Tamsūs mados pasaulio užkulisiai: buvę modeliai papasakojo, kokius iškrypimus turėjo ištverti

Jos keliavo į Paryžių, kad taptų įžymios. Bet Prancūzijoje jų gyvenimas buvo sugriautas. Įtakingas mados pasaulio agentas Jeanas Lucas Brunelis (1946–2022) išprievartavo daugybę jaunų modelių, kurios vėliau tapo ir JAV turtuolio Jeffrey Epsteino (1953–2019) seksualinių nusikaltimų aukomis.

 Įtakingas mados pasaulio agentas Jeanas Lucas Brunelis išprievartavo daugybę jaunų modelių, kurios vėliau tapo ir JAV turtuolio Jeffrey Epsteino seksualinių nusikaltimų aukomis.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Įtakingas mados pasaulio agentas Jeanas Lucas Brunelis išprievartavo daugybę jaunų modelių, kurios vėliau tapo ir JAV turtuolio Jeffrey Epsteino seksualinių nusikaltimų aukomis.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-29 21:31

Marianne Shine 1985-ųjų rudenį buvo pakviesta į Paryžių pabandyti modelio darbo. Tuo metu 22 metų savimi pasitikinti mergina buvo baigusi klasikinio meno ir archeologijos studijas. Tėvai ją padrąsino šiam žingsniui ir ji ryžosi.

Tačiau vos po šešių mėnesių Marianne grįžo visiškai kitokiu žmogumi.

„Iki kelionės į Paryžių buvau žaisminga, kūrybinga. Šių mano savybių greitai nebeliko“, – pasakojo M.Shine, dabar gyvenanti Kalifornijoje (JAV).

Grįžus iš Paryžiaus tėvai norėjo parūpinti dukteriai darbą vienoje kelionių agentūrų, bet tai jos nedomino. M.Shine buvo viskam abejinga.

„Naktį negalėjau užmigti, o rytą – atsikelti. Netekusi jėgų visą dieną niūri slankiojau po namus“, – pasakojo Marianne.

Anuomet ji nesuvokė, ką dabar jau žino: tada išgyveno sunkią depresiją. Paryžiuje M.Shine daug kartų buvo seksualiai išnaudojama vyrų iš mados pasaulio. Jos agentas ir globėjas J.L.Brunelis, kuris ja turėjo rūpintis, išprievartavo. Apie tai M.Shine niekam nepasakojo, kaltino tik save.

Tik po trijų dešimtmečių, kai 2017 metais prasidėjo pasaulinis judėjimas „MeToo“, skatinantis kelti į viešumą seksualinio priekabiavimo, smurto ir prievartos prieš moterį problemą, ir M.Shine pamažu atsivėrė artimiems draugams, bet tik itin retai atskleisdavo detales.

2020-ųjų spalį laikraštyje M.Shine perskaitė straipsnį apie seksualinį išnaudojimą mados pasaulyje, taip pat ir J.L.Bruneliui pareikštus kaltinimus.

„Tuomet pagalvojau, kiek kitų moterų visa tai nutylėjo kaip ir aš?“ – pasakojo M.Shine.

Po dviejų mėnesių dėl įtarimo žmonių prekyba ir nepilnamečių merginų išprievartavimo tuomet 74-erių J.L.Brunelis buvo suimtas. Tyrimui vadovavo tie patys pareigūnai, kurie nagrinėjo ir pedofilo J.Epsteino bylą. Neatsitiktinai.

Kaip paaiškėjo, kadaise abu buvo glaudžiai susiję. Teigiama, kad J.L.Brunelis savo bičiuliui J.Epsteinui sekso žaidimams parūpino daugiau nei tūkstantį jaunų moterų.

Tuo metu atrodė, kad teisinga bausmė J.L.Bruneliui jau arti. Bet modelių agentas neigė visus kaltinimus, taip pat ir dalyvavimą J.Epsteino seksualinių nusikaltimų schemoje, o šių metų vasario 19-ąją po 14-os kalėjime praleistų mėnesių jis nusižudė.

Agento J.L.Brunelio mirtis M.Shine ir kitoms kaltintojoms tapo paskatinimu prabilti viešai.

