Aušrinės Armonaitės namai iš arti: buitimi labiau rūpinasi vyras

Aušrinė Armonaitė (31 m.) po įtemptos darbo dienos pailsi skambindama pianinu. Kartais ji groja sau, tačiau dažniausiai muzikos klausosi sutuoktinis Edgaras Stanišauskas (33 m.) ir jų katė. Nors iš šeimos politikė sulaukia palaikymo siekiant karjeros, ištekėjusi ji nepasikeitė savo pavardės. Kodėl?

 A.Armonaitę su vyru Edgaru sujungė bendra veikla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Armonaitę su vyru Edgaru sujungė bendra veikla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeimos numylėtinė Katytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šeimos numylėtinė Katytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Armonaitę su vyru Edgaru sujungė bendra veikla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Armonaitę su vyru Edgaru sujungė bendra veikla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Armonaitę su vyru Edgaru sujungė bendra veikla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Armonaitę su vyru Edgaru sujungė bendra veikla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tekėdama moteris pasiliko mergautinę pavardę. 
 Tekėdama moteris pasiliko mergautinę pavardę. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 11, 2020, 7:33 PM, atnaujinta Dec 11, 2020, 8:07 PM

Politiku gimstama ar tampama? Ekonomikos ir inovacijų ministre tapusi A.Armonaitė vaikystėje tikrai nežinojo, kad eis politikės keliu.

„Labai džiaugiuosi, kad mano tėvai palaikė mane ir tą politinį kelią, kurį prisiėmiau ir susikūriau pati“, – tvirtino 2019 metais Laisvės partijos pirmininke tapusi ir šių metų rudenį su trenksmu Seimo rinkimuose pasirodžiusi A.Armonaitė.

Pedagogės Alvydos ir lituanisto Vlado Armonų šeimoje Vilniuje gimusi Aušrinė lankė vaikų muzikos mokyklą, skambino fortepijonu, žaidė krepšinį, vėliau susidomėjo politikos mokslais.

Dvejais metais jaunesnė Aušrinės sesuo Urtė grojo kanklėmis, violončele, tačiau šiuo metu ji dirba teisininke. Veiklios ir kūrybingos seserys vaikystėje vasarodavo mamos tėviškėje Dzūkijos kaime – juodvi leido net laikraštį.

„Buvau labai aktyvi mokykloje – organizavau renginius, savanoriavau organizacijoje „Lietuvos liberalus jaunimas“. Taip įsiliejau į politines aktualijas ir galiausiai – į politiką.

Bet tai nebuvo koks nors tikslas“, – patikino studijas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute baigusi A.Armonaitė.

Vyrą sutiko savanoriaudama

Nevyriausybinėje organizacijoje „Lietuvos liberalus jaunimas“ Aušrinė susipažino su būsimu vyru Edgaru.

2008–2010 metais E.Stanišauskas buvo šios organizacijos vadovas.

Iš to meto savanoriavimo rengiant pilietines akcijas, įvairius projektus Aušrinė išlaikė nemažai draugiškų ryšių su buvusiais bendraminčiais. Ši veikla sujungė Aušrinės ir Edgaro širdis – jie 2016 metais susituokė.

Nors įsimylėjėlių širdys plakė vienu ritmu, tekėdama moteris pasiliko mergautinę pavardę. Sutuoktinis tam neprieštaravo.

„Tai buvo mūsų abiejų sprendimas, mes pasitarėme ir jis pats pasiūlė pasilikti savo pavardę, nes jau buvau pradėjusi eiti politiniu keliu.

Juk mano pavardė jau tam tikra įvaizdžio dalis.

Nors daug kas turi dvigubas pavardes, vėliau skundžiasi, kad tai sukelia nepatogumų – įsivelia klaidų“, – apie galimų nesusipratimų dėl pavardės keitimo išvengimą užsiminė žinoma politikė.

Buitimi rūpinasi vyras

Jau 2016 metais į Seimą išrinkta A.Armonaitė parodė, kad aktyviai dalyvaus šalies politikoje. O jos sutuoktinis, nemažai metų dirbęs su kultūros projektais, neseniai įsitraukė į verslą.

Tarptautinėje bendrovėje su Afrikos projektais dirbantis E.Stanišauskas anksčiau nemažai keliavo darbo reikalais, bet koronaviruso pandemija privertė verslą plėtoti nuotoliniu būdu.

Tad vyras daugiau būna namuose nei veikli žmona. Ir jam daugiau tenka rūpintis buitimi.

Net ir po vestuvių Edgaras žmonai nepasakė, kad ji turėtų daugiau rūpintis buitimi, namais.

„Mūsų santykiai visada buvo labai lygiaverčiai, mes nemanome, kad šeimoje yra tradiciniai ar netradiciniai vaidmenys“, – užsiminė pašnekovė.

Aušrinė ir Edgaras santuoką vertina kaip draugystę. Juk draugai vienas kitą palaiko, o ne gniuždo ar ko nors reikalauja.

„Aš jaučiu didelį jo palaikymą, paskatinimą. Man pasisekė iš dalies turėti tą laisvę ir galimybes siekti politikoje naujų tikslų.

Turiu šalia žmogų, kuris labai skatino iš tikrųjų priimti sudėtingus sprendimus, kai reikėjo kurti naują partiją, eiti į rinkimus. Jis – didelis ramstis“, – pasakojo politikė.

Aušrinė neslėpė, kad iš jos prasta kulinarė. Virtuvėje moteris nepraleidžia daug laiko: „Tiek, kiek būtina.“ Maistą neretai gamina vyras.

„Santykis ir negalėjo būti koks nors kitoks, mes puoselėjome partnerystę labai anksti, nes ilgai draugavome. Mums niekada nereikėjo aiškintis, kas ir ką turi daryti. Tai susiklostė labai natūraliai“, – tikino po šešerių draugystės metų už mylimojo ištekėjusi politikė.

Bet ar grįžus namo vėlai vakare šeimoje neiškyla barnių, kai nė vienam nėra nuotaikos ruošti vakarienę?

„Atrodo, kiekvienoje šeimoje yra visko: pykčių ir visokių barnių, tai normalu.

Tačiau buitis negali tapti centrine gyvenimo dalimi. Ji tikrai nėra pati svarbiausia“, – sakė A.Armonaitė.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.