Sūnų palaidojęs vienišas tėtis iš Klaipėdos ryžosi ašarą spaudžiančiam žingsniui

Kai kurie skaitytojai tikriausiai dar atsimena liūdną klaipėdiečio Mariaus Skersio ir jo sūnaus Danieliaus istoriją. Vyras sūnų augino vienas, padedamas savo tėvų, mat mamai berniuko, turinčio sunkią negalią ir prikaustyto prie patalo, tiesiog nereikėjo.

 Tėtis Marius su Danieliumi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tėtis Marius su Danieliumi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tėtis Marius su Danieliumi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tėtis Marius su Danieliumi.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama Dovilė su Lukrecija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama Dovilė su Lukrecija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lukrecijai reabilitacijos padėjo atgauti galimybę vaikščioti ir kalbėti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lukrecijai reabilitacijos padėjo atgauti galimybę vaikščioti ir kalbėti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Keturių vaikų mamos Silvijos jaunėlė Elzė turi sunkią negalią.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Keturių vaikų mamos Silvijos jaunėlė Elzė turi sunkią negalią.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Keturių vaikų mamos Silvijos jaunėlė Elzė turi sunkią negalią.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Keturių vaikų mamos Silvijos jaunėlė Elzė turi sunkią negalią.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
„Vilties spindulėlio“ iliustracija.
„Vilties spindulėlio“ iliustracija.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 9:34 PM, atnaujinta Nov 30, 2022, 8:46 AM

Tačiau praėjusių metų birželio 15 d. Danielius mirė. Jam tebuvo aštuoneri.

Prieš netekdamas sūnaus, tėtis darė viską, kad vaikas pasijustų geriau. Jis buvo įkūręs Danieliaus Skersio paramos fondą, rinko lėšas jo reabilitacijoms ir nepavargdavo kartu su sūneliu jose lankytis.

Kai Danieliaus neliko, jo fonde lėšų buvo likę (be to, sąskaita gana gausiai pasipildė rudenį, kai paramos gavėjams pervedami jiems skirti 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio).

Tėtis neabejojo, kad tuos pinigus reikia paaukoti Danieliaus likimo draugams, sunkiai sergantiems vaikučiams, tik kurį laiką dvejojo, kam būtent. „Puikiai suvokiu, kiek daug lėšų reikia sunkiems ligoniukams, norint jais tinkamai rūpintis. Ir tų pinigų reikia daugeliui šeimų, o man buvo sunku įsijausti ir nuspręsti, kam jų trūksta labiausiai. Taigi galiausiai nusprendžiau tuos pinigus skirti dviem organizacijoms, kurioms tikrai rūpi tokių vaikučių gerovė ir jos geriau žino, kam juos panaudoti – tai feisbuko grupė „Vilties spindulėlis“ ir Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namai“, – pasakojo Marius.

Su abiem šiom organizacijom Marius su Danieliumi buvo susidūrę asmeniškai. „Vilties spindulėlio“ feisbuko grupė pakvietė juos prisijungti, viešino jų istoriją socialiniuose tinkluose bei žiniasklaidoje ir tai padėjo rinkti lėšas. O Klaipėdos sutrikusio intelekto kūdikių namuose jie lankydavo įvairias procedūras ir užsiėmimus.

„Vilties spindulėliui“ atiteko apie 20 000, kūdikių namams – 10 000 Eur.

Paklaustas, kaip jis jaučiasi dabar, praėjus beveik metams po Danieliaus mirties, jo tėtis susigraudino ir atsakė, kad jam vis dar labai sunku.

„Vilties spindulėlio“ fondo administratorės labai džiaugiasi gauta parama ir teigia, kad būtent ji padėjo įgyvendinti svajonę ir įsteigti „Vilties spindulėlio šeimų namus“ Kaune.

