Britų režisierių Guy Ritchie labiau išgarsino skandalingoji žmona negu filmai

Režisierius, scenaristas ir prodiuseris Guy Ritchie (52 m.) neturi jokio išsilavinimo, bet sėkmė jį užgriuvo jau po pirmojo filmo. Pagal kilmę šis britas – aristokratas, o kino juostas kuria apie vagis, sukčius ir kitokias visuomenės atmatas. Vieni jį garbina, kiti aršiai kritikuoja, tačiau visi pripažįsta – G.Ritchie turi savitą braižą. Vis dėlto labiausiai jis žinomas kaip skandalingosios popmuzikos dievaitės Madonnos buvęs vyras ir jos sūnaus tėvas.

Madonna visada norėjo būti lyderė – vertė sutuoktinį G.Ritchie valgyti ypatingą maistą, miegoti per specialias kabalos valandas ir užsiimti seksu pagal tinkamą kabalos laiką.<br>„Scanpix” nuotr.
Madonna visada norėjo būti lyderė – vertė sutuoktinį G.Ritchie valgyti ypatingą maistą, miegoti per specialias kabalos valandas ir užsiimti seksu pagal tinkamą kabalos laiką.<br>„Scanpix” nuotr.
Per trejus metus režisierius G.Ritchie ir modelis J.Ainsley susilaukė sūnų Rafaelio, Levi ir dukters Rivkos, o susituokė tik 2015-aisiais.<br>„Scanpix” nuotr.
Per trejus metus režisierius G.Ritchie ir modelis J.Ainsley susilaukė sūnų Rafaelio, Levi ir dukters Rivkos, o susituokė tik 2015-aisiais.<br>„Scanpix” nuotr.
G.Ritchie su muzikos žvaigžde susilaukė sūnaus Rocco, kuriam dabar 20 metų.<br>„Scanpix” nuotr.
G.Ritchie su muzikos žvaigžde susilaukė sūnaus Rocco, kuriam dabar 20 metų.<br>„Scanpix” nuotr.
Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teatro ir operos režisierės, prodiuserės Dalios Ibelhauptaitės (53 m.) vyras britas Dexteris Fletcheris (54 m.) pasaulyje pristatomas kaip sėkmę pelniusio G.Ritchie filmo „Lok, stok arba šauk“ aktorius.<br>„Scanpix” nuotr.
Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teatro ir operos režisierės, prodiuserės Dalios Ibelhauptaitės (53 m.) vyras britas Dexteris Fletcheris (54 m.) pasaulyje pristatomas kaip sėkmę pelniusio G.Ritchie filmo „Lok, stok arba šauk“ aktorius.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 16, 2020, 2:27 PM

Guy kilęs iš reklamos kompanijos direktoriaus, kapitono ir buvusio jūrų pėstininko Johno Viviano Ritchie šeimos.

Jo motina, modelis Amber Parkinson būdama 16-os pagimdė berniuką, kurį atidavė įsūnyti.

Gyvendama santuokoje su J.V.Ritchie ji pagimdė sūnų Guy ir dukterį Tabithą.

Kai Guy buvo penkeri, tėvai išsiskyrė. J.V.Ritchie vedė baronienę Shireen, vėliau tapusia įtakinga Konservatorių partijos politike. Motina ištekėjo už barono, sero Michaelo Leightono.

Iki motinos ir patėvio skyrybų 1980-aisiais Guy augo prabangioje XVII amžiaus pilyje. Nuo septynerių metų, kaip ir dauguma aristokratų vaikų, Guy mokėsi prestižinėse internatinėse mokyklose. Ten gyvenimas nebuvo saldus: jokių kontaktų su išoriniu pasauliu, griežta hierarchija ir net rykštės.

G.Ritchie kentėjo nuo disleksijos – skaitymo raidos sutrikimo – ir dėl to jam kliūdavo labiau nei kitiems. Jis pakeitė devynias mokyklas, o kai buvo 15 metų, buvo išmestas ir iš dešimtos – skirtos vaikams, turintiems specialiųjų poreikių.

Tėvas tvirtino, kad dėl tokios mokyklų kaitos kalta ne disleksija. Sūnus praleidinėjo pamokas, lakstė į kino teatrus ir paskui mergaites. Net buvo įkliuvęs dėl narkotikų.