Visos jos tvirtino, kad J.L.Brunelis buvo pagrindinė figūra tinklo, kuris tiekė jaunas merginas įtakingiems vyrams.

J.L.Brunelio aplinkos žmonės sudarė sąlygas seksualiniam išnaudojimui, toliau kėlė pavojų modeliams, nors seniai žinojo apie kaltinimus. Kai kurie iš jų dar ir dabar dirba mados srityje.

J.L.Brunelis gimė 1946-aisiais Paryžiuje pasiturinčioje šeimoje. Jo karjera prasidėjo nuo viešųjų ryšių patarėjo darbo gastronomijos srityje.

Tik praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigoje J.L.Brunelis pasirinko mados pasaulį. Jis nuo 1978-ųjų vadovavo įžymiai Paryžiaus agentūrai „Karin Models“.

J.L.Brunelis atvėrė kelią kai kurių žymiausių supermodelių karjerai. Tarp jų – ir Helenai Christensen (53 m.) iš Danijos.

Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje J.L.Brunelis buvo vienas pagrindinių prancūzų modelių agentų ir reikšminga Paryžiaus aukštuomenės figūra. Prabangiame naktiniame klube „Les Bains Douches“ turėjo nuosavą staliuką, jį supo įtakingi verslininkai ir princai, popmuzikos žvaigždės, kino prodiuseriai ir, žinoma, daugybė jaunų modelių.

Daugelis merginų, anuomet dirbusių agentūroje „Karin Models“, gyveno J.L.Brunelio bute. Dažniausiai – miegamajame. Viena iš ten 1982-aisiais įsikūrusiųjų buvo Škotijos manekenė Lynn Wales.

„J.L.Brunelio butas buvo vienoje didžiųjų alėjų netoli Paryžiaus Triumfo arkos. Jis turėjo tarnaitę ir virėją moterį. Visa tai man buvo taip svetima“, – sakė dabar į penktą dešimtį įkopusi L.Wales.

Ji prisimena, kad modelių agento bute vyko daug vakarėlių, bet vieną jų – ypač gerai.

„Tai, ką mačiau tą naktį, buvo pasibaisėtina“, – neslėpė buvęs škotų modelis, kuriai tuo metu buvo 17 metų.

„Šios vargšės mergaitės buvo dar vaikai, o ten gulėjo kalnai kokaino. Vaizdas ne iš maloniųjų: apatiniai drabužiai, nuogi kūnai, kokainas, seksas“, – pasakojo L.Wales.

Dažnai tai buvo paauglės iš JAV, Kanados ar Europos šalių, kurios anuomet bandė įsitvirtinti Paryžiuje. Dauguma jų pirmą kartą vienos atsidūrė toli nuo namų.

M.Shine tai buvo ne bandymas daryti modelio karjerą, o labiau galimybė šiek tiek užsidirbti pinigų ir pakeliauti iki studijų pradžios. Priešais kamerą ji jautėsi puikiai ir truputį kalbėjo prancūziškai.

Ji atvyko iš Niujorko ir atsidūrė „Karin Models“, įsikūrusioje netoli Eliziejaus Laukų. Viskas žadino dideles viltis.

„Šią privilegiją mums suteikė modelio darbas agentūroje. Viskas atrodė taip šaunu lyg būtume įžymybės“, – pripažino M.Shine.

1986-ųjų pavasarį ji buvo pakviesta vakarienės į J.L.Brunelio butą. Čia buvo daugelis agentūros topmodelių ir keletas vyrų.

Vienas jų, kaip dabar mano M.Shine, – įtakingasis Holivudo prodiuseris Harvey Weinsteinas (70 m.). Jis dabar nuteistas 23 metus kalėti už seksualinį prievartavimą ir išžaginimą.

Kai atėjo laikas M.Shine išvykti, niekas negalėjo jos parvežti namo. Ji nenoriai liko nakvoti J.L.Brunelio bute.

„Kai atsipeikėjau, jis jau gulėjo ant manęs. Jis buvo nuogas ir veržėsi tarp mano kojų“, – pasakojo M.Shine.

