Devintas dešimtmetis – ne riba: energinga pakaunės gyventoja svajoja apie šuolį parašiutu

Prienų rajone esantis Išlaužo kaimas tampa vis labiau žinomas, nes čia įsikūrę ir naujai atvykstantys žmonės stebina savo užmojais, darbais ir svajonėmis. O viena energinga garbaus amžiaus mokytoja šiemet svajoja net apie šuolį parašiutu.

Vos tik oro sąlygos leidžia, 87 metų Išlaužo gyventoja O.Ratkevičienė sėda ant dviračio ir lekia pasivažinėti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vos tik oro sąlygos leidžia, 87 metų Išlaužo gyventoja O.Ratkevičienė sėda ant dviračio ir lekia pasivažinėti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 10:09 PM

Išlauže įsikūrusi 87 metų Ona Ratkevičienė, išėjusi į užtarnautą poilsį, nesėdi ant sofos prieš televizorių, bet vis susigalvoja naujų iššūkių ir juos įveikia.

Buvusi pradinių klasių mokytoja važinėja dviračiu, artėjant Naujųjų metų šventei lindo į eketę, o dabar svajoja apie šuolį parašiutu.

Išlaužo gyventojai didžiuojasi, kad kiekvienoje šio kaimo žmonių kartoje yra šviesuolių, kurie stebina savo sumanymais ir yra pavyzdys aktyviai bendruomenei.

Vis dar važinėja dviračiu

Apžvelgdama praėjusius metus O.Ratkevičienė patenkinta pasakė, kad jie buvo geri, ir čia pat nustebino, kodėl taip mano.

„Buvo geri, nes važinėdama dviračiu nė karto nenugriuvau. O dar prieš Kalėdas panirau į eketę“, – paaiškino senjorė.

O.Ratkevičienė prisiminė, kad jaunystėje baigusi studijas, sukūrusi šeimą su vyru ir sūnumi bei dukra atsikraustė gyventi į Išlaužą. Dirbti pradinių klasių mokytoja labai patiko, nes kolektyvas buvo šaunus, kolegės draugiškos ir išradingos.

Kai sukako 59 metai, moteris, 40 metų atidavusi mokiniams, išėjo į pensiją ir pasinėrė į mėgstamą veiklą.

O.Ratkevičienė siuvinėja nuostabius paveikslus, jų sukūrė jau 50 ir yra surengusi 7 parodas.

Bet dar labiau ji mėgsta aktyvų gyvenimo būdą. Senjorė gyvena Išlaužo centre, daugiabutyje. Tačiau vienoje kaimo pusėje už puskilometrio nuo namų daug metų turėjo tvartą, kur laikė karvę ir vištų. Kitoje pusėje, taip pat už pusės kilometro, – sodą.

O.Ratkevičienė dviračiu aplėkdavo savo ūkius. Pernai moteris nusprendė, kad užteks tik sodo. Dviračiu riedėdavo jame padirbėti iki leido oro sąlygos.

Ryžosi išbandyti save

Kai moteris sulaukė 70 metų, nugalėjo vieną iš savo baimių – išsimaudė lediniame jūros vandenyje.

„Anksčiau Išlauže buvo sveikuolių klubas. Jo vadovė papasakojo, kad turėjo sveikatos problemų, bet ėmė grūdintis, mankštintis, maudytis lauke vandens telkiniuose ne tik vasarą, bet ir žiemą. Ėmiau galvoti, kad ir man tai reikėtų išbandyti. Po kelerių metų, kai sukako 70 metų, tam pagaliau ryžausi ir pirmą kartą išsimaudžiau eketėje“, – pasakojo O.Ratkevičienė.

Nuo to laiko moteris drauge su bendraminčiais žiemą maudydavosi jūroje arba arčiau namų esančiame ežere, tačiau klubo nariai išsilakstė kas sau. Nuo to laiko O.Ratkevičienė kasdien mankštinasi, paskui vonioje apsilieja šaltu vandeniu.

