4 žingsniai norintiems atsikratyti priklausomybių

Ar žinote, nuo ko esate priklausomas? Šiais laikais priklausomybių turi beveik kiekvienas žmogus. Vieni negali gyventi be interneto, kitiems nuolat reikia rizikos, adrenalino, treti yra linkę į darboholizmą. Priklausomybė gali išsivystyti nuo bet ko. Vis tik problema dažniausiai yra ne pati priklausomybė, o tai, kas ją sukelia.

Norint atsikratyti priklausomybės, pirmiausia reikia ją pripažinti.<br>123rf nuotr.
Norint atsikratyti priklausomybės, pirmiausia reikia ją pripažinti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2014, 11:33 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:07 AM

„Tai XXI amžiaus rykštė, kai nuo kažko priklausomi esame visi“ – sako psichologijos mokslų daktaras, Egu.lt lektorius Marius Daugelavičius. Pasak jo, norint atsikratyti priklausomybių, būtini keturi pagrindiniai žingsniai.

Problemos pripažinimas

Norint atsikratyti priklausomybės, pirmiausia reikia ją pripažinti. Negalima išspręsti problemų, kurių žmogus nepripažįsta. Kol žmogus nesuvokia, kad yra priklausomas, jis negali to valdyti. „Jeigu alkoholikas išgėrė vieną stikliuką, jis gers ir toliau, jis nemoka to daryti saikingai“ – sako Marius Daugelavičius. Jo teigimu, tik pripažinus problemą, atsiranda galimybė ją spręsti.

Atsisakymas

Pripažinus problemą ir norint išsigydyti, reikia nustoti vartoti. Beviltiška padėti alkoholikui, kuris geria. Alkoholikas negali mesti gerti po truputį. Dažnai žmonės, norintys mesti rūkyti, bando mažinti surūkomų cigarečių kiekį.

Tačiau tai nėra geras metodas, jeigu metama – tai visiškai. Taip pat ir su kitomis priklausomybėmis. Po truputėlį mažinti yra nerealu. Žmogus negali valdyti savęs, kol jis vartoja. Pavyzdžiui, jeigu norite atsikratyti priklausomybės internetui, reikia juo visiškai nesinaudoti bent mėnesį. Po to, jeigu matysite, kad vis dar gyvenate normalų pilnavertišką gyvenimą, tuomet gal būt galėsite vėl jį saikingai naudoti.

Įsigilinimas

Trečias žingsnis nepriklausomo gyvenimo link – surasti giluminę problemą ir ją išspręsti. Jokia priklausomybė neatsiranda šiaip sau. Ji tik kompensuoja kažkokius trūkumus, problemas, kurių žmogus turi. Kiekvienas turi paklausti savęs nuo ko jis bėga ir kas jo gyvenime negerai.

Alternatyvų atradimas

Paskutinis priklausomybės atsikratymo etapas – alternatyvų radimas. Žmogus privalo rasti kitus savo poreikių patenkinimo būdus. Kitu atveju jis vėl grįš prie savo priklausomybės. Negalima atimti iš savęs vieno, neduodant mainais kažko kito.

Svarbu suprasti, kad priklausomybės – kaip ledkalnis. Tai, kas matoma viršuje, yra tik mažoji problemos dalis, visa kita – slypi giliai. Būtina spręsti realias problemas, o ne tik jų simptomus.

Parengta pagal Egu.lt lektoriaus Mariaus Daugelavičiaus video mokymą „Kaip išsivaduoti nuo priklausomybių?“

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?