Jauna moteris nepamiršta išgyvento košmaro: „Jis mane smaugė, leisdavo įkvėpt ir vėl smaugdavo“

Ugnei (vardas pakeistas) dar tik 23-eji, bet likimo atseikėtų išbandymų užtektų ir keliems gyvenimams.

 Smurtas prieš moterį.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Smurtas prieš moterį.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paula Radzivonaitė

Feb 26, 2024, 6:06 PM, atnaujinta Feb 26, 2024, 6:07 PM

Jauna moteris su siaubu prisimena pernai metų vasarą, kuomet dabar jau buvęs vyras, pavadinkime jį Paulium, jos vos nepasmaugė plikomis rankomis.

Ugnė tą dieną sako galinti vadinti savo antru gimtadieniu.

Susipažino, kai buvo paaugliai

Ugnės santykiai su Pauliumi prasidėjo prieš 10 metų, kai jie buvo jauni paaugliai. Vaikinas buvo Ugnės vienmetis. Paulius Ugnei parašė per „Facebook“, dėl jos atskrido į Lietuvą, nors tuo metu gyveno Norvegijoje. Jie susirašinėjo kiekvieną dieną, buvo susižavėję vienas kitu.

Atėjo ta diena, kai Paulius grįžo iš Norvegijos ir jie susitiko. Vėliau jis pasiliko su ja Lietuvoje. Pora apsigyveno kartu, kai Ugnei buvo 19 metų, o po dar kelių metų susituokė ir išvyko į Norvegiją.

Pradžioje vyro smurtas nebuvo nukreiptas į Ugnę. Jis buvo nukreiptas į daiktus. Pirmiausia skildavo Ugnės telefonai, kompiuteriai, namų langai, stiklai, veidrodžiai, spintelės.

Vėliau prasidėjo pastumdymai, grubus paėmimas už rankos, durų atidarymas ir liepimas išeiti iš namų dabar pat – be rūbų, be daiktų, be nieko.

Pradžioje nesiskundė

„Daug metų praėjo, kol pripažinau, kad Paulius smurtautojas. Galvojau, kad jis serga, turi daug vidinių problemų. Aš buvau ta motina Teresė, kuri galvojo, kad išgelbės visą pasaulį. Mokėjau už terapijas, psichiatrus, psichologus, vaistus.

Aš jį norėjau išgydyt. Vaistai, skirti mėnesiui, buvo suvartojami per vieną dieną. Terapijoms siunčiamus pinigus jis išleisdavo narkotikams“, – pasakojo Ugnė, susidūrusi su smurtu.

Viską sunkino tai, kad Ugnės vyras buvo priklausomas nuo alkoholio, raminamųjų vaistų ir narkotikų. Didžiausia priklausomybė buvo nuo narkotikų. Jis vartodavo tiek lengvus, tiek sunkius narkotikus. Kuo toliau, tuo viskas darėsi blogiau.

Pradžioje Ugnė nesiskundė, kad prieš ją smurtauja. Ji bijojo kitiems apie tai pasakoti. Apsimesdavo, kad viskas tobula.

Vėliau pradėjo užsiminti draugei, mamai, tėčiui, kad prieš ją smurtauja. Daugiausia nuoskaudas laikė savyje arba išsikalbėdavo su psichologe. Ugnė iki šiol jaučia didžiulę gėdą.

Vos nemirė

Kaip baisiausią smurto protrūkį Ugnė prisimena 2023 metų vasaros įvykį, kai jau buvo grįžusi į Lietuvą. Ji teigia, kad dabar gali švęsti savo gimtadienį, nes buvęs vyras vos jos nenužudė. Ugnė Pauliui buvo suteikusį paskutinį šansą, nes jis tuo metu buvo blaivus.

„Aš tiesiog miegojau namuose ir stipriai sirgau, Paulius grįžęs atidarė duris. Buvo girtas ar apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų ir puolė mane smaugt. Jis mane smaugė, leisdavo įkvėpt ir vėl smaugdavo, ir taip tęsėsi bent 8 kartus.

Vėliau Paulius mane nustūmė ant lovos ir nuėjo pasiimti peilio, ir aš pabėgau. Buvo naktis, aš beldžiausi į bet kokias duris ir maldavau, kad padėtų.

Vienos durys buvo atrakintos, ir aš užėjusi pradėjau šaukti, kad man reikia pagalbos. Man pasitaikė geri žmonės, kurie iškvietė visas tarnybas“, – prisimindama įvykius pasakojo Ugnė.

Sėdo į kalėjimą

Patyrusi smurtą mergina beveik visada kreipdavosi į policiją. Tačiau galiausiai viskas baigdavosi Ugnės ir Pauliaus susitaikymu. Jie priimdavo draugišką sprendimą.