Brandos atestatą gavo vėliau, egzaminus išlaikęs eksternu.

G.Ritchie visą gyvenimą neigė mokymosi reikalingumą: „Visi sakė, kad labai svarbu gerai mokytis, bet man susiklostė kitaip, – dėl to esu nusiteikęs prieš mokyklas. Ir prieš tuos, kurie iš vaikų atima vaikystę užversdami pamokomis. Jei vaikas nori dykinėti – tegu taip ir daro.“

Būdamas 16-os Guy dirbo asistentu garso įrašų studijoje, išnešiojo siuntinius, dirbo pagalbiniu bare, statybose tampė plytas. Būdamas 18-os patraukė į Afriką ir Graikiją – rausti kanalizacijos griovių.

Grįžęs į Didžiąją Britaniją atėjo į tėvo reklamos agentūrą. Pažiūrėjęs tuo metu garsų vesterną „Bučas Kesidis ir Sandensas Kidas“ įsitikino, kad nori kurti filmus. Bet to mokytis nenorėjo. Anot jo, visur rengiami vienodo braižo, niūrūs režisieriai.

G.Ritchie nusprendė pradėti nuo muzikinių klipų.

„Mažyčiame biure sėdėjo 16 režisierių, tokių geltonsnapių kaip aš. Filmavome krūvas šlamšto. Visi šie „genijai“ rūkykloje kalbėjo apie garsųjį italų režisierių Federico Fellini (1920–1993), o aš galvojau – kas gi tas Fellini?“ – vėliau prisiminė G.Ritchie.

Pirmojo jo vaizdo klipo biudžetas buvo tik 250 Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (dabartiniu kursu – 272 eurai).

Bet, kaip sakoma, gera pradžia – pusė darbo.

Vėliau jau žinomas režisierius G.Ritchie kūrė reklaminius filmukus, kurių minutė kainavo ir 3 mln. JAV dolerių (per 2,5 mln. eurų) – „Dior“ kvepalų, prekės ženklo „Nike“.

2001-aisiais G.Ritchie sukurtas 9 minučių trukmės vaizdo klipas apie BMW M5 buvo įtrauktas į 20 įdomiausių ir brangiausių filmų reklamos istorijoje.

1995-aisiais G.Ritchie nusprendė sukurti trumpametražį filmą – ryškų, bet juokingą ir be kraujo upelių.

Išties 20 minučių trukmės juosta „Sunkusis atvejis“ buvo įspūdinga. Bet pinigų kitam projektui jis ieškojo net trejus metus.

Režisierių išgelbėjo pažintis su britų atlikėjo Stingo (68 m.) žmona aktore Trudie Styler (66 m.). Ji parodė vyrui „Sunkųjį atvejį“. Dainininkui patiko režisieriaus stilius ir jis sutiko duoti pinigų, bet su sąlyga – jis suvadins filme. Stingas nepralošė.

Paskatintas sėkmės G.Ritchie parašė scenarijų. Kadangi biudžetas buvo kuklus, vaidinti pakvietė tuos, kurie nereikalavo didelių honorarų, – aktorius Jasoną Stathamą (53 m.), Jasoną Flemyngą (53 m.), futbolininką Vinnie Jonesą (55 m.).

Po aštuonių mėnesių kino teatrų ekranuose pasirodė smagi kriminalinė komedija „Lok, stok arba šauk“. Ir iš karto – stulbinama sėkmė!

Šį filmą kino kritikai pavadino europiniu atsakymu amerikiečių režisieriui Quentino Tarantino (57 m.). „Lok, stok arba šauk“ užėmė trečiąją vietą komerciniu požiūriu sėkmingiausių britų kino juostų sąraše.

G.Ritchie buvo apipiltas apdovanojimais, vadinamas Metų atradimu ir pagrindine nepriklausomo britų kino viltimi.

Jis jau rašė naują scenarijų. Dabar rėmėjai plūdo būriais, o vaidmens maldavo net Holivudo žvaigždė Bradas Pittas (56 m.).

2000-aisiais į kino teatrus atkeliavo kriminalinė komedija „Vagišiai“. Kvailokos filmo situacijos buvo realios – jas G.Ritchie surinko iš televizijos laidų apie absurdiškus nusikaltimus, iš jų suplakęs kokteilį.

