16 m. Čikagos lietuvės tragedija sukrėtė net gubernatorių: „Už ką man taip nutiko?“

16 m. Meilita Pilkionis moka groti pianinu ir mėgsta tapyti. Ji mėgaujasi „Chik-fil-A“ greitais vištienos sumuštiniais ir rožiniu „Starbucks“ gėrimu. Skaityti nelabai mėgsta, bet mėgsta matematiką ir laukia nesulaukia, kada vėl galės kur nors išeiti su savo draugais – kai vėl atsistos ant savo kojų tiesiogine šio žodžio prasme, rašo chicagotribune.com.

 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Meilita žaidė tenisą ir neturėjo jokių sveikatos problemų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 4, 2021, 1:42 PM, atnaujinta Feb 4, 2021, 6:25 PM

Merginą pernai lapkritį ištiko nugaros smegenų insultas, dėl kurio ji liko paralyžiuota – dingo visi pojūčiai ir judesiai žemiau kaklo. Ta diena įsirėžė į jos motinos Indrės Petrauskaitės, gyvenančios pietvakariniame Čikagos priemiestyje Palos Hilse, atmintį.

„Tai buvo trečiadienis, – sakė ji. – Tai prasidėjo 20 val., o 3 val. nakties ji buvo ligoninėje“.

Pasak „Shirley Ryan AbilityLab“ nugaros smegenų pažeidimų skyriaus vadovo dr. Davido Cheno, nors nugaros smegenų insultai nėra tokie dažni, kaip galvos smegenų, jie įvyksta dėl tokių pat priežasčių – sustojusios kraujotakos ar kraujavimo.

Sutrikus kraujotakai gali būt pažeisti audiniai ir blokuojami nerviniai impulsai, keliaujantys nugaros smegenimis. Pasak I.Petrauskaitės, jos dukters nervai negavo deguonies, kurį perneša kraujas.

„Paprastai asmenys, kuriuos ištinka nugaros smegenų insultas, būna vidutinio ar vyresnio amžiaus, – aiškino D.Chenas. – Jaunų žmonių atvejai gana neįprasti ir reti. Jų atvejais dažnai nerandama priežasčių, dėl kurių jiems galėjo atsirasti tokia būklė“.

Meilita, „Amos Alonzo Stagg“ vidurinės mokyklos teniso komandos žaidėja, prisiminė „keistą“ nugaros skausmą, kurį pajuto prieš insultą. Jos mama sakė, kad mergaitė skundėsi pečių skausmu. Sportininkei, kuri niekada neturėjo jokių sveikatos problemų, insultas atėjo tiesiog iš niekur.

„Aš nuėjau miegoti, bet negalėjau atsigulti, nes pradėjo taip baisiai skaudėti ir viskas nutirpo, – pasakojo Meilita. – Kai nuvykome į ligoninę, tegalėjau pasakyti „Oro, man reikia oro“, ir tada praradau sąmonę“.

Pasak D.Cheno, retais atvejais nugaros smegenų insultui įtakos turi paveldėjimo veiksniai, bet paprastai būna įspėjamųjų ženklų. Tai gali būti tokie subtilūs požymiai, kaip skausmo pojūčio pasikeitimai ar lengvas galūnių silpnumas. Sportininkams, kaip Meilita, sunkiau pastebėti tuos ankstyvus ženklus ir simptomus, nes jie yra pripratę prie didelio diskomforto ir skausmo ir galvoja, kad tai yra jų įprastai dėl įtemptos veiklos patiriami reiškiniai.

Kai Meilita patyrė nugaros smegenų insultą, ji negalėjo kalbėti ir net pajudinti piršto, sunkiai judino galvą, pasakojo I.Petrauskaitė, nuo to laiko esanti šalia jos kiekvieną dieną.

Įvykus insultui mergaitės teniso treneris Robertas Slezakas pradėjo aukų rinkimo kampaniją per „GoFundMe“. Tikslas – surinkti 100 tūkst. JAV dolerių Meilitos gydymui, reabilitacijai ir reikalingai įrangai. Savaitės pradžioje buvo surinkta daugiau kaip 65 tūkst.

„Kai grįšime namo, man reikės jai paruošti namus... Galbūt nupirkti specialų automobilį. Aš tikiuosi, kad jau bus daug geriau, bet niekada nežinai“, – sakė I.Petrauskaitė.

Pasak mamos, jos dukra ligoninėje liks iki kovo 25 d., bet Meilita nenusiteikusi grįžti namo neįgaliojo vežimėlyje. Ji planuoja tęsti tai, ką darė anksčiau – susitikti su draugais.

„Man trūksta pasivažinėjimų ir vaikščiojimo jausmo, galėjimo pačiai kiekvieną dieną nusiprausti, – sakė Meilita. – Ruošiuosi pabandyti išmokyti savo mažąjį broliuką žaisti tenisą“.

Nuo lapkričio Meilita padarė nemažą pažangą. Dabar didžioji jos dienos dalis ligoninėje praeina reabilitacijoje. Užtruko pusantro mėnesio, kol mergaitė pradėjo kalbėti, dabar ji tris valandas per dieną praleidžia be ventiliatoriaus. Meilita sako, kad jos dešinioji pusė stiprėja, bet kairioji kol kas „nenubunda“.

Per Kalėdas mergaitė sulaukė gubernatoriaus J.B. Pritzkerio skambučio per „Zoom“, kad pakeltų jai nuotaiką. Per kompiuterines programas Meilita stebėjo politinius įvykius bei pradėjo žiūrėti medicininį televizijos serialą „Grėjaus anatomija“.

„Ji toks geras vaikas... Visą laiką man padėdavo prižiūrėti mažąjį broliuką, džiaugėsi ir žaisdama tenisą, ir darydama namų darbus, ir grodama pianinu, – sakė I.Petrauskaitė. – Ji vis manęs klausia, kodėl tai nutiko man? Aš buvau geras vaikas ir mokykloje, visur“.

Ir mamai, ir dukrai visai tai ištverti padeda šeimos ir draugų pagalba. I.Petrauskaitės sesuo atvyko iš Lietuvos padėti prižiūrėti dvimečio sūnaus Edwardo (kurį sesė nuo to laiko, kai patyrė insultą, gali matyti tik per „FaceTime“ programėlę. Teniso treneris, kuris Meilitą teniso kortuose matydavo penkis kartus per savaitę, palaiko nuolatinį ryšį su jos mama kasdieniniais skambučiais ir žinutėmis.

Pasak D.Cheno, kartais nugaros smegenų insulto priežastis gali būti aterosklerozinė širdies liga. „Arterijų ir kraujagyslių, einančių į nugaros smegenis, susiaurėjimas gali būti pakankama priežastis atitekėti nepakankamai kraujo į tą sritį, ir tai sukelia nugaros smegenų insultą“, – aiškino jis.

Gydytojo teigimu, nugaros smegenų insulto aukos gali visiškai pasveikti, o jei ir pilnai neatsigauna, gali grįžti į artimą įprastam gyvenimą.

„Vieną dieną viskas yra gerai, o kitą visas tavo pasaulis pasikeičia. Ir tai gali nutikti tai netikėtai, labai keistas jausmas, – sakė Meilita. – Tu negalvoji, kad tau kas nors atsitiks. O kai atsitinka, pradedi į viską žvelgti iš kitos perspektyvos“.

Padėti Meilitai galima čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.