Holivude spindintis Sudeikių klanas didžiuojasi lietuviška kilme

Kai pasaulis stebėjo paskutinę serialo „Tedas Laso“ („Ted Lasso“) seriją, fone vis pasirodydavo Lietuvos vėliavos, iškeltos stadione, kuriame vyko veiksmo kulminacija. Gal ne visi pastebėjo tokią netikėtą detalę, bet lietuviams tai buvo akivaizdus ženklas iš serialo žvaigždės aktoriaus Jasono Sudeikio (47 m.), kuris didžiuojasi savo kilme.

Serialą „Tedas Laso“ kūręs J.Sudeikis futbolo scenose pribarstė lietuviškų ženklų – Anglijos stadione kabėjo kelios lietuviškos trispalvės ir užrašai „Lithuanian Greyhounds“.<br> Lrytas.lt koliažas.
Serialą „Tedas Laso“ kūręs J.Sudeikis futbolo scenose pribarstė lietuviškų ženklų – Anglijos stadione kabėjo kelios lietuviškos trispalvės ir užrašai „Lithuanian Greyhounds“.<br> Lrytas.lt koliažas.
Serialą „Tedas Laso“ kūręs J.Sudeikis futbolo scenose pribarstė lietuviškų ženklų – Anglijos stadione kabėjo kelios lietuviškos trispalvės ir užrašai „Lithuanian Greyhounds“.<br> Kadras iš serialo.
Serialą „Tedas Laso“ kūręs J.Sudeikis futbolo scenose pribarstė lietuviškų ženklų – Anglijos stadione kabėjo kelios lietuviškos trispalvės ir užrašai „Lithuanian Greyhounds“.<br> Kadras iš serialo.
 Lietuvoje jis nėra buvęs, lietuviškai nemokėjo nei jo tėvas, nei senelis, bet pavardėje yra užkoduota Holivudo žvaigždės J.Sudeikio šeimos istorija.<br> Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuvoje jis nėra buvęs, lietuviškai nemokėjo nei jo tėvas, nei senelis, bet pavardėje yra užkoduota Holivudo žvaigždės J.Sudeikio šeimos istorija.<br> Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
 J.Sudeikis su dukra Daisy eina į varžybas palaikyti Otiso komandos. <br> thecelebrityfinder/BauerGriffin/Scanpix nuotr.
 J.Sudeikis su dukra Daisy eina į varžybas palaikyti Otiso komandos. <br> thecelebrityfinder/BauerGriffin/Scanpix nuotr.
J.Sudeikis su sūnumi Otisu (9 m.) NBA rungtynėse Los Andžele.  <br> Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
J.Sudeikis su sūnumi Otisu (9 m.) NBA rungtynėse Los Andžele.  <br> Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-06-17 15:42

Lietuvoje jis nėra buvęs, lietuviškai nemokėjo nei jo tėvas, nei senelis, bet pavardėje yra užkoduota Holivudo žvaigždės J.Sudeikio šeimos istorija.

Nerealu, kad populiariame seriale „Tedas Laso“, kuriame ūsuoto Anglijos futbolo trenerio iš Amerikos vaidmenį atlieka J.Sudeikis, ekrane kelis kartus sušmėžavo lietuviškos trispalvės ir užrašai „Lithuanian Greyhounds“. Neva taip lietuviai sirgaliai stadione palaikė serialo futbolo komandą „AFC Richmond“, pravarde „Greyhounds“.

Ši fiktyvi komanda pasaulyje dabar tokia populiari, kad turistai plūsta į Londono priemiestį Ričmondą, kur vyksta veiksmas, o žiūrovai tapatina aktorių J.Sudeikį su jo įkūnytu Tedu Laso.

Už šį vaidmenį J.Sudeikis laimėjo „Emmy“ statulėles geriausio pagrindinio aktoriaus komedijoje kategorijoje tiek 2021-aisiais, tiek 2022 metais. „Apple TV+“ platformoje rodomas serialas apdovanotas „Emmy“ kaip geriausia komedija.

Nors širdį šildantis serialas iš principo yra ne apie sportą, o apie žmonių santykius, tikėjimą gerumu ir psichologiją, veiksmas sukasi aplink futbolo komandą. Nėra joje lietuvių žaidėjų, Lietuva per tris sezonus nebuvo paminėta, bet serialą kūręs J.Sudeikis kai kuriose scenose pribarstė netiesioginių ženklų.

Futbolo veiksmas stadione buvo filmuojamos žaliajame fone – tai reiškia, kad vėliau kompiuteriniu būdu galima užpildyti tribūnas žiūrovais, plakatais ir kuo tik nori. Lietuvos vėliavos greta kelių kitų „sirgalių“ iškeltų plakatų atsirado trečiajame sezone.

