Kūno žemėlapiai: kiek leidžiame mus liesti saviems ir svetimiems

Ar su malonumu leidžiate, kad greta esantis žmogus jus liestų? Ar jūsų netrikdo, jei prie jūsų prisiliečia kolega, brolis ar dėdė? Tyrimus, kurie parodė draudžiamas liesti kūno vietas, atliko Oksfordo universiteto dėstytojai. Rezultatai nustebino.

Partneriui galima liesti absoliučiai visą kūną, įskaitant ir intymiausias vietas<br>123rf nuotr.
Partneriui galima liesti absoliučiai visą kūną, įskaitant ir intymiausias vietas<br>123rf nuotr.
Kūno žemėlapis. Apibrėžtos kūno vietos laikomos draudžiamomis liesti.
Kūno žemėlapis. Apibrėžtos kūno vietos laikomos draudžiamomis liesti.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 2, 2015, 9:49 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 6:53 AM

Vyrai kuklumo nedemonstravo

1500 atsitiktinių žmonių buvo duoti vadinamieji kūno žemėlapiai. Respondentai buvo paprašyti sužymėti kūno vietas, kurias draustų liesti atitinkamiems žmonėms – partneriui, vyriškos ir moteriškos lyties draugui, motinai, tėvui, seseriai, broliui, tetai, dėdei, pusbroliui, pusseserei, vyriškos lyties pažįstamam, moteriškos lyties pažįstamai, nepažįstamajam ir nepažįstamajai.

Tyrime dalyvavę žmonės kūno žemėlapyje turėjo apibraukti kūno vietas, kurias liesti – visiškas tabu kiekvienam iš įvardytų asmenų.

Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas patvirtino faktą, kad tiek vyrui, tiek moteriai, nepriklausomai nuo to, liečia svetimas ar savas žmogus, prisilietimai nėra malonūs ir laukiami. Tiesa, tabu kūno vietų, pagal tyrimą, nėra partneriui. Moterys ir vyrai sutartinai tvirtino, kad partneriui galima liesti absoliučiai visą kūną, įskaitant ir intymiausias vietas.

Įdomus faktas, kad vyrams malonu ne tik, kai absoliučiai visą jų kūną liečia partnerė, bet ir visiškai nepažįstama moteris arba tiesiog moteriškos lyties draugė. Buvo nurodyta, kad jos vyrą gali liesti tiek iš priekio, tiek iš nugaros be jokių apribojimų.

Moterys – santūresnės

Pagal tyrimo rezultatus, akivaizdu, kad vyrams prisilietimai pakankamai malonūs – jų netrikdo, kai artimieji arba mažai pažįstami liečia jų rankas ar nugarą. Labiausiai respondentus glumina prisilietimai klubų srityje tiek iš priekio, tiek iš nugaros. Jie nepageidautų, kad šias vietas priekinėje dalyje liestų net ir tokie artimi žmonės kaip sesuo ar mama.

Kiek kuklesnės buvo tyrime dalyvavusios moterys. Bene visos nurodė, kad jas be apribojimų liesti gali tik partneris, moteriškos ir vyriškos lyties draugai, mama ir sesuo. Ne taip jautriai moterys reaguoja, kai jas kitoms grupėms priklausantys asmenys liečia iš nugaros, tačiau šiukštu negalima liesti krūtinės. Šis draudimas galioja visiems vyriškos lyties asmenims – dėdėms, pažįstamiems. Visai nepažįstamiems žmonėms moterys draudžia liesti visą kūną nuo pečių iki kelių – prisilietimams lieka tik rankos arba nugara.

Klubų sritį moterys paskelbė neliečiama zona net ir savo tėčiams. Dauguma įsitikinusios, kad bet kurio vyriškos lyties asmens prisilietimas prie šios srities gali sukelti diskomfortą.

Tyrimas patvirtino, kad daugeliui respondentų vis dėlto intymiausių kūno vietų lietimas sukelia diskomfortą ir nepatogumo jausmą, jei jas liečia kažkas kitas, o ne partneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.