Paauglystėje atrastas pomėgis tapo verslu: dabar įkvepia daugybę žmonių

Justė Pinkevičienė – bendrovių „Cosmoway‘‘ ir „Cosmoway Group“ bendraturtė ir rinkodaros vadovė. „Nuo vaikystės buvau mokoma žinoti, ko noriu ir to siekti. Suprantu, kaip svarbu ankstyvame amžiuje turėti stiprius pavyzdžius ir palaikymą, todėl noriu prisidėti prie merginų motyvacijos siekti ambicingų tikslų“, – sako moteris, sutikusi tapti viena iš projekto „Future Heroes“, skatinančio jaunas merginas drąsiau žengti į verslo pasaulį, lektorių. Su J. Pinkevičiene kalbamės apie jos karjeros kelią, šeimą, grožį ir moterų lyderystę.

 Justė Pinkevičienė – bendrovių „Cosmoway‘‘ ir „Cosmoway Group“ bendraturtė ir rinkodaros vadovė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Justė Pinkevičienė – bendrovių „Cosmoway‘‘ ir „Cosmoway Group“ bendraturtė ir rinkodaros vadovė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Projekto Future Heroes Estijoje dalyvės.<br>LauraOks nuotr.
 Projekto Future Heroes Estijoje dalyvės.<br>LauraOks nuotr.
 Projekto Future Heroes Estijoje dalyvės.<br>LauraOks nuotr.
 Projekto Future Heroes Estijoje dalyvės.<br>LauraOks nuotr.
 Justė Pinkevičienė – bendrovių „Cosmoway‘‘ ir „Cosmoway Group“ bendraturtė ir rinkodaros vadovė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Justė Pinkevičienė – bendrovių „Cosmoway‘‘ ir „Cosmoway Group“ bendraturtė ir rinkodaros vadovė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Justė fabrike.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Justė fabrike.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Justė su dukra Patricija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Justė su dukra Patricija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 2:12 PM, atnaujinta Dec 27, 2021, 2:45 PM

– Juste, gali pasidžiaugti savo karjera – esi grožio industrijoje gerai žinomos įmonės bendraturtė, dirbi vadovaujamą darbą. Kaip atsidūrei ten, kur dabar esi? Ar apie veiklą, susijusią su grožiu, svajojai nuo vaikystės?

– Būdama 16 metų jau buvau beveik nusprendusi studijuoti teisę, tačiau tuomet mama nuvedė pas vizažistę. Neva artėja metas, kuomet norėsiu pradėti dažytis, todėl geriausia, jei išmoksiu, kaip tai daryti tinkamai.

Tas momentas, kuomet meistrė atvėrė savo kosmetikos reikmenų lagaminėlį, buvo vienas lemtingiausių mano gyvenime – supratau, kad noriu dirbti grožio srityje.

Kai grįžusi namo pasakiau tėčiui, kad studijuosiu kolegijoje ir sieksiu tapti vizažiste, ši mintis jo nesužavėjo. O mama pradėjo su manimi apie tai diskutuoti ir galiausiai pasiūlė kompromisą – studijuoti universalesnę profesiją, kad turėčiau daugiau galimybių. Įstojau mokytis į ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą verslo.

Studijuodama baigiau grožio kursus, važiuodavau daryti manikiūro ir pedikiūro moterims į namus (kartais ir už dyką, kad įgyčiau patirties), išsinuomavau kabinetą grožio salone. Pradžioje tėvams tai ne itin patiko, nes mokslai universitete kainavo brangiai, jie norėjo, kad savo visą dėmesį telkčiau į studijas.

Pažadėjau, kad mokysiuosi taip gerai, kad užsidirbsiu net papildomą nuolaidą studijoms ir dar dirbsiu salone. Savo pažadą ištesėjau. Universitete atradau rinkodarą, pradėjau dalyvauti įvairiuose konkursuose, susijusiais su grožio industrija.

Baigusi studijas, pradėjau dirbti BIOK laboratorijoje – tris su puse metų vadovavau trims kosmetikos prekės ženklams. Išėjusi, žurnale „Aš Ikona“ buvau grožio rubrikos redaktore, rengiau rinkodaros strategijas kitoms kompanijoms. Paskui su vyru įsigijome dalį kosmetikos fabriko „Cosmoway“ akcijų – netrukus turėsime pusę. Prieš pora mėnesių kompanija išplėtė savo paslaugų spektrą – įsteigėme dar vieną įmonę „Cosmoway Group“. Iš rinkodaros specialistės tapau verslo bendrasavininke.

