Scenos svaigulį „Eurovizijos“ nugalėtojai pakeitė nerimas dėl moterų likimo

Slaptasis Izraelio ginklas. Taip gerbėjai pavadino 2018 metais „Eurovizijos“ konkurse šiai šaliai atstovavusią Nettą Barzilai (28 m.). Tuomet nugalėtoja tapusi išskirtinės išvaizdos ir humoro nestokojanti atlikėja išpopuliarėjo ir ėmė moteris skatinti kovoti už savo teises.

Kas 2018 metais sužavėjo Senąjį žemyną – N.Barzilai daina ar išskirtinė išvaizda?<br> Vyacheslav Prokofyev/TASS/Scanpix nuotr.
Kas 2018 metais sužavėjo Senąjį žemyną – N.Barzilai daina ar išskirtinė išvaizda?<br> Vyacheslav Prokofyev/TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 6:05 PM

Tuomet 25-erių N.Barzilai pasirodė scenoje akį rėžiančia rožinės ir juodos spalvų suknele su korsetu. Tamsūs ilgi plaukai buvo susukti į du didelius kuodelius, keletas sruogų išdažytos ryškia rožine spalva. Muzikos ekspertai spėliojo, kas sužavėjo Senąjį žemyną – daina „Toy“ („Žaisliukas“) ar išskirtinė atlikėjos išvaizda? Viskas kartu sudėjus – tokia buvo jų išvada.

Prieš kitą savaitę Roterdame vyksiantį šių metų „Eurovizijos“ konkursą vėl prisiminta populiariausia Izraelio atlikėja laikoma N.Barzilai.

Vienas naujausių N.Barzilai klipų – „Ricki Lake“. Izraelietės vaikystės metais itin populiari buvo Amerikos televizijos laidų vedėja Ricki Lake. Ji padėdavo žmonėms spręsti jų problemas. Pavyzdžiui, į studiją ateidavo kokia nors moteris ir sėsdavo šalia Ricki. Laidos dalyvė pradėdavo guostis, kad vaikinas jai neištikimas su jos geriausia drauge. Ji būdavo taip pat pakviečiama į studiją. Šis vienas pirmųjų realybės šou užkabino N.Barzilai.

Tuomet ji manė, kad tai nors ir banali, bet nuostabi laida, tačiau paskui susimąstė: ar dažnai jai ir kitiems reikia patarimų, pasiūlymų iš šalies, kurie juos kone akimirksniu turėtų padaryti laimingus.

Kaip įgyti tokius sėdmenis kaip realybės šou žvaigždės amerikietės Kim Kardashian? Ką valgyti, kad pilvas būtų plokščias? Kaip ištiesinti plaukus? Kaip atsikratyti vaikino per 10 dienų? Ir kaip jį po dviejų parų vėl prisivilioti?

„Šitokiu būdu negalima tapti laimingam. Žmogus negalės savęs pamilti, jei nuolat stengsis tapti kuo nors kitu. Dainoje „Ricki Lake“ tarsi klausiu žmonių: „Nejau rimtai norite iš manęs kokių nors patarimų?“ – sakė N.Barzilai. – Ir priedainyje atsakau: „Neketinu jūsų mokyti kepti pyragų. Nesu jūsų Ricki Lake.“

N.Barzilai nepatinka, kai žmonės žavisi jos drąsa: „Nejau vien dėl to, kad nesigėdiju būti savimi?“

Bet šiuolaikinėje visuomenėje galioja grožio standartai, į kuriuos visi lygiuojasi. Tad ar reikia stebėtis, kad tas, kuris neplaukia pasroviui, laikomas drąsiu.

„Mes – nelaimingi padarai. Nuolat vaikomės svetimų pritarimo, negalime atsiplėšti nuo telefonų, norime, kad sekėjų skaičius vis augtų. Jei jų nepakanka, vadinasi, esame nepopuliarūs“, – kalbėjo N.Barzilai.

Ji – įžymybė, todėl visada atsiras tų, kurie norės į ją lygiuotis. Nejau tai negerai?

„Nėra blogai. Mažoms mergaitėms ir berniukams pasisekė, kad jie turi mane. Esu popmuzikos žvaigždė, kuri skiriasi nuo kitų. Kai buvau paauglė, žurnaluose mačiau tik vieno tipo figūrą, vieną odos spalvą. Man atrodo, kad laikas to atsisakyti. Todėl džiaugiuosi, kai matau savo nuotraukas.

Bet ir tai nėra svarbiausia. Pirmiausia norėtųsi dainuoti apie tai, kas jaudina žmonių širdį, juos daro laimingesnius, padeda įveikti liūdesį ir depresiją. Štai kas man rūpi, o ne būti nuomonės formuotoja“, – sakė N.Barzilai.

Atlikėjai teko nueiti ilgą kelią, kad pamiltų save tokią, kokia yra. Mažajai N.Barzilai vaikai buvo negailestingi – šaipėsi, laidė kandžias pastabas, prigalvodavo pravardžių.