J.L.Brunelis įstengė prasiskverbti į ją pro apatinius drabužius, bet Marianne sugebėjo jį atstumti. Dėl to jis įniršo.

„Jis sugriebė man galvą ir bandė priversti atlikti oralinį seksą“, – neslėpė M.Shine.

Ji galiausiai iš jo ištrūko. Vėliau grįžo pas motiną į Niujorką.

Per paskesnius šešis mėnesius M.Shine dar patyrė seksualinių išpuolių, ją bandė išprievartauti ir mados dizaineris. Jis sakė, kad modeliai reikalingi seksui.

To M.Shine nedrįso niekam papasakoti. Ji labai gėdijosi ir net galvojo apie savižudybę.

J.L.Brunelio verslai toliau klestėjo. Niekas nepasikeitė ir po 1988-ųjų televizijos reportažo apie jo machinacijas.

Viena tuomet prabilusių moterų buvo Courtney Soerensen, dabar gyvenanti Livermore (Kalifornija, JAV). 1988-ųjų pavasarį ji ne tik daug kartų buvo seksualiai išnaudojama J.L.Brunelio, bet ir išnuomota jo draugams.

Anuomet ji sutiko vyriškį, kurį J.L.Brunelis vadino tiesiog Jeffu, tariamai garsų kino agentą. Dabar C.Soerensen žino, kad tai buvo J.Epsteinas.

Modelio karjerą ji pradėjo būdama 13 metų nedideliame gimtajame Pensilvanijos valstijos miestelyje.

Žinoma, Courtney buvo apgyvendinta J.L.Brunelio bute.

„Iš pradžių viskas buvo nuostabu. Buvau George’o Michaelo koncerte, paskui su juo ir Bruneliu vakarieniavome. Patyriau visokių beprotiškai gražių dalykų“, – pasakojo C.Soerensen.

Bet jau netrukus agentas pradėjo seksualiai priekabiauti, lietė jos krūtis, kišo ranką po suknele.

Kartą J.L.Brunelis nusiuntė ją pas J.Epsteiną. Neva į jo rengiamą reikšmingo filmo aktorių atranką, kuri vyko bute netoli Eliziejaus Laukų.

J.Epsteinas norėjo su Courtney suvaidinti vieną sceną ir davė tokį nurodymą: „Aš pradedu tave bučiuoti iš nugaros, paskui atsiduriame ant žemės.“

Kai jis uždėjo rankas jai ant krūtinės ir pakėlė sijoną, ji ištrūko, dar pasakė, kad nedera taip elgtis. C.Soerensen prisimena, kad jis bandė ją apkabinti, o paskui pradėjo liesti save.

„Turėjau iš ten dingti. Drebėjau iš gėdos ir įniršio“, – sakė C.Soerensen.

Dėl to, ką patyrė, ilgą laiką tylėjo. Tik kai jaunojo J.Epsteino nuotraukas pamatė „Netflix“ platformos 2020-ųjų dokumentiniame mini seriale „Jeffrey Epsteinas: nepaprastai turtingas“ („Jeffrey Epstein: Filthy Rich“), jį atpažino.

„Jis savotiškai bakstelėdavo pirštais. Apkabindavo savo ranka ir pabaksnodavo. Iki šiol negaliu pakęsti, kai mane kas nors taip liečia“, – sakė C.Soerensen.

Nuo tada ji daug laiko praleido specialiuose terapijos seansuose.

J.L.Brunelį su J.Epsteinu devintajame dešimtmetyje veikiausiai supažindino buvusi pastarojo partnerė britė Ghislaine Maxwell (60 m.). Dabar jai už lytinius nusikaltimus skirta 20 metų įkalinimo bausmė.

Prancūzų modelių agento J.L.Brunelio ir amerikiečių finansininko J.Epsteino ryšiai sustiprėjo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje. Pasak skrydžių protokolų, 2000–2005-aisiais J.L.Brunelis bent dvi dešimtis kartų skrido J.Epsteino privačiu lėktuvu, vadinamuoju „Lolita Express“. Šiuo lėktuvu galėjo skristi nedaugelis, tarp jų buvo ir Gh.Maxwell.