– Kildama karjeros laiptais, tuo pačiu kūrei šeimą: šiandien esi 4 metų Patricijos ir 10 mėn. Gabrieliaus mama. Dabar tarsi įprasta šeimą kurti vėliau, kuomet karjera jau padaryta. Kaip viską suderini, suspėji?

– Taip, mąstymas, jog pirmiausia reikia daryti karjerą, o paskui gimdyti vaikus šiandien labai populiarus. Visgi, man atrodo kitaip. Nori nenori biologinis laikrodis tiksi, todėl nevertėtų tikrųjų vertybių nustumti į šoną ir prioritetą teikti vien darbui.

Net toms merginoms, kurios neketina kurti šeimos, rekomenduočiau šalia profesinių tikslų atrasti ir kitokių, pavyzdžiui, prisidėti prie visuomeninės, labdaringos veiklos.

Kalbant apie tai, kaip viską suderinti ir spėti, viskas priklauso nuo požiūrio.

Esu sau pasakiusi, kad mano gyvenime dabar toks laikotarpis, kuomet turiu dirbti ir kai gerklę skauda, ir kai būnu neišsimiegojusi dėl vaikų. Retai kada galiu ramiai kavos išgerti, bet dėl to nepuolu savęs gailėti. Pati taip pasirinkau ir noriu padrąsinti kiekvieną jauną merginą, visų pirma, žinoti, ko nori, visų antra, suprasti, kad tai bus labai sunku.

Vis dėlto, praktiškai nebūna taip, kad dėl problemų, susijusių su darbu, nemiegočiau naktimis. Esu sau pasakiusi, kad naktimis galiu nemiegoti tik dėl brangiausių žmonių sveikatos.

Stengiuosi profesinių tikslų nepaversti tokiais svarbiais, kad nervinčiausi, savo slogia nuotaika ir sukaupta įtampa gadinčiau gyvenimą aplinkiniams.

Nesakau, kad tai pavyksta visada, tačiau kasdien reikia sau kaip mantrą kartoti, kad darbas nėra tai, kas lemia, esi laimingas ar ne. Dirbti yra smagu, gauni adrenalino, save realizuoji, bet visada reikia atskirti dėl ko verta nervintis, o kas yra tiesiog tam tikras žaidimas.

– Kaip yra įprasta sakyti, kad karjera itin sunkiai suderinama su šeimos kūrimui, taip kalbama, kad grožio puoselėjimas sunkiai suderinamas su protu, intelektu. Neva, moteris, kuri turi laiko rūpintis savo išvaizda, neturi laiko mokytis, tobulinti kitus įgūdžius. Kiek, tavo nuomone, tame tiesos?

– Pagrindinė problema ta, kad gražiais nebūtinai vadiname tuos dalykus, kurie tokie yra. Jeigu tikrai gražius poelgius vadinsime gražiais, o žmones gražiais – tik tuos, kurie iš tiesų yra gražūs, tuomet nesusipratimų nekils.

Niekada sau neleidžiu pasakyti apie moterį, kad ji graži, kol nepabendrauju su ja. Ji gali turėti gražų veidą, plaukus, kojas, bet kad ji yra gražus žmogus, galiu pasakyti tik tada, kai ją pažinsiu. Labai daug moterų, kurios iš pirmo žvilgsnio neatrodo ypatingai, su jomis pabuvus, tampa labai gražios.

Nors išorinis grožis nėra privaloma sąlyga, kad galėtumei vadintis gražiu žmogumi, tačiau save prižiūrėti reikia. Tai daryti padeda planavimas. Kaip turi planuoti darbus, taip turi planuoti grožio procedūras. Tada gali suspėti viską.

Prižiūrėta išvaizda parodo, kaip žmogus žiūri į gyvenimą. Arba yra disciplinuotas, jaučia pagarbą sau pačiam, investuoja į save mokydamasis, dirbdamas, prižiūrėdamas savo kūną, sveikatą, grožį. Arba tiesiog bando savo tinginystę pateisinti, sumenkindamas tą žmogų, kuris siekia atrasti savo gyvenime balansą.

