per treniruotes griežta dukroms, gal joms nuolaidžiauja? Trenerė derinasi prie auklėtinių užimtumo, todėl neišskiria, ar treniruotų dukrą, ar kitą auklėtinį.

„Sunkiau galbūt man, ne dukroms. Juk aš esu direktoriaus pavaduotoja, trenerė, mama, todėl su dukromis bendraujame ir treniruotėse, ir namuose, kartu keliaujame, sprendžiame problemas, maitinamės kartu.

Tos veiklos labai daug, juolab treniruoju dvi dukras, besirungiančias toje pačioje rungtyje. Jos – seserys, draugės ir konkurentės, o aš – mama. Bet randame bendrą kalbą, nekyla didelių problemų“, – apie nematomus treniruočių užkulisius pasakojo V.Zarankienė.

Vita turi tris dukras, tačiau vidurinė Ugnė (23 m.) gyvenimo nesusiejo su sportu.

Ugnė šiemet baigė dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir įgijo atlikimo meno bakalauro laipsnį.

Nuo mažens visos trys dukros buvo judrios, aktyvios, norinčios visur dalyvauti, todėl Vita su vyru fotografu Arūnu jas vedė į sporto, šokių, dainavimo būrelius.

„Ievutė, kol buvo mažesnė, lankė dainavimo grupę „Žiogas“. Po to – plaukimą, lengvąją atletiką. Viskas jai sekėsi neblogai.

Kai išmoko plaukti, nuo pirmų varžybų pasipylė medaliai, aukštos vietos“, – patikino Vita, bet nenorėjo prognozuoti, kur Ieva daugiau būtų pasiekusi – plaukimo takelyje ar disko metimo rungtyje.

I.Zarankaitė anksčiau pasiekė plaukimo sporto meistro normatyvą, o praėjusiais metais ji įvykdė tarptautinės klasės sporto meistro normatyvą disko rungtyje.

Rezultatai aukšti, bet mamai sunku pasakyti, kas būtų buvę dukrai pasirinkus vieną ar kitą šaką.

„Teisingu keliu ėjome – tik jei anksčiau būtume pasirinkę vieną arba kitą rungtį, gal toje rungtyje būtų buvę aukštesni pasiekimai dar mokantis mokykloje.

Bet jai Europos jaunimo čempionate iškovojus ketvirtąją vietą pasipylė Amerikos universitetų kvietimai.

Tai Ievą dar labiau paskatino atstovauti būtent lengvajai atletikai“, – lemtingą dukters posūkį įvardijo V.Zarankienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.