Garsus Lietuvos medikas vos neliko be pajamų: pribrendo dideli pokyčiai

Vilnietis – iki kaulų čiulpų, sostinėje turintis draugų ir pacientų, apsisprendė gyventi tėvų statytame vasarnamyje Palangoje ir dirbti Klaipėdoje. Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ekspertas Renaldas Vaičiūnas (62 m.) prisipažino – tokie pokyčiai jo gyvenime tikrai išėjo tik į naudą.

Vilniuje gimęs chirurgas pajūryje nesijaučia lyg atvykęs į svetimą kraštą, nes čia prabėgo ne viena vaikystės vasara.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vilniuje gimęs chirurgas pajūryje nesijaučia lyg atvykęs į svetimą kraštą, nes čia prabėgo ne viena vaikystės vasara.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 7:52 PM

Daugiau nei 30 metų patirtį turintis medikas šiemet gegužę pasiryžo išpildyti savo svajonę – persikelti gyventi į pajūrį. R.Vaičiūnas tikino, kad puikiai moka tik du darbus: vairuoti automobilį ir operuoti.

Tai jis gali daryti kasdien, nes gyvendamas kurorte vyksta į darbą Klaipėdoje, kur atlieka operacijas. Todėl gyvendamas kurorte jis ne leidžia pinigus, o juos uždirba.

Įsikūręs pajūryje, vyras nejaučia vienatvės, nes su draugais kur kas dažniau susitinka nei dirbdamas Vilniuje.

Negalėjo operuoti

Mintis apie tai, kad reikia kažką keisti, vilniečiui kilo prasidėjus karantinui, kai nuo kovo iki gegužės vidurio negalėjo operuoti. Šį periodą medikas vadino užsitęsusiomis atostogomis, nors jokių atostoginių negavo. Tokių ilgų atostogų medikas niekada dar neturėjo.

Jis aiškino, kad plastikos chirurgai nėra tie specialistai, kurie kovodami su COVID-19 infekcija stovi fronto linijoje.

Skirtingai nei valstybinėse ligoninėse, kur dėl karantino sustabdžius planinę pagalbą vis tiek buvo mokama alga, privačiai dirbantys plastikos chirurgai liko be pajamų. Ši pauzė privertė ne vieną mediką susimąstyti.

Tapo slaugytoju

R.Vaičiūnas greitai rado išeitį – pasirašė su viena sostinės gydymo įstaiga sutartį dirbti slaugytoju. Tai – Valakampiuose esanti klinika, kuri turi filialą Naujojoje Vilnioje.

Į šį pasiūlymą gydytojas pažvelgė tarsi filosofo akimis.

„Tuo metu neturėjau ką veikti. Aš jokio darbo nebijau. Netgi pagalvojau, kad gyvenimas sukasi kaip spiralė – pradėjau karjerą medicinoje nuo sanitaro darbo, buvo metas, kai gelbėdavau žmonių gyvybes, prisiūdavau nutrauktas galūnes, pirštus, budėdavau ligoninėje naktimis, o šį pavasarį buvau vėl trumpam įsidarbinęs slaugytoju, man kepurė nuo galvos nenukrito, nes viskas yra įdomu“, – patikino gydytojas.

Slaugytojo patirtis padėjo vilniečiui išsklaidyti kasdienybės rutiną, jis dėl to nė kiek nesigaili. Iki tol jo dienos būdavo viena į kitą panašios: rytą – kava, sumuštinis, tada darbas, o vakare jau niekam neužtenka jėgų.

„Gyvenau kaip voverė, nematydamas, kas vyksta aplinkui“, – tikino R.Vaičiūnas.

Apsigyveno pajūryje

Vėliau gavęs pasiūlymą vadovauti Klaipėdoje įsikūrusios vienos privačios klinikos Chirurgijos skyriui jis sutiko.

Šiuo metu turi jauną kolektyvą, puikias operacines, šiuolaikinę įrangą, naujas palatas. R.Vaičiūnas neslėpė, kad tai – svajonių darbas.

Gyvendamas Palangoje jis kasdien vyksta į Klaipėdą, bet be spūsčių ir gerokai trumpiau nei gyvendamas Vilniuje vyktų į darbą. Netgi pasirenka ilgesnį atstumą, todėl jis vyksta iš Palangos į Klaipėdą pro Karklę.

Atstumą skaičiuojantis pagal operacinėje sugaištą laiką medikas tikino, kad Palanga nėra toli nuo Vilniaus.

„Kai darau veido patempimą, žinau, kad sugaišiu apie tris valandas, tiek prapuolu operacinėje, tad kelionė iš Palangos į Vilnių užtrunka maždaug tiek, kiek veido patempimo operacija“, – palygino R.Vaičiūnas.

Lyg grįžimas į tėviškę

Vilniuje gimęs, mokęsis ir dirbęs chirurgas nesijaučia atvykęs į svetimą kraštą, nes iš tėvų paveldėtame vasarnamyje, kur šiemet apsigyveno, prabėgo ne viena vaikystės vasara.

Vyras tikino, kad jaučiasi taip, lyg būtų grįžęs į tėviškę, kur auga kartu su tėvu prieš 45 metus pasodintos eglės. Šiek tiek pertvarkęs vasarnamį medikas liko patenkintas.

Tačiau apgailestavo, kad namas nėra pritaikytas gyventi šaltuoju metų laiku. Atvėsus orams jis išsinuomojo apartamentus prie jūros, kad ir toliau girdėtų jos ošimą.

R.Vaičiūnas neslėpė, kad iki karantino jo gyvenimas buvo kaip roboto – tik darbas ir miegas, savaitgaliais – susitikimai su draugais ar važiavimas į Palangą.

„Karantinas visai sustabdė mano veiklą, turėjau begalę atostogų, jaučiausi kaip studentas, kuriam baigėsi egzaminų sesija ir ramybės neduoda klausimas, ką toliau daryti“, – tikino R.Vaičiūnas.

Nors daugeliui draugų Renaldo persikėlimas į pajūrį buvo netikėtas, pačiam chirurgui tai nebuvo neapgalvotas žingsnis – jis džiaugėsi tokiu posūkiu, nes pasiilgo ramybės.

„Jeigu savimi pasitiki, nereikia bijoti permainų. Aš tai galėjau sau leisti“, – tikino medikas.

Per savo gimtadienį jis gavo dovanų jachtos varpą, ant kurio išgraviruota: „Atsiduri ten, kur esi laukiamas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.