Į klausimą, apie ką filmas, kiek pagalvojęs režisierius atsakė: „Tai – miesto vesternas.“

Per „Vagišių“ premjerą Londone tūkstančiai aistruolių puolė prašyti autografų, nepaisydami atitvarų ir žiūrovų. Įsikišo policija.

„Mes neišradome vaistų nuo vėžio, bet užtat sukūrėme filmą, kuris leidžia šauniai pailsėti“, – taip apie „Vagišius“ kalbėjo filmo režisierius.

Ši kino juosta suteikė G.Ritchie žvaigždės statusą ir, kaip jis pats sakė, maitina iki šiol. Kiekvienais metais už „Vagišius“ režisierius gauna solidų čekį. Dėl šio filmo, kaip šmaikštauja G.Ritchie, jis turi stogą virš galvos.

Bet žiūrovus įkaitino ne tik „Vagišių“ premjera. Režisierius tapo pasaulinio ryškumo skandalingosios popmuzikos žvaigždės sūnaus tėvu. Sėkmė pateikė G.Ritchie staigmeną – jis krito į akį įžymiajai Madonnai (62 m.).

Iki susitikimo su britų režisieriumi atlikėja nuėjo ilgą kelią, įskaitant pornografinius filmus ir audringą santuoką su Holivudo blogiuku Seanu Pennu (60 m.).

Atlikėja keitė meilužius, išleido knygą „Seksas“, nuo asmeninio trenerio Carloso Leono (54 m.) pagimdė dukterį Lourdes (23 m.).

Su G.Ritchie popmuzikos karalienė susipažino 1999-aisiais per pietus pas įžymųjį Stingą. Romanas įsiplieskė iškart, bet taip pat greitai ir užgeso. Viskas būtų ir pasibaigę, bet Madonna vėl apsilankė Londone.

G.Ritchie surengė popmuzikos žvaigždei ekskursiją po senas britų sostinės aludes ir sužavėjo jos dukterį. Ir dar juos siejo darbas – G.Ritchie sukūrė Madonnos dainos „What It Feels Like For A Girl“ vaizdo klipą.

Žurnalistai klausinėjo atlikėją, ar tik ji neįsimylėjusi.

„Viskas labai rimta. Aš ne tik įsimylėjusi – gerbiu Guy už asmenines savybes, talentą ir kūrybingumą. Jis – labai ryškus žmogus“, – suokė Madonna.

Romanas su įžymiąja atlikėja į režisieriaus gyvenimą įliejo sumaišties. Jis vaikė paparacus, lakstė po naktinį Londoną ieškodamas delikatesų kaprizingai nėščiai popmuzikos žvaigždei, sulyso, pradėjo dažniau gerti.

Buvo pakliuvęs į kalėjimą už 20-mečio aistruolio, įsiveržusio į Madonnos namus, sumušimą.

Paskui išvyko į reklaminę savo naujojo filmo kelionę po JAV. Tuo metu Madonna pirma laiko pagimdė sūnų Rocco (20 m.).

G.Ritchie neskubėjo vesti Madonnos, bet vis dėlto pasiryžo.

2000-ųjų gruodžio 22 dieną Škotijoje, Skibo pilyje, įvyko slaptos vestuvės. Tik 50 svečių, jokios žiniasklaidos. Režisierius oficialiai įsidukrino Lourdes.

Pasipylė kalbos, kad vedybos tėra gudrus abiejų įžymybių žingsnis, – santuoka padidino jų populiarumą. Bet santykių pradžia buvo labai graži.

Skandalingieji leidiniai spausdino mielas tėvelio Guy su sūnumi ant rankų nuotraukas, mamytė Madonna rengė koncertus visame pasaulyje.

Priešingai nei pirmasis superžvaigždės sutuoktinis, audringo temperamento aktorius S.Pennas, režisierius G.Ritchie nemėgo konfliktų.

Jis sugebėjo nusileisti kaprizingai žmonai, su humoru žvelgė į Madonnos vyro statusą.

Bet ginčai prasidėjo gana greitai. Madonna visada ir visur norėjo būti lyderė.

Kabalos mokymo ir sveiko gyvenimo būdo aistruolė vertė sutuoktinį valgyti ypatingą maistą, miegoti per specialias kabalos valandas ir užsiimti seksu pagal tinkamą kabalos laiką.

Turėti savo nuomonės G.Ritchie neturėjo teisės. Jo žmona visada buvo teisi, viską žinojo, apie viską nusimanė, visiems ir visada vadovavo, viešumoje nuolat kėlė skandalus: omarai nešvieži, vyno skonis kaip šlapimo, staliukas purvinas.

Pasak režisieriaus bičiulio, iš pradžių G.Ritchie buvo šokiruotas savo sėkmės – vedė tokią gražią seksualią superžvaigždę. Bet nuo to laiko jo karjera atsidūrė ties žlugimo riba.

Pora ginčijosi dėl visko. Abu troško antro vaiko, bet Madonna nenorėjo gimdyti. 2006-aisiais popmuzikos žvaigždė įsivaikino juodaodį berniuką iš Malavio. Ketino paimti dar ir mergaitę, bet G.Ritchie norėjo savų vaikų.

Madonna veržėsi į Niujorką, o Guy pernelyg mylėjo Londoną. Režisierius puolė į depresiją, dirbo per prievartą.

Popmuzikos žvaigždė tvirtino žurnalistams, kad yra laiminga, bet viešumoje sutuoktiniai pasirodydavo atskirai. Kartą Madonna buvo pastebėta su didžiule mėlyne po akimi.

Sklido kalbos, kad režisierius ūmaus būdo, pavydus ir kartais į darbą paleidžia kumščius. G.Ritchie skundėsi, kad žmona linkusi bartis, ginčytis, kaprizinga ir dėl jos elgesio jis pasenęs dešimčia metų. Aštuntaisiais santuokos metais pora jau bendravo tik per asistentus.

„Madonnai buvo svarbu jos įvaizdis ir statusas, ji manė, kad pasauliui daro įtaką.

Tai taip kvaila, juk ji tėra popmuzikos žvaigždė. Bet daugelis garbino ją tarsi kokią dievybę. Galiausiai ir ji patikėjo esanti dievybė“, – pareiškė G.Ritchie.

Įžymiosios poros skyrybos 2008 metais tapo vienomis garsiausių pramogų verslo pasaulyje. G.Ritchie atiteko iki 92 mln. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (per 100 mln. eurų) – tikslios sumos advokatai neįvardijo. Taip pat meno kūriniai, namai Londone, dar kai kas.

Sūnus Rocco liko su motina, bet būdamas 16-os ir praleidęs Kalėdas su tėvu Londone negrįžo į Niujorką. Jis užblokavo motinos prieigą prie savo socialinių tinklų paskyros.

Madonna pateikė ieškinį dėl sūnaus globos teisių JAV ir Jungtinėje Karalystėje. Kol vyko teismai, Rocco buvo suimtas už marihuanos laikymą.

Sūnų iš kalėjimo tėvai ištraukė kartu, bet teismus dėl Rocco globos popmuzikos žvaigždė pralaimėjo – sūnus liko su tėvu.

Vėliau Rocco susitaikė su motina, bet gyvena Londone. Jis filmuojasi reklamoje ir priskiriamas prie stilingiausių Didžiosios Britanijos sostinės vaikinų.

Praėjus metams po skyrybų su Madonna režisierius įsimylėjo britų modelį Jacqui Ainsley (38 m.). Šviesiaplaukė gražuolė atitiko konservatyvų G.Ritchie skonį: kukli, santūri, šeimos žmogus. Jokių jos nuogos nuotraukų, skandalų, viešųjų ryšių akcijų.

Po metų pora pradėjo gyventi kartu. Režisierius sakė, kad jie supranta vienas kitą iš pusės žodžio ir jis jaučiasi suradęs giminingą sielą.

Per trejus metus režisierius ir modelis susilaukė sūnų Rafaelio, Levi ir dukters Rivkos, o susituokė tik 2015-aisiais – santuokos įžadus davė G.Ritchie dvare Holivudo žvaigždžių apsuptyje.

Šeima puikiai sutaria, bet Madonnos šešėlis nedingo. Kadaise jos prispirtas G.Ritchie išmoko ivritą, kad galėtų skaityti kabalos knygas. Jis nustebo, kad ir Jacqui moka šią kalbą.

Dabar ivritas – tarsi slaptas kodas, kuriuo pora naudojasi, kai nenori, kad juos suprastų.

G.Ritchie gyvena Viltšyro grafystėje, prabangioje XVII amžiaus sodyboje, kuri užima 400 ha plotą. Čia režisierius rengia medžiokles svečiams aristokratams ir alaus darykloje gamina alų – tamsųjį ir elį.

G.Ritchie – aludės „Lore of the Land“ Londone savininkas, ją tiesiog dievina.

„Čia renkasi rusų prostitutės, buhalteriai, gangsteriai, roko žvaigždės ir paprasti žmonės – sėdi po vienu stogu ir pliumpina alų. Tokia ir turi būti tikra aludė“, – įsitikinęs režisierius.

180 centimetrų ūgio 87 kilogramus sveriantis režisierius namuose turi sporto salę. Šeimininkas turi juodąjį dziudo, karatė ir braziliškojo džiudžitsu diržą, treniruojasi penkis kartus per savaitę. Jis – užkietėjęs šachmatininkas ir žvejys. Sėdėdamas su meškere užmezga, kaip jis sako, ryšį su savo pasąmone.

Amerikietiški režisieriaus kalneliai

2002-aisiais įsimylėjėlis G.Ritchie sukūrė komediją-melodramą „Nublokšti“, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Madonna. Kino juosta pelnė net penkis apdovanojimus – penkias Auksines avietes už blogiausią filmą.

Nusiminęs G.Ritchie padarė pertrauką ir psichologinį trilerį „Revolveris“ sukūrė tik po trejų metų. Filmą žiūrovai ir kino kritikai sutiko šaltai, bet režisierius neišgyveno.

Skyrybos su popmuzikos žvaigžde G.Ritchie davė naudos. 2008-aisiais jo veiksmo filmas „Rokenrola“ parodė, kad režisieriaus nurašyti dar negalima.

Po metų „Šerlokas Holmsas“ užplukdė režisierių ant naujos sėkmės bangos. Tiek ši juosta, tiek jos tęsinys buvo sėkmingi komerciniu požiūriu.

Prieš penkerius metus G.Ritchie sukūrė šaunią komediją „Šnipas iš U.N.C.L.E“ septintojo dešimtmečio serialo motyvais, bet pirmųjų savo filmų sėkmės nepasiekė.

Pajamos iš filmo „Karalius Artūras: kardo legenda“ (2017 m.) demonstravimo vos padengė jo kūrimo išlaidas. Nepaisant gražiai nufilmuotų muštynių ir futbolo žvaigždės Davido Beckhamo (45 m.) aktorinio debiuto, kino kritikai prabilo apie režisieriaus karjeros pabaigą.

Kurti naująją juostą, animacinio filmo „Aladinas“ perdirbinį, režisieriui buvo sunku. G.Ritchie buvo peikiamas dėl princesės vaidmeniui pasirinktos aktorės, nevykusių specialiųjų efektų ir nukrypimo nuo animacinio filmo.

Pirmąją versiją kino studija atmetė, režisieriui teko filmuoti iš naujo. Bet G.Ritchie vargai atsipirko – pasaka „Aladinas“ tapo vienu daugiausia 2019 metais uždirbusių filmų.

Šių metų kovą įvyko kriminalinės komedijos „Džentelmenai“ premjera. Ji pelnė gerus kino kritikų ir žiūrovų atsiliepimus ir sugėdijo tuos, kurie tvirtino, kad režisierius G.Ritchie nebe toks, koks buvo prieš 20 metų.

Sieja draugystė su lietuvių režisierės vyru

Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teatro ir operos režisierės, prodiuserės Dalios Ibelhauptaitės (53 m.) vyras britas Dexteris Fletcheris (54 m.) pasaulyje pristatomas kaip sėkmę pelniusio G.Ritchie filmo „Lok, stok arba šauk“ aktorius.

G.Ritchie režisavo du filmus apie Šerloką Holmsą – „Šerlokas Holmsas“ (2009 m.) ir „Šerlokas Holmsas II: šešėlių žaidimas“ (2011 m.).

Trečiojo filmo apie legendinį detektyvą Šerloką Holmsą režisierius – D.Fletcheris. Trečiąją dalį buvo planuota sukurti iki 2020 metų Kalėdų, bet vėliau ši data buvo perkelta į kitus metus.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.