Viena iš šių namų įkūrėjų – dešimtmetės Lukrecijos mama vilnietė Dovilė Čepulinskaitė. Iki 3,5 m. Lukrecija buvo sveika guvi mergaitė, o po to susirgo – jai diagnozuotas autoimuninis encefalitas. Persirgusi mergaitė ilgam nustojo kalbėti ir beveik nevaikščiojo, sutriko judesių koordinacija. „Po to mes su ja kelis metus labai daug dirbome, važinėjome į reabilitacijas užsienyje, išbandėme įvairias naujas metodikas. Ir galime pasidžiaugti – dar prieš porą metų ji vos nueidavo 50 m, o dabar įveikia 4 km, seniau visai nekalbėjo, o dabar jau kalba pavieniais žodeliais, ir jų vis daugėja, jaučiu, kad netrukus šnekės gerai“, – pasakojo Dovilė.

Su dukrele aplankiusi daug skirtingų gydymo įstaigų ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose kitose šalyse, moteris padarė išvadą, kad, nors Lietuvoje specialistai ir geri, ydinga pati sistema. Lietuvoje vienam reabilitacijos užsiėmimui skiriama vos 30 min., o su vaiku dirba vienas specialistas. Užsienio klinikose užsiėmimai ilgesni, su vaiku dirba du specialistai tuo pat metu, tad ir rezultatai geresni.

„Labai norėjosi, kad kitos šeimos, kurių vaikus palietė sunkios ligos, galėtų Lietuvoje gauti paslaugas, kurias mes su Lukrecija gavome užsienyje. Ir štai kuriasi „Vilties spindulėlio šeimos namai“, kuriuose, bendradarbiaudami su Vaiko raidos klinika (vieniems kol kas dar nepavyktų), stengsimės šeimoms tas paslaugas suteikti“, – entuziastingai pasakojo Dovilė.

Kita namų įkūrėja – keturių vaikų mama kaunietė Silvija Kopūstienė. Jauniausiai jos dukrytei, penkiametei Elzei, diagnozuotas Edwardso sindromas – sunkus genetinis sutrikimas, su kuriuo gimę vaikučiai paprastai miršta dar kūdikystėje.

„Mes žinojome, kad šis sindromas laikomas nesuderinamu su gyvybe, dėl to medikai net galėjo atsisakyti ją gydyti. Bet jų pagalbos sulaukdavome, ir štai rugpjūtį Elzei sueis šešeri – mergaitei, kuri visai neturėjo gyventi“, – jautriai sakė jos mama.

Ir pridūrė, kad šeimose, kuriose auga vaikas su negalia, visas gyvenimas sukasi apie jį – kitų vaikų ir suaugusiųjų poreikiai nusistumia į tolesnį planą.

„Tačiau ir turint vaiką su negalia galima gyventi gerai, tik tam reikalingas stiprus bendruomenės palaikymas. Tuo tikslu ir kuriame „Vilties spindulėlio šeimų namus“. Juose tuo metu, kai su vaikučiais dirbs specialistai, jų šeimos nariai galės kokybiškai leisti laiką – broliai ir sesės galės žaisti žaidimų kambaryje, o mamos ar tėčiai dalyvauti meditacijose, jogos, piešimo ant vandens, kituose užsiėmimuose ar tiesiog ramiai įsitaisyti prie staliuko su nešiojamuoju kompiuteriu (dabar namie, kad galėčiau ramiai pašnekėti telefonu, kartais turiu užsidaryti vonioje)“, – pasakojo Silvija.

***

Nors „Vilties spindulėlio šeimos namai“ jau turi patalpas, yra gavę Danieliaus tėčio paramą ir yra kelios entuziastingos mamos, nusiteikusios tuos namus kurti ir puoselėti, jų įrengimui (pertvaroms, baldams, kitai įrangai) dar trūksta apie  20 000 Eur. Tad „Vilties spindulėlio“ grupės administratorės labai kviečia neabejingus žmones prisidėti prie šio gražaus tikslo.

Kaip galima prisidėti, sužinosite čia.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.