Dilema: skirtis ar ne?

Sėdžiu prie stalo ir mąstau apie pacientės Doris problemą. Doris jau visą mėnesį kenčia nuo dvejonių apie santykių nutraukimą: mergina neapsisprendžia, ar turėtų palikti savo vaikiną, ar toliau tęsti draugystę. Ji nerimauja, kad jei ji nutrauks santykius, jos vaikinas palūš ir negalės atsigauti, kadangi pastarasis tikina, jog be jos negali gyventi. Tad nutraukusi santykius Doris jaustųsi dar prasčiau, jei savo buvusiam vaikinui sudaužytų širdį.

Kokį išsiskyrimo būdą pasirinktumėte, svarbiausia žinoti draugystės baigties skaudžiąją pusę ir stengtis visa tai įgyvendinti kiek įmanoma nepakenkiant nei sau nei jūsų antrajai pusei.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Kokį išsiskyrimo būdą pasirinktumėte, svarbiausia žinoti draugystės baigties skaudžiąją pusę ir stengtis visa tai įgyvendinti kiek įmanoma nepakenkiant nei sau nei jūsų antrajai pusei.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-07 08:00, atnaujinta 2022-09-15 17:15

Jai taip pat neramu, kad palikdama vaikiną, ji niekada neras tokio, kuris ją mylėtų taip, kaip myli dabartinis draugas. Tačiau Doris teigia, kad šiuometinis jos draugas ją tiesiog „kankina“ su perdėtu smalsumu, kadangi jis visada nori viską žinoti: kur ji yra ir ką ji kiekvieną minutę veikia. Jis toleruoja jos ėjimą į darbą, kadangi jam pačiam reikia dirbti. Tačiau pora nuolat valandų valandas šnekasi telefonu arba bendrauja žinutėmis. Savaitgaliais Doris draugas visuomet reikalauja ilsėtis arba pramogauti kartu. Tad arbatos gėrimas draugių kompanijoje arba jogos užsiėmimų seansai be vaikino draugijos merginai atrodo neįmanomi. Žinoma, ji bandė paaiškinti, kad jai reikia šiek tiek laiko ir vietos pabūti vienai. Taip pat ji kvietė draugą eiti į bendrus porų užsiėmimus drauge. Tačiau viskas baigdavosi Doris draugo priekaištais, kad ji jo nemyli taip, kaip jis ją.

Aš esu įsitikinęs, kad jie išsiskirs, tačiau neaišku, kokiu būdu. Ar Doris pirmoji žengs lemiamą žingsnį, o gal jos vaikinas, jaučiantis, kad jo draugė nori viską pabaigti, imsis atitinkamų veiksmų? O gal Doris įsimylės kitą? Visa tai yra laiko klausimas.

Estella, kuri buvo mano ankstesnė pacientė, moteris, laužanti tradicines santykių taisykles, susijusias su tuo, kaip moteriai visada išlikti įdomiai vyrui. Estella stipri, apkūnoka moteris, vilkinti tuos rūbus, kurie, jos manymu, nėra patrauklūs; tačiau ji protinga, linksma, jautri ir labai mylinti. Estella visuomet turėjo šalia savęs vyrą, kuris ją supranta ir ja domisi. Tačiau visai nesenai moteris nutraukė ilgai trukusius santykius su buvusiuoju draugu. Žinoma, jai buvo liūdna, tačiau Estella apie buvusijį atsiliepia labai palankiai: „Jis šaunus vaikinas“,-teigia ji. „Tačiau nemanau, kad mes galime būti kartu. Geriau jau viską pabaigti dabar, negu atidėlioti ir bloginti padėtį.“ Jos vaikinas taip pat buvo labai nusiminęs, kuomet Estella prisipažino, jog nori nutraukti santykius, tačiau pora be sunkumų nusprendė kaip elgtis toliau: kas turėtų prižiūrėti butą, pasilikti augintinius, pasidalinti namų apyvokos daiktais, knygomis. Išsiskyrimas truko trumpai ir be nesusipratimų. Be abejonės, Estella prisipažįsta, kad ilgai svarstė apie išsiskyrimą, prisimindavo gražiausias akimirkas ir dvejojo ar elgiasi teisingai. Tačiau po kiek laiko mergina vėl pradėjo susitikinėti, todėl jautėsi kur kas geriau.