Net ne itin akyli galėjo pastebėti, kaip už „AFC Richmond“ žaidėjų šviečia geltona, žalia ir raudona spalvos ir net užrašas „Lithuanian“ keliose tribūnų vietose.

Subtiliai serialo kūrėjai išreiškė ir paramą Ukrainai – reklaminiuose ekranuose aplink aikštę švietė geltona ir mėlyna spalvos bei „Ukrainske“ alaus reklama su anglišku užrašu „Ukrainos mėgstamiausias alus“. Fiktyvios serialo komandos apranga išvykose trečiajame sezone – geltonos ir mėlynos spalvų derinys.

Šis serialas yra išskirtinis savo nepaprastu dėmesiu kiekvienai detalei. Kokie rūbai, kas kabo ant sienų, žaidėjų pavardės – viskas turi reikšmę.

Antrojo sezono paskutinėje serijoje Rojus paduoda lėktuvo bilietus Kylei ir ji paklausia, kas šiais laikais perka popierinius bilietus, šis atsako, kad jie – iš kelionių agentės Keti (angl. Kathy), kuri yra „senoviška“. Kad tai linkėjimai J.Sudeikio mamai, suprato tie, kurie žino, kad jos vardas Kathy ir ji visą gyvenimą dirba kelionių agente.

Būtent kelionių organizavimo verslas kartą suvedė Sudeikių šeimą su Lietuva. Amerikos turizmo parodoje 2016-aisiais, kur buvo ir Lietuvos stendas, J.Sudeikio tėvai Kathy ir Danas susipažino su tuomečiu Lietuvos konsulu Dariumi Gaidžiu ir jam pasakojo, kad planuoja kelionę į protėvių kraštą. Pandemija ir kiti reikalai planus pristabdė, bet Sudeikių susidomėjimas Lietuva nėra tik dėl vaizdo.

„Mūsų giminės praeitis yra mįslinga, – interviu „Lietuvos rytui“ yra pasakojęs aktoriaus tėvas D.Sudeikis (77 m.), užaugęs Čikagoje, kur netrūko kaimynų lietuviškais vardais. – Tėtis mirė, kai man buvo dveji.

Visiškai nieko nežinau apie jį. Net nežinau, nuo ko mirė, nes mama niekada nenorėjo apie tai kalbėti, o aš gerbiau jos pasirinkimą.

Nežinau net savo senelių vardų, todėl negaliu papasakoti nei kada, nei iš kur Sudeikiai atsirado Amerikoje. Gal kas nors Lietuvoje žino daugiau?“

Išnarplioti lietuviškos šeimos paslaptis Sudeikiams padėjo JAV televizijos laida „Kaip manai, kas esi?“, kurioje pasitelkę archyvus ir genealogiją garsūs žmonės sužino daugiau apie savo šaknis.

J.Sudeikis buvo pakviestas dalyvauti kaip žymus aktorius, nes dar iki „Tedo Laso“ jis buvo be galo populiarus komikas. Nuo komedijos „Pametę galvas Las Vegase“ su Cameron Diaz iki „Savaitės be žmonų“ su Owenu Wilsonu ir „Kaip atsikratyti boso“ su Jennifer Aniston – J.Sudeikio linksmi vaidmenys Holivude pelnė žmonių meilę.

Pasirodė, kad Sudeikių giminė yra kilusi iš Žemaitijos. J.Sudeikio prosenelis Stanislovas gimė 1893 metais Žvingių kaime Juozapo ir Marijos šeimoje. Jie nusprendė emigruoti už Atlanto, kai Pensilvanijos anglių kasyklos siūlė darbus atvykėliams. Toje kasykloje Juozapas žuvo.

Vienas jo vaikų – Stanislovas, Amerikoje virtęs Stanley, tęsė lietuvišką liniją Čikagoje vesdamas kitą lietuvę emigrantę Mikaliną Bielskytę. Jie susilaukė sūnaus, kuris tapo J.Sudeikio seneliu.

Visa ši informacija buvo atkasta televizijos laidoje, kai kūrėjai išnaršė archyvus. Bet taip buvo atkapstyta ir netikėta žinia, kad tas prosenelis vėliau Konektikute sukūrė dar vieną šeimą su kita Amerikos lietuve Emilija, nors nebuvo išsiskyręs.

J.Sudeikio senelis 1945-aisiais vedė jau nebe lietuvę, o Amerikos airę Edną. Jų sūnus Danas vedė airių ir vokiečių kilmės Kathy, taigi jų trys vaikai, tarp jų ir ekrano žvaigždė Jasonas, yra tik ketvirtadaliu lietuviai.

Bet „Lietuvos rytui“ kartą susisiekus su Jasono seserimi Lindsay pasiteirauti apie šeimos ryšį su Lietuva ji pradėjo vardinti lietuviškus dalykus.

„Kryžių kalnas! Krepšinis! Aukštas, lieknas lietuvių stotas! Lietuviškos kultūros intensyvumas ir aistra! Su visais šiais dalykais jaučiu ryšį. Sudeikių klanas didžiuojasi lietuviška kilme!“ – elektroniniame laiške „Lietuvos rytui“ 2011-aisiais rašė Lindsay Sudeikis, buvusi vienuolė, kuri dabar moko sielovados, gydymo protėvių dvasia ir katalikiško misticizmo.

Kita aktoriaus sesuo Kristin yra šokėja ir aktorė.

„Aš savo vaikams visada sakiau, kad gerą jų išvaizdą lėmė lietuviški genai“, – juokėsi naujųjų technologijų specialistas D.Sudeikis, šeimą auginęs Kanzaso valstijoje.

Būtent Kanzase ir užgimė Jasono aistra vaidybai. Dar mokykloje bendraklasis nusivedė jį į Kanzas Sičio improvizacinės komedijos teatrą „ComedySportz“ ir vaikinui tarsi akys atsivėrė.

Savaitgaliais jis entuziastingai lankydavo pamokas šioje trupėje, bet į mokslus numojo ranka.

Tai vedė jo tėvus iš proto. Kai J.Sudeikiui buvo 20 metų, dėl prastų pažymių teko atsisveikinti net su koledžo krepšinio komanda.

J.Sudeikis atsidavė vaidybai ir linksmino žmones humoro klubuose. Jis pasirodydavo „ComedySportz“ teatre, su bičiuliais sukūrė trupę paiku pavadinimu „Der Monkenpickle“ ir laidė juokus klubuose.

Galų gale Jasonas persikėlė į Čikagą ir gavo darbą garsiausiame Amerikos improvizacijos teatre „The Second City“. Su šiuo teatru komikas keliavo po JAV. Las Vegase į vieną pasirodymą atėjo keli įtakingi žmonės.

Vienas jų buvo J.Sudeikio dėdė – motinos brolis George’as Wendtas. Amerikoje būtų sunku rasti žmogų, kuris nežinotų šio aktoriaus iš garsiojo serialo „Į sveikatą!“ („Cheers“).

Dėdė George’as ir jo draugai, taip pat pramogų pasaulio atstovai, pamėtėjo J.Sudeikiui mintį dalyvauti peržiūroje į „Saturday Night Life“ – daugybę metų šeštadienio vakarais per televiziją rodomą humoro laidą, apie kurią svajoja kiekvienas Amerikos humoristas.

J.Sudeikio pasirodymų įrašai pateko į laidos kūrėjų rankas ir jie jį iš karto pasamdė kaip scenaristą. Vaikinas persikraustė į Niujorką ir 2003-iaisiais ėmė kilti į žvaigždes.

Iš vaikino už kadro J.Sudeikis netrukus tapo garsiu televizijos veidu, nes ekrane pradėjo parodijuoti garsenybes. Pavyzdžiui, dabartinį JAV prezidentą Joe Bideną, kuris nuo seno buvo vienas populiariausių „Saturday Night Life“ taikinių.

J.Sudeikis pradėjo vaidinti ir televizijos serialuose bei filmuose.

Jis labiausiai išgarsėjo, kai spauda pradėjo jį poruoti su Holivudo žvaigždėmis. Pradžioje su J.Aniston, paskui su serialo „Mad Men. Reklamos vilkai“ aktore January Jones. O galiausiai 2012 metais J.Sudeikis pasipiršo gražuolei aktorei Oliviai Wilde. Jie susilaukė dviejų vaikų, bet 2020-aisiais išsiskyrė.

Skyrybų ir vaikų dalybų temos yra svarbios ir seriale „Tedas Laso“. Rašydamas scenarijų J.Sudeikis buvo neįtikėtinai atviras ir nebijojo naudoti tikrų savo gyvenimo faktų.

Kad ir koks šis serialas juokingas, jo personažai – pažeidžiami, jautrūs žmonės, o paprastuolis treneris iš Kanzaso padėjo pasauliui suvokti, kad visame kame įmanoma įžvelgti gėrį ir tikėti ateitimi.

„Ar nors kartais į interneto paieškos langelį įvedate savo pavardę?“ – sykį amerikiečiai paklausė J.Sudeikio.

„Kiekvieną dieną, nes pagaliau išmokau ją parašyti“, – atsakė aktorius, mėgstantis pasijuokti iš savo pavardės, neįprastos anglakalbiams.

Bet dabar rašyti šią lietuvišką pavardę išmoko ne tik jis pats, bet ir visas pasaulis, pametęs galvą dėl „Tedo Laso“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.