„Tik prieš šios žiemos Kalėdas vėl įlindau į eketę. Šventes sutikome kaimo turizmo sodyboje prie ežero. Jis buvo užšalęs, tačiau vaikai iškirto eketę. Į ją nusileisti laiptais padėjo anūkas ir sūnus, kurie kaip angelai palaikė už rankų“, – prisiminė O.Ratkevičienė.

Jau turi naują svajonę

Prieš kurį laiką moteris pradėjo svajoti, kad norėtų išbandyti šuolį parašiutu.

„Atrodo, kad būtų baisu žengti per lėktuvo slenkstį, bet taip pat baisu buvo pirmą kartą žengti ir į ledinį vandenį. Tiesiog tam reikia ryžtis, todėl įsivaizduoju, kad šokti parašiutu taip pat išdrįsčiau“, – svarstė O.Ratkevičienė.

Netoli Išlaužo esančiuose Pociūnuose vyksta aviacijos šventės. Vienos jų metu moteris stebėjo, kaip parašiutais iš dangaus leidosi ir triukus atliko patyrę parašiutininkai.

„Priėjau prie mergaitės, kuri nusileido parašiutu, ir paklausiau, iki kokio amžiaus tai galima daryti. Ji man atsakė, kad bet kokio, nes, jei reikia, drauge su pradedančiu parašiutininku leidžiasi ir patyręs instruktorius. Tai man suteikė vilčių“, – svajojo moteris.

O.Ratkevičienės sūnus šokti parašiutu nenori jai leisti, tačiau entuziastinga senjorė būtinai sugalvos dar ką nors ir vėl nustebins savo kaimynus.

Senoliai rodo pavyzdį

Išlaužo pagrindinės mokyklos direktorė, aktyvi vietinės bendruomenės narė Rasa Žilinskienė pasakojo, kad puikiai pažįsta O.Ratkevičienę.

„Ji – labai kūrybinga ir gyvybinga moteris. Nors jau yra garbaus amžiaus, vis dar turi energijos ir smalsumo. Ne kiekvienam žmogui, einant metams, tokias savybes pavyksta išsaugoti“, – sakė R.Žilinskienė.

Mokyklos direktorė pasakojo, kad O.Ratkevičienė yra senosios Išlaužo kartos atstovė.

„Mūsų kaime kiekvienoje kartoje yra aktyvių ir išradingų žmonių, kurie buria bendruomenę, tampa pavyzdžiu jaunesniems. Man patinka, kad bendruomenės nariai yra ir mokytojai, ir kitų profesijų žmonės, ir verslininkai, ir bažnyčios klebonas. Puikiai sutariame su seniūnijos atstovais. Įvairių sričių žmonės, kartu surėmę pečius, gali padaryti daugiau, ir tai pavyksta“, – džiaugėsi R.Žilinskienė.

Didžiausias Išlaužo gyventojų noras ir siekis dabar – susitvarkyti viešąją kaimo erdvę prie bažnyčios.

Bendruomenę buria aktyvūs žmonės

Prienų rajone esančiame Išlaužo kaime yra 626 gyventojai, tačiau savaitgaliais čia galima sutikti kur kas daugiau žmonių. Nemažai svečių atvyksta iš Kauno ir kaimas tampa vis labiau žinomas.

Tai vyksta entuziastingo ir netipiško klebono, Kauno sakralinės muzikos mokyklos vadovo, teologijos mokslų daktaro Viliaus Sikorsko (52 m.) dėka. Jis Išlaužo parapijos klebonu tapo 2018 metais.

Per tą laiką jam drauge su parapijiečiais pavyko suremontuoti apšiurusią bažnyčią, prikelti kelis dešimtmečius neveikusius vargonus, imti tvarkyti bažnyčios aplinką. Kaime vyksta sakralinės muzikos koncertai ir kiti kultūros renginiai.

Kunigas įsitikinęs, kad ne tik bažnyčia išgražėjo, bet ir gyvenimas aplink ją pagyvėjo – patys Išlaužo gyventojai, matydami permainas, atkuto. Išlaužas – daug daugiau negu kaimas, čia puoselėjama kultūra, yra daug bendruomeniškumo, vyksta daugybė dvasinių ir kultūrinių renginių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.