Kuomet svarstau apie šias jaunas moteris ir jų skirtingus būdus nutraukti santykius, dažnai susimąstau apie kitus žmones, kurie išgyvena panašias aplinkybes. Mano manymu, santykių nutraukimo procesas yra tarsi tvarsčio nuėmimas. Žinoma, neturiu galvoje to, kad poros draugystė yra kažkas panašaus į tariamo tvarsčio nešiojimą. Tačiau skausmą, tos poros, kurios tariamą tvarstį nusiima akimirksniu, išgyvena kur kas greičiau ir lengviau. O štai kiti, šį procesą paverčia ilgos kančios periodu.

Kiekvienas būdas turi privalumų ir trūkumų – bet ar bent vienas iš jų kelia mažiau širdgėlos? Ir ar priartėjus išsiskyrimui širdgėla turi reikšmės?

Jeigu nutraukiate santykius per labai trumpą laiką, apie tai daug negalvodami, tad ir išsiskyrimo pabaiga neturėtų užsitęsti. Tačiau greiti sprendimai nesuteikia pakankamai laiko pamąstyti apie santykių nutraukimo pasėkmes. Galite nespėti susimąstyti, kodėl iš tikrųjų žengėte lemiamą žingsnį: gal tą akimirką buvote emociškai išsekęs, o gal apskritai nesate laimingas dėl asmeninių problemų, o gal tiesiog neradote judviejų santykių kompromiso. Jei išsiskirsite per greitai, jausitės prastai vien todėl, kad neapgalvojote visų būsimų pasėkmių ir tikrosios išsiskyrimo priežasties. Tačiau jeigu vilkinsite išsiskyrimo procesą apie tai daug nesvarstydami, tiek jūs tiek jūsų partneris išgyvens kančią. Tačiau ilgiau svarstydami apie santykių baigtį, galėsite susidaryti bendrą įspūdį: kaip jūs ir jūsų partneris jausitės po išsiskyrimo, kaip partneris į tai reaguos ir kaip dalinsitės daiktais. Taip pat turėsite laiko pasvarstyti apie tai, kaip malšinsite vienatvę po santykių išsižadėjimo su dabartiniu partneriu. Kita vertus, gali atsitikti taip, kad mėginsite nutraukti draugystę paskendę apmąstymuose ir dėl to negalėsite susikoncentruoti į kitus dalykus. Tad galbūt visai nesvarbu, kaip ketinate užbaigti draugystę, tačiau svarbiausia, kaip ketinate išgyventi su išsiskyrimu susijusį skausmą. Be jokios abejonės santykių nutraukimas skaudus abejoms pusėms. Visi bijome būti įskaudinti ir nenorime skaudinti kitų. Tačiau neturime sutikti su tuo, kad įskaudinimas gali visiškai sužlugdyti žmogų. Piktai ir netgi su įniršiu nutraukiant santykius, galima lengviau išgyventi išsiskyrimo skausmą. Tačiau kartais taip nėra. Netgi jei nejaučiame, jog esame skaudinami, pyktis ir įniršis gali sukelti norą leisti suprasti partneriui, kokią kančią tuo metu išgyvename. Kitaip tariant, norime, kad ir kitas partneris jaustųsi taip pat kaip jaučiamės mes.

Taigi, kokį išsiskyrimo būdą pasirinktumėte, svarbiausia žinoti draugystės baigties skaudžiąją pusę ir stengtis visa tai įgyvendinti kiek įmanoma nepakenkiant nei sau nei jūsų antrajai pusei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.