Jauni susituokę kiemo draugai: „Kiti tokio amžiaus tik susitinka, o mudu jau džiaugiamės didele šeima“

Tvirtos santuokos burtą atskleisti sunku. Daugybė mylimųjų bandė įspėti šios dangiškos dovanos paslaptį. Bet kad ir kiek dedamųjų berastum, vis tiek lieka kažkas mistiško bei neįvardyto.

 Donatas ir Inga susipažino leisdami laiką tame pačiame daugiabučio kieme.<br> G.Minelgaitės-Dautorės nuotr.
 Donatas ir Inga susipažino leisdami laiką tame pačiame daugiabučio kieme.<br> G.Minelgaitės-Dautorės nuotr.
 Donatas ir Inga susipažino leisdami laiką tame pačiame daugiabučio kieme.<br> G.Minelgaitės-Dautorės nuotr.
 Donatas ir Inga susipažino leisdami laiką tame pačiame daugiabučio kieme.<br> G.Minelgaitės-Dautorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulė Sakalauskaitė, rinkosaikste.lt

Mar 28, 2021, 3:11 PM

Tris atžalas auginantys kėdainiečiai Donatas ir Inga Birgeriai įsitikinę, kad stipriai santuokai reikia ne tik supratimo, nuoširdaus bendravimo ir dėmesingo rūpesčio vienam kitu – tarp sutuoktinių turi negesti ir antgamtinė kibirkštėlė. Būtent ji porą sujungia tvirčiau nei bet kas kita.

Mylimasis – iš močiutės kaimynystės

Donatas ir Inga susipažino leisdami laiką tame pačiame daugiabučio kieme. Inga čia vasarodavo pas močiutę, o Donatas gyveno kaimynystėje.

„Iš pradžių Donatas man visai nepatiko. Nebuvo jokios simpatijos iš pirmo žvilgsnio, – juokiasi Inga. – Už vyrą esu ketveriais metais jaunesnė, tad jis mažai būdavo su tokio amžiaus vaikais kieme.

Donatą prisimenu labai aktyvų, veiklų, nuolat užsiėmusį, visada tarp draugų. Jis man atrodė netgi šiek tiek pasipūtęs.

Taigi daugiau bendravome su jo jaunesniu broliu. Vis tik taip susiklostė, jog kelis kartus bendroje kompanijoje su Donatu žaidėme kortomis ir tie žaidimai peraugo į simpatiją, o vėliau ėmėme ir draugauti. Tada man buvo 14-ka, Donatui – 18-ka.

Po penkerių draugystės metų susituokėme. Kitąmet švęsime pažinties 20-metį ir 15-tąją santuokos sukaktį.“

„Kas gi taip pakeitė nuomonę apie pasipūtėlį kaimyną?“ – šypsodamasi pasiteirauju.

„Mane sužavėjo Donato brandumas ir rūpestingumas, – švelniai ištaria Inga. – Žinoma, šeimą sukūrėme labai jauni ir daug ko teko patirti. Mudu kartu užaugome, drauge keitėmės ir šiandien matau, kad pasikeitėme stipriai. Kiti, tokio amžiaus kaip mes dabar, tik susitinka, o mudu jau džiaugiamės tvirta, didele šeima.“

Svarbiausia – išlaikyti kibirkštėlę

Pora sutaria, jog stipriems santuokos pamatams būtinos bendros vertybės ir, žinoma, visų jausmų karalienė meilė.

„Meilė yra antgamtinė kibirkštėlė, kurios neįmanoma tiksliai įvardyti. Tai nepaaiškinama poros santykiuose rusenanti ir juos šildanti liepsna, – sako Inga. – Taip pat šeima negalėtų gyvuoti be vienodai suprantamų ir puoselėjamų moralinių pagrindų.

Jei šeima mudviem su Donatu nebūtų vertybė ir mes nesiektume jos išsaugoti, tai užklupus sudėtingiems momentams būtų labai lengva viską sugriauti.

Tokiomis akimirkomis padeda bendri prioritetai ir vertybės. Jei abiem rūpės išsaugoti santykius, tada pora ras kompromisą ir išeitį iš keblios padėties.

Mudu su vyru, net jei esame susipykę, išlydėdami vienas kitą į darbus visada pasibučiuojame, vakare susitikę irgi. Kilus ginčui niekad neišsilakstome į atskirus kambarius – vis tiek būname drauge.“

„Mudu su Inga esame mūsų šeimos pradžia. Viskas prasidėjo nuo mūsų, vėliau gimė vaikai, bet jie užaugs ir išeis, o mes vėl liksime dviese, todėl santykius būtina puoselėti ir stengtis dėl jų“, – įsitikinęs Donatas.

Blynų sekmadieniai

Didelę Birgerių šeimą dar labiau stiprina bendras laikas drauge ir gerų emocijų dovanojančios tradicijos. Vos tik prakalbus apie šias, Ingos veidą nušviečia šypsena.

„Mūsų vaikai labai mėgsta blynus, todėl esame sutarę, kad sekmadieniais pusryčiams gaminu būtent šį skanėstą. Vaikai laukia tos dienos.

O jei būname išvykę ir nepavyksta iškepti, tada mama turi grąžinti blynų skolą, – juokiasi Inga. – Taip pat turime tradiciją kartu leisti savaitgalius ir pramogauti. O prieš Kalėdas visi drauge kepame šventinius sausainius.“

Nuoširdūs pokalbiai padeda pažinti ir suprasti

„Šeima yra mūsų gyvenimo branduolys ir pasaulio centras, – meiliai žvilgtelėję vienas į kitą taria Donatas ir Inga. – Tai užuovėja, ramybė, šiluma ir jaukumas.

Be šeimos pasaulis atrodytų tuščias ir sunkiai įsivaizduojamas. Šį jausmą suprasti gali tik tas, kuris turi šeimą.“

Pasak pašnekovų, kurti darnius santykius sudėtinga, jei poros nesieja betarpiška pagarba vienas kitam ir noras suprasti savo antrąją pusę.

„Iškilus santykių sunkumams nereikėtų daryti nieko impulsyvaus. Svarbu kuo daugiau ir nuoširdžiai kalbėtis, nes tik taip galime pažinti vienas kitą ir lengviau rasti kompromisus“, – tiki pora.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.