9 dalykai, kurių niekada nedaro sėkmingi žmonės

Iš žmonių, kuriuos lydi sėkmė, galima pasimokyti daug. Jei jūsų gyvenimas nevyksta pagal planą, galbūt nustojote skirti dėmesį detalėms, atsirado blogų įpročių ar tiesiog užmigote ant laurų. Kad ir kokios bebūtų priežastys, turite atsiminti tai, kad tie, kuriuos lydi sėkmė, nedaro kompromisų savo standartams, jie nepasitenkina mažesne negu planuota sėkme. Ir šie žmonės niekada neleidžia viskam tekėti savo vaga. Toliau pateikiame devynias pamokas, ko sėkmingi žmonės niekada nedaro.

Tie, kuriuos lydi sėkmė, nedaro kompromisų savo standartams, jie nepasitenkina mažesne negu planuota sėkme.<br>123rf nuotr.
Tie, kuriuos lydi sėkmė, nedaro kompromisų savo standartams, jie nepasitenkina mažesne negu planuota sėkme.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-05 14:40

1. Niekada neleiskite praeičiai nulemti ateities

Visi mes susiduriame su kliūtimis, iššūkiais ir suklystame. Esminė pamoka yra nesileisti suvaržomam, bet mokytis iš kiekvienos klaidos. Manote, lengviau pasakyti nei padaryti? Viską lemia jūsų požiūris. Tarkim, klaidos. Kai kažkas nepavyksta, leiskite sau iš to išmokti ko nors naujo, ypač apie save patį. Kai nesiseka kitam, išmokite atleisti. Viskas, ką patyrėte ir esate padarę, yra tik pamokos. Praeitis apie jus gali papasakoti daug, bet tikrai negali nubrėžti ribų, koks esate.

2. Neapkalbėkite

Labai sunku nugalėti savo vidinį norą vertinti kitus. Surasti priežastis, nulėmusias sprendimus, motyvaciją, paskatinusią veikti, kėslus už kažkieno darbotvarkės, netgi išsiaiškinti, ar du kolegos paslapčia susitikinėja – visa tai yra mūsų žmogiškos silpnybės. Deja, turite atsiminti, kad apkalbėdami kitus taip pat būsite apkalbėti, o tai jau nėra malonu. Kitą kartą kai norėsite pasišnibždėti apie kolegą, pagalvokite, ar norėtumėte tai pasakyti jam ar jai į akis. Išgirdę apkalbas, atsiprašykite ir pasišalinkite, nebijokite prarasti apkalbinėtojų pagarbos, jie nieko negerbia šiaip ar taip. Sėkmingi žmonės būna atviri, kalbėdami apie tai, ką galvoja apie kitus žmones, mokykitės iš jų.

3. Nesutikite, jei nenorite

Kartais labai sunku atsisakyti, kai kolegos, draugai ar klientai kažko jūsų prašo. Tačiau atsisakymas nėra toks tragiškas kaip jums atrodo. Dauguma žmonių tai supras, o jei ne, jums nereikėtų per daug jaudintis dėl jų nuomonės. Atsisakydami blogai jaučiatės tik tą akimirką, o sutikdami padaryti tai, ko nenorite, jaučiatės blogai kur kas ilgiau, bent jau tol, kol nepadarote to, ką pažadėjote. Sėkmingi žmonės meistriškai moka pasakyti ne, kad galėtų savo laiką ir energiją skirti tikrai svarbiems darbams.

4. Nepertraukinėkite

Pertraukdami kitą žmogų, jūs demonstruojate, jog jums nerūpi, ką jis nori pasakyti, jums kur kas svarbiau pasakyti savo poziciją. Norėdami geresnių darbinių ir asmeninių santykių, išmokite atidžiai klausyti to, ką jums sako kiti. Ir klauskite, kad įsitikintumėte, ar tikrai gerai supratote. Sėkmingi žmonės yra tikri dėl savo nuomonės, tačiau jie klauso siekdami suprasti, ką mano kiti.

5. Nevėluokite, be ypač svarbios priežasties

Kas kartą, kai vėluojate, verčiate žmones galvoti, kad jums jūsų laikas brangesnis nei jų. Tai atima bet kokią galimybę užmegzti gerus asmeninius ar darbinius santykius. Kad ir kaip tai nuskambėtų, vėlavimas yra pasirinkimas, jūs leidžiate sau vėluoti. Sėkmingi žmonės savo dieną pradeda anksčiau, į susitikimus jie taip pat atvyksta anksčiau. Jiems nereikia rūpintis, kad taip švaisto savo laiką, nes jie moka jį planuoti ir išnaudoti kiekvieną minutę. Taip patiriama kur kas mažiau streso nei lekiant ir vėluojant, todėl kur kas paprasčiau koncentruotis į svarbius dalykus.

6. Neįsižeiskite dėl niekų

Nelsonas Mandela sakė, kad įsižeisti yra tas pats, kaip išgerti nuodų ir tikėtis, kad jie pribaigs jūsų priešą. Tas pats galioja kartėliui, pavydui ir antipatijai. Jūsų dėmesys, skiriamas negatyvioms emocijoms, kenkia tik jums. Sėkmingi žmonės savo energiją skiria ne analizuoti, ką padarė kiti, bet tam, ką gali padaryti jie patys.

7. Nesakykite, kad neturite laiko

Daugelis žmonių mano, kad tie, kurie spėja padaryti daugiau negu kiti, paprasčiausiai neturi gyvenimo. Iš tiesų, tie žmonės gyvena kur kas geriau negu kiti, nes moka nuspręsti, kas savrbu ir turi būti padaryta. Mokėkite atskirti tai, kas reikšminga, ir skirti tam laiko, nuo to, kas nebūtina. Visi turime tiek pat laiko, tik ne visi jį išnaudojame vienodai. Sėkmingi žmonės laiką moka išnaudoti.

8. Nesistenkite pritapti

Nors visa reklamos industrija mums bando įteigti priešingai, niekas mūsų nemėgsta vien už tai, kokius drabužius vilkime, kokią mašiną vairuojame ir kokiame name gyvename. Niekam nerūpi pavadinimai ir prekių ženklai. Jeigu kažkam patinka etiketės, nereiškia, kad patinkate jūs pats. Sėkmingi žmonės žino, kas jie tokie, todėl nebando daryti įspūdžio. Taip galima prarasti kelis nereikšmingus aplinkinius, tačiau išlaikoma asmenybė ir atsiranda tikrų draugų.

9. Nebijokite daryti to, kas jums svarbu

Mes visi turime baimių. Bijome to, kas gali arba negali nutikti. Bijome to, ko negalime pakeisti, kaip kiti mus priima ar kad kažko nesugebame. Tai verčia mus abejoti, laukti tinkamos akimirkos, delsti ir atidėlioti. Taip nutolsta visi planai ir svajonės. Neleiskite baimei jūsų sulaikyti nuo to, ką planavote ar įsivaizdavote. Pradėkite veikti jau dabar, kad ir kas tai bebūtų – jūsų verslas, karjeros pokytis ar naujas pasiūlymas darbe. Sėkmingi žmonės nustumia baimes į šalį ir imasi veikti. Jų didžiausia baimė yra vėliau gailėtis to, ką galėjo padaryti. Pasimokykite to iš jų, kad jums netektų gailėtis to, ką galėjote padaryti.

Parengė Kornelija Dūdaitė 

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 lapkričio 20 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.