2005-aisiais J.Epsteino padedamas J.L.Brunelis „Karin Models“ skyrių JAV pavertė nuosava agentūra. Jis atidarė biurus Niujorke ir Majamyje. Bet tiek J.Epsteinas, tiek agentūra neigė kada nors turėję verslo santykių.

Vis dėto buvusi buhalterė Maritza Vasquez tvirtino, kad J.Epsteinas garantavo agentūrai milijono JAV dolerių kreditą ir tiesiogiai mokėjo už manekenių, kurios buvo atskraidinamos į JAV, vizas.

Tiek J.L.Brunelis, tiek ir jaunos mergaitės, kurių daugeliui buvo tik 13 metų, laikinai gyveno J.Epsteino butuose Manhatane. Turtuolis neėmė jokio nuomos mokesčio. Bet, pasak M.Vasquez, prancūzų agentas modeliams kas mėnesį mokėjo tūkstantį JAV dolerių.

Virginia Roberts-Giuffre (39 m.), viena iš J.Epsteino kaltintojų, 2014 metų teismo įraše tvirtino, kad ši sistema buvo sekso prekybos priedanga.

„Daugelis mergaičių atvykdavo iš vargingų šalių arba šeimų, o jas J.L.Brunelis viliojo pažadais uždirbti daug pinigų“, – sakė V.Roberts-Giuffre.

Ji taip pat tvirtino, kad J.Epsteinas ir ją privertė užsiimti seksu su J.L.Bruneliu.

2006-aisiais J.Epsteinas kartą jau buvo sulaikytas Floridoje.

Tuomet jis buvo pripažintas kaltu dėl sąvadavimo ir trylika mėnesių praleido už grotų. Šiuo laiku J.L.Brunelis aplankė savo draugą kalėjime ne mažiau kaip 67 kartus.

Ar J.L.Brunelis turėjo ryšių su mafija?

Moksleivė Leandra McPartlan-Karol 1996-ųjų vasarį buvo pakviesta į Paryžių dirbti J.L.Bruneliui agentūroje „Karin Models“.

Iki modelio karjeros ji galėjo save įsivaizduoti prekiautoja akcijomis ar chemike. Bet to neįvyko.

Jau būdama 17-os tapo tokia paklausi, kad buvo kviečiama didžiųjų mados žurnalų.

Ji prisipažino, kad per vieną vakarėlių J.L.Brunelis ją pirmą kartą išprievartavo.

„Prievartaujama visą laiką buvau be sąmonės. Prisimenu tik tiek, kad jis gulėjo ant manęs, mano krūtinės, savo penį nuolat kišo į burną“, – pasakojo Leandra.

Ji išstūmė iš savo minčių šį seksualinį išpuolį ir dėmesį sutelkė į darbą. „Karin Models“ darbuotojai kvietė ją į vakarienes ir vakarėlius, kur dalyvavo daugybė vyresnių pasiturinčių vyriškių.

Kokainas buvo nuolat prieinamas ir Leandra pradėjo jį vartoti dažniau. Kai grįžo namo, kokainą nustojo vartoti.

L.McPartlan-Karol pasitikėjo savo amerikiečių agentu, kuris dėl jos kaltinimo kreipėsi į „Karin Models“ darbuotoją, pakvietusią ją į Paryžių. Bet ši moteris labai aiškiai pasakė, kad J.L.Brunelis susijęs su rusų mafija, ir atvirai jam grasino.

„Aš prisimenu, kad ji sakė: jei to nepamirši, tiesiog dingsi“, – sakė agentas. Jis prisipažino iki šiol jaučiąs baimę J.L.Brunelio aplinkai.

Prancūzų modelių agento jau nėra tarp gyvųjų, jo byla veikiausiai nebebus nagrinėjama teisme. Artimas tyrimams asmuo teigė, kad teisėjas neskubėjo užbaigti bylos, nes buvo suinteresuotas nustatyti kitus bendrininkus. Tai bent jau padėtų aukoms.

Dabar keturių vaikų motina C.Soerensen prisipažino: „Mano širdis plyšta žinant, kad kažkas kitas ten daro tą patį.“

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.