Paskutinį kartą mergina gavo abdukciją. Taip pat vyks teismas, kadangi ją buvo bandoma nužudyti. Greitajai pagalbai teko gaivinti merginą su deguonies kauke.

Ugnei įstrigo pareigūno žodžiai, ištarti po paskutinio smurto protrūkio: „Ugne, aš turiu tavo numerį, aš tau paskambinsiu. Galbūt po pusės metų, gal po metų ar po trejų, bet aš tau paskambinsiu. Aš paklausiu: ar tu vis dar su juo?“

Smurtavęs vyras vienu metu buvo 3 mėnesiams pasodintas į kalėjimą, tada jai ir pavyko pabėgti iš Norvegijos į Lietuvą. Paleistas iš kalėjimo bandė ieškoti savo žmonos, tačiau Ugnė jo neprisileido.

Jos žiniomis, šiuo metu buvęs vyras yra deportuotas iš Belgijos ir sulaikytas Vilniaus oro uoste.

Nuoširdžiai atleido

Ugnė iš šių santykių išmoko nelaikyti pykčio ir jam nuoširdžiai viduje atleido. Taip pat linki sėkmės gyvenime, bet mano, kad jeigu jai reikėtų stoti prieš teismą, ji nesakytų, kad jam atleido. Nes tiki, kad kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį. Mano, kad žmogus, padaręs veiksmą, turi už jį atsakyti.

Ji dabar viduje jaučia visišką ramybę, nes jam atleido ir paleido jį. Ugnė teigia, kad niekas nevyksta be reikalo, ir gavo daug pamokų, kaip ir traumų, kurias reikia gydytis.

Jai iki šiol gėda, kad tiek ilgai buvo su buvusiu vyru ir jau po pirmos smurto atakos nepaliko jo.

Pirmieji požymiai Ugnei, jog reikia bėgti nuo tokio vyro, yra pykčio nevaldymas, nemokėjimas išreikšti emocijų, nekalbėjimas ir užsisklendimas.

Nauji santykiai – kitokie

Šiuo metu su buvusiu vyru vis dar vyksta skyrybų procesas. Dabar Ugnė yra visiškai kitokiuose santykiuose ir gana greitai prisileido naują žmogų.

Ji mato tokį didžiulį kontrastą tarp buvusių ir dabartinių santykių, kad kartais net nesupranta, kas vyksta.

Naujas žmogus išmokęs pyktį parodyti ramiu tonu, atsisėdant ir pasikalbant apie tai, kas blogai. Ugnei tas labai patinka, nes jos buvęs vyras tokioje situacijoje būtų sudaužęs telefoną, kompiuterį ar išspyręs langą, duris.

„Moterys, mylėkit save ir tik pamačiusios pirmuosius smurto požymius – bėkit tą pačią akimirką, susirinkusios svarbiausius savo daiktus, neatsigręždamos. Džiaugiuosi, kad su juo vaikų neturėjau.“ – baigdama tarė Ugnė.

Smurto atvejų mažėja

Smurtas artimoje aplinkoje pasireiškia, kai asmuo naudoja fizinę jėgą, psichologinį smurtą ar manipuliavimą, kad išlaikytų galią ir kontroliuotų artimą žmogų. Jis gali apimti daug įvairių prievartos formų: fizinį, emocinį, seksualinį ir finansinį smurtą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos naujausi duomenys rodo, kad smurtinių nusikaltimų Lietuvoje mažėja, lyginant su ankstesniais metais.

„Lyginant 2023 metus su 2022 metais, matomas užregistruotų smurto nusikaltimų sumažėjimas. Policijos įstaigoje užsiregistruotų smurto atvejų – 42452 (1,2 proc. mažiau nei 2022 m.).

Iš jų, Policijos įstaigose užregistruotos nusikalstamos veikos, susijusios su smurtu artimoje aplinkoje – 5680 atvejai (3,4 proc. mažiau nei 2022 m.).

Policijos registruotų įvykių registre užregistruota 54102 atvejai pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje.

73,3 proc. asmenų, kuriems skirti orderiai, buvo neblaivūs arba apsvaigę“, – portalui lrytas.lt sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai.

Remiantis 2023 metų statistika, pernai liepos 1 – gruodžio 31 d. gauta 26963 pranešimai dėl smurto artimoje aplinkoje. Skirta apie 10 747 apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderių.

Pavojų patiriančių asmenų: moterų – 8538 (daugiausia 50–59 ir virš 60 m. amžiaus), vyrų – 2201 (daugiausia 40–59 ir virš 60m.).

Pavojų keliančių asmenų: moterų – 1576 (daugiausia 40–49 m. amžiaus), vyrų – 9144 (daugiausia 30–39 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.