Senjorų atgarsiai iš projektų: užsimezgė draugystės, o veiklas pritaikė kasdienybėje

„Dar esu labai veikli, mėgstu visus užsiėmimus, todėl projekto veiklos man labai patiko“, – pabrėžia Vida, dalyvavusi Vilkaviškyje organizuotuose projektuose senjorams. Kvėpavimo mankštos, jogos užsiėmimai, aerobikos treniruotės, edukacinės programos – vieni iš būdų, kuriais Vilkaviškio miestas mažina senjorų socialinę atskirtį ir didina jų integraciją.

 Senjorų atgarsiai iš projektų: užsimezgė draugystės, o veiklas pritaikė kasdienybėje.
 Senjorų atgarsiai iš projektų: užsimezgė draugystės, o veiklas pritaikė kasdienybėje.
 Senjorų atgarsiai iš projektų: užsimezgė draugystės, o veiklas pritaikė kasdienybėje.
 Senjorų atgarsiai iš projektų: užsimezgė draugystės, o veiklas pritaikė kasdienybėje.
 Senjorų atgarsiai iš projektų: užsimezgė draugystės, o veiklas pritaikė kasdienybėje.
 Senjorų atgarsiai iš projektų: užsimezgė draugystės, o veiklas pritaikė kasdienybėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 19, 2020, 4:33 PM, atnaujinta Nov 19, 2020, 5:02 PM

Senjorai projekte ne tik išbandė įvairias veiklas, bet ir užmezgė draugystę su kitais dalyviais.

Apie „Senjorų užimtumo centre“ įgyvendintus projektus – „Senyvo amžiaus žmonių užimtumo didinimas“ ir „Aktyvus ir sportuojantis Vilkaviškio senjoras“ – dalyvė Vida atsiliepia tik teigiamai. Tokie projektai, jos įsitikinimu, svarbūs senjorų užimtumui.

„Projektų metu ėjau visur, kur galėjau. Labai patiko tai, kad į veiklas susirenka daug moterų, mes pasėdime, pasikalbame, pasidalijame valgių receptais, pasportuojame“, – projektus įvertina pašnekovė.

Projekto veiklos pareikalavo drąsos

Paklausta, kuri projekto veikla įsiminė labiausiai, Vida nesudvejoja – aerobikos treniruotes, kurių metu reikėjo avėti specialius „Kangoo Jumps“ batus, įvardija kaip netikėčiausią ir drąsos pareikalavusį užsiėmimą.

„Netikėta buvo tai, kad išdrįsau, apsiaviau ir atsistojau ant „Kangoo Jumps“ batų. Su jais net pavaikščiojau, pašokinėjau. Čia buvo didžiausias iššūkis. Anksčiau, jei būčiau juos pamačiusi, būčiau sakiusi, kad niekada to nesugebėsiu daryti. Aš pati sau nepripažinau, kad išdrįsiu padaryti tokį dalyką“, – pasakoja pašnekovė.

Projektų metu dalyviams buvo organizuojamos paskaitos senjorams aktualiomis temomis, siūlyti stalo žaidimai, piešimo ant vandens veikla. Vis dėlto, kaip Vida teigia, naudingiausi pasirodė jogos ir „Nirvana Fitness“ užsiėmimai, o per treniruotę ant batutų, kaip pati sako, išsikraudavo „nežmoniškai“.

Ji priduria, kad veiklų grafikas projektuose buvo intensyvus: „Visas keturias dienas eidavau į veiklas, kur vyko sportas, batutų treniruotės, kiti užsiėmimai. O penktadienis buvo atsipalaidavimo diena. Rinkdavomės spręsti kryžiažodžius, žaisti stalo žaidimus, gerti arbatos, kavos.“

Tiesa, šiuo metu dėl pandemijos projektų veiklos sustabdytos, todėl Vida sakosi nekantraujanti, kada vėl galės tęsti užsiėmimus.

„Projektų metu išmoktas veiklas šiek tiek pritaikau ir namuose – stengiuosi taisyklingai kvėpuoti, truputį pasportuoju, bet tai nėra tas pats, kaip eiti į užsiėmimus su visais kitais“, – sako ji.

Pasak pašnekovės, projektas paįvairino senjorų gyvenimą, o dalyviai pasirodė bendraujantys, malonūs ir draugiški: „Dalyvėms galėdavau ir pasiguosti, ir pasikalbėti apie įvairius dalykus: grybavimą, sodą. Buvo tiesiog labai malonu bendrauti.“

Projekte užsimezgė draugystės

Apie projekto svarbą kalba ir senjorė Elė, kurią prie projektų prisijungti paskatino sesuo. Kaip sako pati, ji į veiklas taip įsitraukė, kad tapo aktyvesnė projektų dalyvė už seserį.

„Kadangi daug laiko praleidžiu namuose, seniai norėjau šiek tiek pasportuoti, o šitas projektas buvo taip gražiai suorganizuotas, kad nusprendžiau prisijungti“, – pažymi pašnekovė.

Dalyvė pasakoja užsiėmimus pasirinkusi pagal savo sveikatą, todėl projektų metu vaikščiojo į jogos užsiėmimus, mankštas. Įdomu, sako ji, ir tai, kad projekte dalyviai sulaukė svečių, kurie pasakoja apie sveikatą, grožį.

„Jeigu nebūtų projekto, aš užsisėdėčiau namie. O dabar turiu, kur nueiti, yra proga – nueinu, įdomiai praleidžiu dienas, atgaunu jėgas, truputį pasitampau“, – kalba ji.

Projektas, pasak senjorės, padėjo surasti bendraminčių ir užmegzti draugysčių: „Su dalyvėmis, kurios kartu su manimi lanko jogą, tapome draugėmis, bendraujame. Penktadieniais geriame arbatą.“

Išmoktos veiklos naudingos ir karantino metu

„Senjorų užimtumo centro“ įkūrėja, šokių studijos „Šokantys bateliai“ vadovė Vilija Jakubauskė sako, kad organizuoti projektus paskatino noras į Vilkaviškio miesto gyvenimą įnešti naujovių.

„Matau, kad didžiuosiuose miestuose veikia ne tik neformalus vaikų švietimas, sportiniai užsiėmimai, bet ir veiklos vyresnio amžiaus žmonėms. Pagalvojau, kad mūsų miestelyje to nėra, o tai mūsų senjorams būtų labai naudingas dalykas. Juos į veiklas įtraukėme ir dėl to, nes jie – išmintingi, labai įdomūs žmonės, iš kurių galima pasimokyti gyvenimiškos patirties“, – pabrėžia pašnekovė.

Vis dėlto V. Jakubauskė atskleidžia, kad iš pradžių senjorai į projektus žiūrėjo skeptiškai– netikėjo, jog veiklos bus nemokamos.

„Jie negalėjo patikėti, kad dalyvavimas projektuose yra nemokamas, tikėjosi, kad po dviejų savaičių mes jiems išrašysime sąskaitas. Todėl teko juos įtikinti, kad visi užsiėmimai tikrai yra nemokami“, – kalba ji.

 

Gaila, sako pašnekovė, kad atėjęs karantinas sustabdė veiklas. Karantino laikotarpiu, pasak jos, tenka sulaukti skambučių iš senjorų, jie teiraujasi, kada vyks veiklos, ar negalėtų ateiti: „Tikiu ir manau, kad pasibaigus karantinui vėl susirinksime, vyks procesas. Galbūt po trejų metų, kai projektas pasibaigs, norėsime tęsti veiklas ir viso to nepaleisti.“

Pasak centro įkūrėjos, projektų užsiėmimai naudingi sveikatai, padeda senjorams atsipalaiduoti, o išmoktos veiklos gali būti pritaikomos ir kasdieniniame dalyvių gyvenime.

„Nirvana Fitness“ užsiėmimų metu mokėme senjorus taisyklingesnio kvėpavimo, tad tai jie gali atlikti ir namuose“, – dėsto V. Jakubauskė.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.