Ji, žinoma, džiaugėsi, kai būdama 18-os baigė mokyklą. Į jos gyvenimą įsiliejo kitų žmonių. Ne tie, kurie pažinojo ją kaip storą Nettą, kuri mėgsta dainuoti.

Pradėjusi mąstyti, ko nori iš gyvenimo, nusprendė metus praleisti savanorių komunoje. N.Barzilai gyveno su 24 aštuoniolikmečiais, kaip ir ji, viename bute. Visi jie užsiėmė savanoryste neturtingųjų rajonuose. N.Barzilai mokė vargingų šeimų vaikus groti gitara.

Bet ir komunoje ji buvo nepopuliari. Kiti savanoriai nekvietė N.Barzilai į vakarėlius, gimimo dienas ar pasisėdėjimus kavinėse.

„Aš laikiau save išskirtine, nes užsiėmiau muzika. Todėl neploviau indų, nepadėjau tvarkytis, nors tai turėjome daryti visi. Aš maniau, kad esu per gera tokiems darbams. Aš gi – Netta“, – prisiminė žymioji atlikėja.

Vieną dieną komunos nariai, pakvietę prie bendro stalo, išsakė, ką mano apie ją. Ji – nepakenčiama ir jie nori, kad išsišokėlė nešdintųsi iš komunos. Atlikėja pripažino, kad būtent ši nemaloni istorija padėjo pakeisti požiūrį į save ir bendravimą su žmonėmis.

Išėjusi iš komunos N.Barzilai tarnavo kariniame laivyne, nes karinė tarnyba Izraelyje privaloma tiek vaikinams, tiek merginoms. Ir ten ji dainavo – kareiviams.

„Kareiviai buvo nuolat pavargę, jiems nelabai norėjosi manęs klausytis. Bet juk dainuoti reikia. Išmokau taip pritraukti publikos dėmesį, kad jis neatslūgtų. Tai sunkus uždavinys. Dabar bet kokią koncerto auditoriją galiu įaudrinti iš pusės apsisukimo“, – tikino „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja.

Baigusi karinę tarnybą N.Barzilai dalyvavo populiariame Izraelio talentų šou. Ar bijojo?

„Žinoma. Baisu net ir dabar. Nors pasitikiu savimi, tai nenuslopina baimės. Bet ne toks jau ir blogas tas baimės jausmas, nes padeda išvengti pavojaus“, – sakė N.Barzilai.

Bet talentų šou ji dalyvavo vargų prispausta. N.Barzilai buvo neturtinga mergina. Po karinės tarnybos ketverius metus už dukters būstą mokėjusi motina vieną dieną pasakė: „Netta, užteks. Nebegaliu.“

Ir tuomet N.Barzilai ryžosi dalyvauti Izraelio talentų šou. Ji nesitikėjo laimėti, bet jautė, kad tai, ką daro, jai beprotiškai patinka. Ji jautėsi savo gyvenimo nugalėtoja.

Ar pergalė 2018 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse atlikėjai taip pat buvo netikėta?

„Ir taip, ir ne. Iš pat pradžių buvusi tarp lyderių galiausiai pavargau nuo psichologinio spaudimo ir su manimi siejamų lūkesčių. Bet ir tuomet maniau, kad nesvarbu, ar laimėsiu. Mano pasirodymas turėjo įtakos daugeliui moterų, paauglių, kurie, kaip ir aš kažkada, kenčia nuo patyčių ir nepasitikėjimo savimi“, – sakė izraelietė.

N.Barzilai džiaugiasi, kad gauna daugybę atsiliepimų iš žmonių, kuriems padeda jos dainos ir klipai. Labiausiai įsimintinas laiškas atkeliavo iš Didžiojoje Britanijoje gyvenančios moters. Ji buvo išprievartauta. Nusikaltėlis buvo sugautas. Bet siaubingiausia buvo tai, kad moteriai teko dalyvauti teismo posėdžiuose ir jį matyti. Ir taip daugelį dienų. Reikėjo salėje sėdintiems svetimiems žmonėms smulkiai papasakoti, ką būtent jis jai padarė.

Ši moteris parašė N.Barzilai, kad kiekvieną kartą kelyje į teismą klausosi jos „Toy“ – ši daina suteikia jai jėgų.

Atlikėjai patinka feminisčių judėjimas. Ji norėtų, kad feministės rengtų paradus kaip homoseksualai. Juk paradai – savotiška protesto forma.

„Gėjų paradai – tai tarsi vakarėliai, skirti meilei. O feministės skatina daugiau daryti ir mažiau plepėti. Mes, moterys, privalome susivienyti ir suprasti, kad galime padėti viena kitai. Užuot sėdėjusios rankas sudėjus ir besiskundusios: „Na, štai jam moka daugiau nei man“, – svarstė atlikėja.

Ji dievina tokias moteris kaip muzikos atlikėjos Beyonce, Erykah Badu, tenisininkė Serena Williams. Prie jų galėtume priskirti ir pačią N.Barzilai.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją