Kodėl šventės neatneša tiek laimės, kiek tikėjomės?

Daugelis iš mūsų laukia, kol į duris pasibels laimė. Šventai tikime, kad net jei šiuo metu ir nesame laimingi, džiaugsmas ir pilnatvė širdį užpildys pasiekus karjeros aukštumų, susilaukus vaikelio, užgyvenus turto ar sutikus savo gyvenimo meilę. Tačiau šis „laimės mitas“ yra labai kenksmingas, mat dedami pernelyg dideles viltis rizikuojame savo pačių gerove. Pagaliau pasiekę išsvajotų tikslų galime suvokti, kad jie nesuteikė mums tokios ilgalaikės ar neįtikėtinai didelės laimės, kokios tikėjomės sulaukti.

Kodėl šventės neatneša tiek laimės, kiek tikėjomės?<br>123rf nuotr.
Kodėl šventės neatneša tiek laimės, kiek tikėjomės?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2013, 2:32 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:00 AM

Šventinis laikotarpis taip pat yra pavojingas. Visus metus laukiame gražiausios žiemos šventės, renkame kalėdinius receptus, galvojame apie dovanas, kuriame kelionių planus. Mes įsivaizduojame tuos džiugesio ir nuostabos kupinus vaikų veidus, kai jie paskubomis išvynioja dovanas, jaudulį, prieš išvykstant atostogų į svečią šalį, ar nenutrūkstantį juoką gerų draugų būryje.

Tačiau mokslininkai tvirtina, kad šitoks kartelės užkėlimas ir vilčių dėjimas yra klaidingas ir, neretai, nuodingas. Nuodingas todėl, kad nepasiteisinus mūsų lūkesčiams, galime stipriai nusivilti ir net įklimpti į depresiją. Klaidingas, nes sutelkiame pernelyg didelį dėmesį į tą laimę, kurią mums suteiks didelių tikslų įgyvendinimas, dažniausiai nė nepastebėdami paprastų, kasdienių dalykų, kurie, pasak mokslininkų, teikia mums daugiau laimės nei dideli gyvenimo įvykiai.

Mūsų nelaimei, šventes lydi daugybė darbų ir streso. Kalėdiniai sausainiai prisvyla, mašina neužsiveda, bagažas pasimetė, alkoholio padauginęs dėdė sugadina vėlyvuosius pusryčius, o ir vaikai pešasi, kieno geresnė dovana. Svajojame apie tobulas šventes, tačiau realiame gyvenime mūsų lūkesčiai dažnai nepasiteisina.

Kodėl šventės neatneša tiek laimės, kiek tikėjomės? Todėl, kad kiekvienais metais darome tą pačią klaidą – pernelyg optimistiškai žvelgiame ir pernelyg daug vilčių dedame į tai, kas, galbūt, nė neišsipildys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.