4 patarimai, kaip likti ramiam netekus darbo

Ukmergiškis Vytautas Šlapikas sausio viduryje negyvai užbadė savo žmoną. Vyras kelis mėnesius neturėjo darbo, bylinėjosi su buvusia darboviete ir niekaip nerado kito pragyvenimo šaltinio.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Audronė Urbonaitė

2014-01-28 08:45, atnaujinta 2018-02-17 00:49

Tai galėjo atvesti šeimą prie tragedijos – pastūmėti vyrą išlieti pyktį ant žmonos. Kad panašios nelaimės neįvyktų, specialistai pataria apsaugoti save ir šeimą – ruoštis galimam atleidimui iš darbo. O jei jau atleido, kantriai, pagal susidarytą planą ieškoti naujo darbo.

Laikino įdarbinimo agentūros „Biuro“ įkūrėjas ir vadovas Valdas Strazdas sako, kad visiems, turintiems darbą, svarbu taupyti juodai dienai. Santaupos apsaugo nuo streso tuomet, kai darbingas žmogus netenka pragyvenimo šaltinio.

„Reikia kas mėnesį atsidėti 10-15 proc. darbo užmokesčio. Taip per vienerius metus pavyktų sukaupti vieno mėnesio atlyginimą. Netekus darbo, būtų bent vienas mėnuo rasti naujam darbui ir nepajusti pinigų trūkumo. Idealiu atveju reikėtų sukaupti pusei metų“, - tokias santaupas V.Strazdas vadino „pagalvėle“. Turėti tokią „pagalvėlę“ – pirmasis jo patarimas.

Antras svarbus dalykas – gyventi pagal pajamas. „Patariu nesiskolinti nebūtiniems daiktams. Jei reikia pasikeisti langus – skolintis normalu. Ir šilčiau, ir pinigų šildymui mažiau. Bet naujam televizoriui skolintis nesiūlyčiau. Ar tikrai jis būtinas?“ - klausė įdarbinimo agentūros vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad neprotingų pirkinių į skolą padaugėja, kai žmonės turi daugiau pinigų. „Panašu, kad dabar toks laikas. Žmonės atsipalaiduoja ir pradeda skolintis nebūtiniems dalykams. Pirkinius reikia įvertinti ir turtinguoju laikotarpiu“, - aiškino specialistas.

Jei darbas nepatinka, didelė tikimybė, kad anksčiau ar vėliau iš jo išmes. Trečias patarimas – blaiviai įvertinti, ar dirbate tai, ką geriausiai mokate. „Ar tai darbas, kurį norėsite dirbti bent 5 artimiausius metus? Jei darbas nedžiugina, pradės kentėti darbo kokybė“, - kalbėjo V.Strazdas.

Aukštąjį išsilavinimą įgijęs fizikas žino – dažnai žmonės darbo netenka tuomet, kai suprastėja jų darbo kokybė. „Reikia kalbėtis su vadovu, galbūt yra kita darbo pozicija, kur mieliau atliktumėte savo funkcijas. Galbūt vadovas nesutiks nieko keisti. Tada nereikėtų laukti, kol jus atleis, bet pradėti ieškoti naujo darbo dar turint senąjį“, - tikino dešimtmetį įdarbinimo agentūrai vadovaujantis fizikas.

Pasakykite draugams, kad ieškote darbo

Jei taip nutiko, kad netekote darbo – nepanikuokite. Netekti darbo – ne pasaulio pabaiga. Darbas – keičiamas dalykas.

„Svarbiausia netekus darbo susikaupti naujo darbo paieškoms. Pradėkite nuo plano, kaip ieškosite darbo. Užsirašykite, ko norite iš naujojo darbo, ko jums būtinai iš jo reikia. Kiek būtina uždirbti per mėnesį, kad išgyventumėte, kokių darbo valandų norėtumėte, kokio kolektyvo, vertybių, karjeros galimybių“, - dėstė V.Strazdas. Tai – ketvirtasis jo patarimas.

Darbo paieškos planas gali būti labai paprastas. Užtenka nusistatyti kokią užduotį per kurį laiką padarysite. Tarkime, per artimiausią savaitę užpildysiu gyvenimo aprašymą, per artimiausią mėnesį papasakosiu visiems draugams, giminėms, kad ieškausi darbo ir pan.

Įdarbinimo agentūros vadovas ragino nuosekliai laikytis susidaryto plano. Dažniausia darbo ieškančių klaida – plano neturėjimas arba jo nesilaikymas. „Žmonėms stinga užsispyrimo. Reikia nebijoti, nusiteikti darbui net ne pagal specialybę, darbui užsienyje. Plane reikia numatyti alternatyvas – kas bus, jei nerasiu to, ko noriu“, - sakė specialistas.

Vienas pagrindinių būdų ieškoti darbo – pasakyti apie tai savo draugams, pažįstamiems, giminėms. Nereikia slėpti ar gėdytis, kad ieškote naujo darbo. Yra įmonių, kurios priima darbuotojus tik per pažįstamus.

Kitas būdas – karjeros arba darbo paieškų portalai. Juose visuose reikėtų užpildyti gyvenimo aprašymą. Jei sunkiau sekasi valdyti kompiuterį, tai už jus padaryti gali vaikai ar bičiuliai.

„Be jokios abejonės reikia kreiptis į darbo biržą, nepamiršti darbo valstybės tarnyboje galimybės“, - aiškino V.Strazdas.

Galima savarankiškai sekti darbo skelbimus, kandidatuoti į siūlomas pozicijas, susidaryti dominančių įmonių sąrašą ir tiesiogiai kreiptis į jas.

Vienas pagrindinių dalykų – norėti darbo. „Darbo pokalbiui reikia nusiteikti pozityviai ir būtinai norėti siūlomo darbo. Jei darbdavys pamatys, kad darbas yra neįdomus, šansų patekti į darbo vietą – labai mažai. Darbdavys dažniau rinksis mažesnės kvalifikacijos, bet motyvuota darbuotoją“, - sakė V.Strazdas.

Nenorintiems dirbti samdomo darbo, yra galimybė pradėti savo verslą. Kartais toks užsiėmimas suteikia didesnę motyvaciją ir yra geriausias sprendimas.

Genovaitė Petronienė, psichologė:

„Kai žmogus netenka darbo, jį gali apimti beviltiškumas, priešiškumas, baimė ir nerimas.

Kadangi užgriūva emocijų lavina, reikia laiko apsiprasti su pasikeitusia padėtimi. Bent jau pirmąjį mėnesį vertėtų nukreipti mintis kitur – įsitraukti į laikiną veiklą, sutvarkyti ūkinius reikalus, kuriems iki tol nebuvo laiko.

Patariama būti tarp žmonių, bendrauti, pakeisti aplinką.

Kai žmogus ieško darbo, maždaug du mėnesius tai daro entuziastingai, o paskui, jei neranda, pavargsta.

Jei bedarbis nesuranda darbo per pusmetį, jį gali užklupti sunki depresija. Be artimųjų ar draugų pagalbos šis gyvenimo iššūkis įveikiamas sunkiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.