E. Jovaiša – apie sunkų periodą ir sprendimą persikelti į butą Seimo rūmuose

Nors didžiąją gyvenimo dalį Eugenijus Jovaiša (72 m.) praleido sostinėje, ruošiasi persikelti į Seimo rūmus. Parlamentaras neturi savo namų, todėl paprašė Seimo kanceliarijos laikinai suteikti jam gyvenamąją vietą. Kur iki tol gyveno archeologas, Lietuvos mokslų akademijos narys ir verslininko, knygų autoriaus Mariaus Jovaišos (48 m.) tėvas?

Eugenijus Jovaiša.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br> T.Bauro nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br> T.Bauro nuotr.
VRK pastatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
VRK pastatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
VRK pastatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
VRK pastatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
VRK pastatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
VRK pastatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pastaruoju metu E.Jovaiša gyveno sūnaus M.Jovaišos, su žmona Brigita auginančio keturis vaikus, namuose.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Pastaruoju metu E.Jovaiša gyveno sūnaus M.Jovaišos, su žmona Brigita auginančio keturis vaikus, namuose.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 13, 2022, 10:16 PM

Pastarieji metai daugeliui žmonių sunkūs – traukiantis pandemijai prasidėjęs karas Ukrainoje sukėlė ne mažiau sumaišties. Sudėtingą laikotarpį išgyvena ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys E.Jovaiša, Seimo narys nuo 2016 metų.

Pasiligojus žmonai buvusiai tarnautojai Audronei politikas šį pavasarį paprašė skirti butą Seimo viešbutyje. Tačiau laisvus butus užpildžius karo pabėgėliais jų kitiems naujakuriams nebeliko. Buvo nutarta, kad nelaimių užkluptas E.Jovaiša su žmona apsigyvens Seimo ketvirtuosiuose rūmuose, kuriuose įsikūrusi Vyriausioji rinkimų komisija, Teisės aktų registras ir kiti parlamento padaliniai.

E.Jovaiša nuo 1997 m. buvo tuomečio Vilniaus pedagoginio instituto dėstytojas, 1990–1991 m. – Istorijos fakulteto dekanas, 1991–1993 m. – prorektorius, o 2007–2016 m. vėl vadovavo Istorijos fakultetui. Dirbdamas Vilniuje mokslininkas gyveno ne kur kitur, o sostinėje. Sukūrus šeimą Vilniuje gimė sūnus ir dukra.

Tačiau šiuo metu politikas nebėra vilnietis. Pastaruoju metu jis gyveno sūnaus M.Jovaišos, su žmona Brigita auginančio keturis vaikus, namuose.

– Kaip susiklostė, kad didžiąją gyvenimo dalį dirbote Vilniuje, o dabar net neturite namų? – paklausiau E.Jovaišos.

– Nei Vilniuje, nei kitose Lietuvos vietose neturiu nei kilnojamojo, nei nekilnojamojo turto. Visąlaik gyvenau pas sūnų netoli Trakų jo namuose 25 kilometrai nuo Vilniaus.

Kadangi neturiu jokios nuosavybės, turiu visą teisę įsikurti Seimo viešbutyje.

Nėra jokios detektyvinės istorijos. Viską paaiškinsiu: su savo tėvais gyvenau Klaipėdoje iki 1958 metų. Po to persikėlėme į Vilnių. Maždaug iki 1990 metų turėjau butą Šnipiškėse.

Vėliau tą butą užrašiau sūnui Mariui, nes 1990 metais buvo sudaromi žymių mokslininkų, kuriems reikia pagerinti gyvenamąjį būstą, sąrašai.

Tikėjomės pasistatyti namą, bet nepasistatėme.

Todėl gyvenome tame sūnui padovanotame bute. 2005-aisiais sūnus pasistatė namą, ir mes persikėlėme. Nuo to laiko aš neturiu savo nekilnojamojo turto.

Vilniuje buvo tėvų butas, bet pernai lapkritį mirus šimtametei mamai Stefai Jovaišienei situacija pasikeitė.

Tas butas buvo užrašytas man su broliu. Aš savo dalį pardaviau brolio dukters naudai. Nieko aš neturiu ir visa mano istorija yra tokia.

– Kodėl negalėjote likti toliau gyventi pas sūnų?

– Kasdien į darbą važinėjau tuos 25 kilometrus. Pagal atstumą galėjau turėti butą Seimo viešbutyje, bet tada man nereikėjo.

Mes sūnaus namuose gyvenome pirmame aukšte. Šiemet žmonai atsinaujino vėžys, reikia galvoti, kaip toliau gyventi.

Jai onkologinė liga buvo nustatyta 2012 metais, dabar sveikatos bėdos sugrįžo, todėl reikia keltis į Vilnių, galvoti, kur įsigyti būstą, kad būtų arčiau ligoninės, medikų pagalba ir kad aš greičiau ją pasiekčiau, nebereikėtų į vieną ar kitą galą važiuoti kone po valandą.

Tai paprasti gyvenimiški motyvai, kodėl kreipiausi į Seimo kanceliariją dėl gyvenamojo būsto.

Nežinau, kiek gyvensime tame būste, gal ir dvejus metus. Dabar nekilnojamojo turto kainos labai didelės, tikėtina, kad sumažės.

Reikia ieškoti, negaliu pasakyti, kada turėsime savo namus. Kol turiu teisę, tol galiu naudotis Seimo skirtomis patalpomis.

– Bet Mariaus namuose jums buvo sudarytos geriausios sąlygos, jeigu norėtumėte, neabejoju, jog sūnus suorganizuotų, kad net gydytojai ar slaugytojai kasdien aplankytų motiną.

– Tai buvo mano sprendimas, jis priklauso nuo manęs ir žmonos. Aš pats noriu ja rūpintis.

Dėl sūnaus galėjome gyventi, kiek norėjome, bet svarbiausia – žmonos sveikata. Tai aukščiau už visus norus. Jai buvo atlikta operacija, dabar jau namuose, gali vaikščioti.

Šiuo metu mums bus geriausia Seimo viešbučio patalpose. Ir vietos užtenka, ir pagalba greitesnė.

Laikinu prieglobsčiu tapo butas Seimo rūmuose

- Trijų kambarių butas Seimo ketvirtuosiuose rūmuose buvo įrengtas 2019 metais, kai tuometinis Seimo narys Naglis Puteikis, nors turėjo nuosavą būstą Vilniuje, atsisakė užleisti savo butą Seimo viešbutyje konservatorei Irenai Haase.

- Daugiau laisvų butų Seimo viešbutyje tuomet nebuvo, todėl niekaip nepavykus iš vieno jų iškrapštyti N.Puteikio, kurio asmeninis butas buvo arčiausiai parlamento, buvo nuspręsta darbui skirtose patalpose Seimo ketvirtuosiuose rūmuose įrengti dar vieną gyvenamosios paskirties butą. Be I.Haase, daugiau niekas jame negyveno, todėl šis butas vėl buvo tuščias.

- Seimo kanceliarijos duomenimis, patalpų įrengimas Seimui papildomai nekainavo, nes tiek sanitarinio mazgo, tiek virtuvės patalpos buvo įrengtos dar iki Seimo kanceliarijai perimant šį pastatą.

- Dabar šios patalpos – laikinieji E.Jovaišos ir jo žmonos namai. Politikui paprasta pasiekti darbo kabinetą Seime, nereikia gaišti laiko automobilių spūstyse, o žmonai lengviau pasiekiami medikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.