Trys patarimai, kaip pelnyti profesinę sėkmę

Atrodytų, kad sveika gyvensena ir mityba rūpi daugeliui lietuvių, tačiau dažnas iš mūsų visas tiesas pamiršta vos peržengęs darbovietės slenkstį. Puodelis po puodelio kavos mieguistumui įveikti, darbas nuo ryto iki vakaro, nepakeliant galvos nuo kompiuterio, nereguliari mityba, piknaudžiavimas nesveikais užkandžiais – dažna biurų kasdienybė. Vis dar retas susimąsto apie realią būtinybę mankštintis, rūpintis tuo, ką valgo, ne tik laisvalaikiu, bet ir darbe. O juk rūpinimasis mityba, judėjimas psichologinis stabilumas – raktas ir į profesinę sėkmę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2014, 12:55 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:23 PM

Dietologo žvilgsnis

Maitinantis priešokiais, piktnaudžiaujant kava ar saldumynais vietoj visaverčio maisto, organizmui sunku išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. „Jam sumažėjus, mums trūksta energijos, svaigsta galva. O susigundžius saldžiu maistu, organizme išsiskiria insulino, labai greitai sumažinančio gliukozės kiekį kraujyje, tad vėl jaučiamės alkani, mieguisti. Štai jums ir užburtas ratas“, – įspėja dietologė Kristina Jasmontienė.

Pasak K.Jasmontienės, iš jo išeiti galima tik laikantis mitybos režimo – valgant mažesnėmis porcijomis, išlaikant vienodus intervalus, geriausia – keturis penkis kartus per dieną, įskaitant sveikus užkandžius tarp trijų pagrindinių valgymų. Pavyzdžiui, šviežius ir džiovintus vaisius, pieno produktus, puikiai tinka riešutai ir sėklos.

Trenerio žvilgsnis

Tiesa paprasta: kuo mažiau judi, tuo mažiau ir norisi judėti, o judėti svarbu norint jaustis gerai kasdien. „Mankšta – būtina, jei norite jaustis žvalūs ir energingi visą dieną. Sėdimas darbas, mažas aktyvumas sukelia daug bėdų – akių, kaklo, nugaros skausmus, migreną. Mažai judant, pradeda trūkti energijos, natūralu, kad darosi sunku dirbti. O juk pakanka vos kelių paprastų pratimų kasdien ir rezultatą netruksite pastebėti“, – teigia profesionalus asmeninis treneris Bronius Burneika.

Darbingumą ir gerą savijautą darbe padeda išlaikyti ir nedidelės pertraukėlės. Pailsėti patariama kas 1,5–2 val. bent po penkias minutes. Pertraukėlių metu patariama pasivaikščioti, pasimankštinti, išgerti vandens.

Suaktyvinti kraujotaką ir kovoti su užklupusiu snauduliu galima net neatsitraukus nuo darbo stalo. Pavyzdžiui, pasirąžyti, rankomis pasimasažuoti sprandą, smilkinius, ištiesti kojas prieš save ir atlenkti kojų pirštus.

Psichologo žvilgsnis

Ne mažiau darbo efektyvumui ir kokybei svarbi psichologinė atmosfera darbe ir asmeninis požiūris. Kišti koją čia gali ne tik stresas, bet ir pernelyg aukštai sau iškelta kartelė. Psichologas Marius Daugelavičius pastebi, kad, daug dirbant, reikalaujant iš savęs maksimalaus rezultato, galiausiai pervargstama, o darbo rezultatai nedžiugina. „Tokiu atveju visų pirma vertėtų pakeisti ne darbą, bet požiūrį. Reikia pažadinti savyje vidinį vaiką – žaidžiantį, smalsų, norintį atrasti ir išbandyti“, – sako specialistas ir pataria „žaisti“ darbu.

Pasiryžti pokyčiams gali padėti ir specialios programos, skirtos biurų darbuotojams. Pavyzdžiui, skatinant visuomenę rūpintis sveika gyvensena darbe, parengta nemokama „1GO sėkmės biuro“ programa. Ji parengta bendradarbiaujant su treneriu B. Burneika, dietologe K. Jasmontiene ir psichologu M. Daugelavičiumi.

Išbandyti šią programą jau ėmėsi kelios šalies įmonės. Viena iš jų – „ZET technologijos“. Programuotojai iki vasaros eksperimentuos, seks programos nurodymais ir stebės pokyčius. Laukiama, kad jų pavyzdžiu paseks ir daugiau šalies biurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.