93-jų metų netoniškis sukaupė įspūdingą kolekciją: pirmąjį egzempliorių įsigijo septyniolikos

„Per visą gyvenimą sukaupiau nemažai grožybių ir norėčiau, kad jas pamatytų kuo daugiau žmonių“, – sakė Kauno rajone, Netoniuose, gyvenantis kriauklių kolekcininkas 93 metų Petras Rutkauskas.

P.Rutkausko sodyboje apsilankiusi Raudondvario dvaro direktorė S.Navickienė (dešinėje) ir Kauno rajono mero patarėja L.Navakauskienė apžiūrėjo kolekciją.<br>E.Mališausko nuotr.
P.Rutkausko sodyboje apsilankiusi Raudondvario dvaro direktorė S.Navickienė (dešinėje) ir Kauno rajono mero patarėja L.Navakauskienė apžiūrėjo kolekciją.<br>E.Mališausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 1:40 PM

Netoniškio svajonei lemta išsipildyti: jo sukauptas Rytų meno ir kriauklių kolekcijas ruošiamasi pristatyti Raudondvario dvare.

Ant Nemuno upės šlaito, netoli Sklandytojų kalvos, įsikūrusioje Rutkauskų sodyboje apsilankiusi Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė ir Kauno rajono mero patarėja Loreta Navakauskienė apžiūrėjo eksponatus ir tarėsi, kada ir kur juos būtų galima pristatyti visuomenei.

„Iki rudens paruošime kurią nors dvaro erdvę ir pakviesime žmones į parodą“, – kalbėjo S.Navickienė.

Rutkauskų namai nedvelkia prabanga, bet juose pasijunti tarsi muziejuje. Kiekviename kampelyje – senoviniai paveikslai, nišose – skulptūrėlės, porceliano, fajanso indai, lentynose – senovinės knygos, atvirukų komplektai.

Vienas kambarys skirtas didžiausiam Petro pomėgiui – jūros kriauklėms. Iš kriauklių gaminami muzikos instrumentai, perlamutriniai dažai, vaistai, iš koralų – amuletai, papuošalai, tačiau P.Rutkauskui tai nuostabaus grožio gamtos kūriniai, kurie džiugina akį ir pakelia nuotaiką.

„Priglauskite kriauklę prie ausies, juk taip malonu pajusti jūros ošimą“, – tikino kolekcininkas.

P.Rutkauskas pasakojo, kad pirmąją kriauklę įsigijo 17-os metų, ką tik baigęs Babtų mokyklą.

„Tai atsitiko Sankt Peterburge (tuometiniame Leningrade. – Aut. past.). Išleistuvių proga mūsų klasė išvažiavo į ekskursiją. Atsiskyręs nuo grupės ėjau Nevos krantine ir apžiūrinėjau didingus pastatus. Neturėjau fotoaparato, todėl mėginau juos piešti“, – prisiminė kolekcininkas.

Prie Petro priėjo vyras, kuris susižavėjo jaunuolio piešiniu.

„Pasirodo, tai buvo Jūreivystės muziejaus sargas. Jis ir padovanojo pirmąją kriauklę, kuri mane paskatino domėtis nuostabiu vandenynų pasauliu“, – apie didžiausią savo gyvenimo pomėgį pasakojo P.Rutkauskas.

Šiandien buvusio pedagogo kolekcijoje yra daugiau kaip 300 įvairių kriauklių, 25 koralai, dešimtys jūros žvaigždžių.

P.Rutkauskas pasakojo sulaukęs ne vieno siūlymo kolekciją parduoti, bet to nepadarė, yra pardavęs tik vieną eksponatą ir tik prispirtas gyvenimo sunkumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.