– Tapote socialinio projekto „Future Heroes“ lektore, dalysitės žiniomis su jaunomis mergaitėmis. Vienas iš esminių projekto tikslų mokyti jas verslumo, skatinti siekti ambicingų tikslų, tikintis, kad taip verslo aplinkoje, kurioje šiandien, anot statistikos, daug daugiau vyrų nei moterų, vyks pokyčiai.

Kaip manote, kodėl turime tokią statistiką ir, kaip greitai ji keisis?

– Anksčiau sakydavau, kad vyrai ir moterys siekti rezultatų versle turi lygias galimybes. Dabar galvoju šiek tiek kitaip. Moterys tikrai gali pasiekti užsibrėžtų tikslų, tačiau joms reikia turėti daugiau kantrybės ir įdėti daugiau pastangų. Būdama versle esu pastebėjusi, kad kartais moterims, tam, kad įtikinti kitus reikia tą pačią informaciją pakartoti kur kas daugiau kartų ir su kur kas daugiau pastangų nei prireiktų vyrui.

Kitas dalykas, moteriai kainuoja daugiau fizinių pastangų verslą derinti su šeima. Moteris net būdama darbe nenustoja būti mama. Vistiek ji turi pakalbėti su mokytoja, suruošti kostiumą Kalėdų šventei, per derybas kitą kartą sėdi ir galvoji, kad tik auklė atidžiai nukaulintų tą vištą, kurią išvirei prieš darbus ir palikai sutrinti iš jos tyrelę...

Esu turėjusi patirties su nemažai merginų, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo labai ambicingos, tačiau pamačiusios, kiek daug reikės dirbti dėl tų ambicingų tikslų, pasirenka kur kas lengvesnius kelius.

Tikrai bus momentų, kai atrodys per sunku ir vargu ar verta, ir tai daug moterų atbaido. Ypač, jei šalia atsiranda vyras, kuris pažada ja pasirūpinti, visos svajonės ir ambicijos taip ir nugula kur nors stalčiuje.

Tiesa ta, kad vyrai negali išnešioti, pagimdyti, ir pamaitinti vaiko, kad ir kaip stengsis. Gamta sutvėrė kitaip, todėl, manau, kad nėra realu tikėtis, kad statistika kažkada rodys vienodą vyrų ir moterų proporciją. Vis dėlto, siekti savo tikslų ir turėti didelių ambicijų, mano nuomone, yra labai prasminga.

Todėl kviečiu mamas paskatinti savo dukteris ir pačias jaunas merginas registruotis dalyvauti projekte „Future Heroes“ (www.futureheroes.lt)

– Juste, ką patartumei jaunoms merginoms, moterims, kurios siekdamos savo tikslo, susiduria su dideliais sunkumais. Kaip tuomet elgiesi tu?

– Sunkiausias momentas yra ne priežastis viską mesti, bet priežastis savyje atrasti daugiausia motyvacijos tęsti toliau.

Kuomet mano mamą su tėčiu užklupdavo sunkumai, jie rasdavo būdų dalykus perplanuoti, iššūkius priimti kitaip. Sakydavo, kad blogiausia, ką gali padaryti iškilus problemai, tai stovėti ir sustingus žiūrėti. Ką turi daryti, tai sukaupti visą drąsą ir daryti tai, ką tuo momentu gali geriausio.

Pati vadovaujuosi savo psichologės patarimu: kartais tu negali pakeisti dievo ar likimo plano, bet privalai sutikti ir pasitikėti. Kai man atrodo, jog labai nesiseka ir visko per daug, sakau sau, kad toks yra planas, galiu su tuo nesutikti, nueiti išsirėkti balkone, bet privalau pasitikėti, susikaupti ir veikti.

– Kur tame, ką šiandien gyvenime darai, matai didžiausią prasmę?

– Man svarbiausia, kad mano pačios darbo rezultatai, karjera nekurtų tik piniginės vertės, nebūtų tik priemonė save realizuoti, bet įkvėptų jaunąją kartą. O visų pirma – mano dukrą.

Mano mama sakydavo: „Juste, turi gyventi įdomiai“. O įdomiai gali gyventi tik tada, kai tu išnaudoji visą savo kaip žmogaus potencialą ir galimybes. Moterys gali gimdyti vaikus, todėl reikia gimdyti vaikus. Moterys gali kurti verslus, realizuoti save kitose srityse, tą reikia ir daryti.

Svarbu bent pamėginti iš gyvenimo paimti absoliučiai viską, kad nebūtų gaila, jog turėjai kūną, turėjai protą ir jų nenaudojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.