Žaidynės neužtemdė kinų Naujųjų metų šventės

Net didžiausi horoskopų kritikai, kurių tikrai buvo tarp Pekino olimpinių žaidynių atidarymo žiūrovų, žino, kad pagal kinų Mėnulio kalendorių vasario 1 dieną prasidėjo Vandens Tigro (Juodojo arba Žydrojo) metai. Šio gyvūno simbolis buvo viena ryškiausių ceremonijos detalių.

 Tigro metai.<br> 123rf nuotr.
 Tigro metai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2022, 10:43 AM, atnaujinta Feb 22, 2022, 3:16 PM

Mat olimpiadoje dalyvaujančios 91 šalies plakatų nešėjai tautų parade dėvėjo tigro galvą imituojančias kepures, o vaikų choro nariai avėjo tradicinius tigro galvos formos batus, kurie buvo pasiūti Hebėjaus provincijoje.

Kinų naujieji metai yra svarbiausia šios tautos šventė, trankiai ir spalvingai kasmet švenčiama visą savaitę. Šiuo laikotarpiu dešimtys milijonų kinų iš miestų, kuriuose dirba, keliauja į gimtąsias vietas pas artimuosius.

Tačiau šiemet siekdama stabdyti koronaviruso plitimą Kinijos valdžia mėgino pritemdyti naujametes linksmybes – ragino nekeliauti ir įspėjo, kad kitu atveju reikės karantinuotis.

Bet vargu ar įmanoma prigesinti net prieš 4000 metų prasidėjusio festivalio tradiciją, kuri svarbi ne tik kinams, bet ir kitoms Azijos tautoms, tarp kurių Vietnamo ir Singapūro gyventojai. Žmonės tiki, kad raudona spalva simbolizuoja laimę ir džiaugsmą, tad šventės metu Kinija paskęsta raudonuose atspalviuose.

Ypač šiemet, nesibaigiančios pandemijos akivaizdoje, kinai nori tikėti, kad Tigro metai atbaidys demonus ir atneš sėkmę, kitaip tariant, grąžins gyvenimą į įprastas vėžes. Mat kinų mitologijoje tigras yra jėgos ir sėkmės simbolis.

Į 12 metų ciklą suskirstytame kinų Mėnulio kalendoriuje kiekvieni metai yra siejami su skirtingu gyvūnu ir viena mitologine būtybe drakonu. Kiekvienas ženklas turi savo vietą tariamame Saulės kelyje per kosmosą, o tais metais gimusiam žmogui priskiriamos tam gyvūnui būdingos savybės.

Vakarų pasaulis turi savo horoskopą, išsidėsčiusį dvylikos mėnesių cikle pagal 12 žvaigždynų, esą nurodantį žmogaus savybes pagal gimimo mėnesį.

Iš pirmo žvilgsnio šias dvi skirtingas sistemas sieja tik skaičius 12 ir vienas bendras gyvūnas – jautis. Vis dėlto dažnas astrologas randa daugiau sąsajų ir astrologines prognozes pateikia remdamasis abiem – ir vakarietiška, ir kinų tradicija.

Pasak garsiausios mūsų šalies astrologės Palmiros Kelertienės, tigras – kantrybės ir tikėjimo simbolis, jis nėra piktas, tik medžiotojas, kuris visada aktyvus, ieškantis grobio, naujų medžioklės plotų. Taip pat tigras simbolizuoja energiją. Tad 2022-ieji bus trykštantys energija, nenuspėjami, įspūdingų įvykių kupini metai. Norite – tikėkite tuo, norite – netikėkite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.