Atsitiktinai nugirstas vaikų pokalbis atskleidė neįsivaizduojamą šeimos gyvenimo košmarą

Coltų klanas yra žinomas kaip labiausiai kraujomaišos paveikta šeima pasaulyje. Jos nariai gyvena atsiskyrę palapinėse be vandentiekio ir elektros, tarp šlapimo ir išmatų pripildytų kibirų.

 Košmariška šeimos situacija iškilo į paviršių, atsitiktinai nuklausius vaikų pokalbį žaidimų aikštelėje.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Košmariška šeimos situacija iškilo į paviršių, atsitiktinai nuklausius vaikų pokalbį žaidimų aikštelėje.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 9:55 PM

Nuošalios fermos gilumoje viename atokiame Australijos regione gyvena keturių kartų šeima, kuri garsėja savo kraujomaiša. Coltų klane – šį slapyvardį šeimai suteikė teismas, siekiant apsaugoti jų tapatybes – per kelis dešimtmečius gimė apie 40 vaikų, kurie, baiminamasi, buvo seksualiai išnaudoti mažiausiai vieno iš savo giminaičių.

Jų šeimos medis prasideda nuo patriarcho Timo, kuris, manoma, yra ir savo anūkų tėvas. Jo žmona June taip pat gimė iš brolio ir sesers sueities. Ji turi septynis vaikus: Marthą, Franką, Paulą, Cherry, Rhondą, Betty ir Charlie.

Šeima daugybę metų gyveno nepastebėta, iki kol 2012 m. jų namus rado vietos policija. Pareigūnai aptiko 12 vaikų su rimtomis veido deformacijomis, kalbos sutrikimais. Jie buvo nežinia kiek laiko nesiprausę. Jie buvo neraštingi, nusilpę dėl prastos mitybos ir miegojo šalia kibirų su šlapimu ir išmatomis. Tyrėjas nustatė, kad visi jie, išskyrus vieną, buvo giminaičių vaikai.

Tuo metu buvo skelbiama, kad šeima gyvena nušiurusiose pašiūrėse, palapinėse ir nameliuose ant ratų be vandentiekio ar kanalizacijos. Su jais gyveno ir apie 20 šunų. Čia nebuvo dušų, o jaunesnieji šeimos nariai nežinojo, kaip reikia naudotis tualetu, dantų šepetėliu ar tualetiniu popieriumi.

Dauguma vaikų šlubavo, kalbėjo nerišliai, nemokėjo skaityti bei rašyti. Jie buvo purvini, nedrąsūs, nesugebėjo palaikyti akių kontakto, juos kamavo grybelinės infekcijos ir gendantys dantys.

Juos policija surado tik dėl atsitiktinumo. Nors vaikai retai lankydavo mokyklą – dažniausiai tik po socialinių darbuotojų apsilankymų – situacija prie pabaigos priartėjo vienoje žaidimų aikštelėje, kai kitas mokinys išgirdo, kaip vienas iš šeimos vaikų kalbėjo apie tai, jog pastojo jo sesuo ir niekas nežino, kuris iš jos brolių yra tėvas.

Pirmiausia buvo sulaikyti brolis ir sesuo Martha ir Charlie, kurie, kaip manoma, turėjo bendrų vaikų. Vėliau buvo areštuoti jų brolis Frankas, sesuo Rhonda, Betty vaikai Derekas ir Raylene bei Franko sūnus Cliffas. Vykstant tyrimui buvo aptiktas šeimos ūkis Barovos kalvose, kur gyveno 5–12 metų vaikai. Visi jie buvo išgabenti. Vėliau policija sužinojo, kad vaikai buvo seksualiai išnaudojami – būtent tai lėmė išsigimimus.

Buvo išsiaiškinta, kad Timas ir June reguliariai kilnojo savo šeimą tarp Vakarų ir Pietų Australijos kaimų, taip siekdami likti nepastebėti. Tačiau jie mirė dar prieš šeimos suradimą: June mirė 2001 m., o Timas 2009 m. Šis siaubingas atradimas tuo metu buvo apibūdinamas kaip baisiausias kraujomaišos atvejis Australijoje, o tai paskatino „Strike Force Hermoyne“, tiriančio rimtus įtarimus dėl kraujomaišos, vaikų seksualinio prievartavimo ir nepriežiūros, įkūrimą.

Remiantis vietinės žiniasklaidos pranešimais: „Vienuolika vaikų gimė po to, kai jų motina santykiavo su savo broliu, tėvu ar kitu artimu giminaičiu.“ Pasak detektyvų, dėl sudėtingo tyrimo, kurio metu buvo tikrinama šeimos narių DNR, teisinių problemų bei kaltinimų rimtumo, prireikė net šešerių metų, kol pagaliau kaltinimai buvo pateikti. Dabar šio klano nariai yra išskirstyti po keturias valstijas, o daugelis suaugusiųjų už savo nusikaltimus (įskaitant išžaginimą ir melagingų parodymų pateikimą) yra nuteisti kalėjimu.

Įtariama, kad Timas prievartavo savo dukrą Betty, kuri turi 13 vaikų, nuo tada, kai jai sukako 12 m. Betty buvo nuteista už melagingų parodymų pateikimą ir melavimą prisiekus – jai buvo skirta 14 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Vėliau ji gavo dar 12 mėnesių už bandymą pagrobti savo vaikus iš jų globėjų. Jai buvo uždrausta kontaktuoti su 14 jos šeimos narių. Rhonda gavo 14 mėnesių intensyvių pataisų, bausmė buvo įvykdyta 2021 m. rugpjūtį.

Raylene už melagingus parodymus kalėjime praleido 16 mėnesių. Dėl santykiavimo su šeimos nariais Derekas buvo nuteistas trejiems metams ir 10-čiai mėnesių. Tai buvo maksimali įmanoma bausmė. Charlie buvo išteisintas. Frankas Coltas 2018 m. buvo sulaikytas už išžaginimą, o 2020 m. teismas jį pripažino kaltu dėl seksualinio priekabiavimo prie savo 17-metės dukterėčios, kuri kartu yra ir jo sesuo. „The Daily Mail“ pranešė, kad jis savo auka, kurios tapatybė yra slepiama po Petra Colt vardu, pasinaudojo 2015 m. jam priklausiusiame automobilyje.

Parengta pagal mirror.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste