Eksperimentas: ar musulmonai Vilniaus gatvėse yra užgauliojami?

Po teroro išpuolių Paryžiuje daugelis su nerimu, jeigu ne su neapykanta žiūri į viešoje vietoje sutiktus musulmonus – ir nesvarbu, kad tik maža jų dalis gali būti susiję su teroristais. Ar iš tiesų šiomis dienomis žmonėms, vilkintiems musulmonams būdingais apdarais, nesaugu pasirodyti gatvėje? Portalo lrytas.lt žurnalistai nusprendė patikrinti vilniečių reakcijas.

Vilniečių reakcija į jauną musulmonų porą šiek tiek nustebino.
Vilniečių reakcija į jauną musulmonų porą šiek tiek nustebino.
Rengiamės karnavalinius drabužius ir ruošiamės išeiti į gatvę.<br>D.Umbraso nuotr.
Rengiamės karnavalinius drabužius ir ruošiamės išeiti į gatvę.<br>D.Umbraso nuotr.
Persirengti ir išeiti į gatvę iš pradžių buvo baugoka<br>D.Umbraso nuotr.
Persirengti ir išeiti į gatvę iš pradžių buvo baugoka<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gerda Morozovienė

2015-11-25 18:55, atnaujinta 2017-10-02 19:53

Aš ir fotografas Domantas apsivilkome išnuomotus musulmoniškus rūbus ir su jais pasivaikščiojome įvairiose Vilniaus vietose. Tiesą pasakius, vilniečių reakcija į jauną musulmonų porą šiek tiek nustebino.

Persirengti ir išeiti į gatvę iš pradžių buvo baugoka, tačiau baimę pavyko šiek tiek išsisklaidyti, ėmus save raminti – juk mes nesinešame jokio įtartino lagaminėlio, kuprinės ar dar kokių daiktų, kurie galėtų sukelti įtarimą dėl, pavyzdžiui, galimų teroro aktų miesto viduryje.

Taigi, persirengę musulmonų drabužiais, niūrią rudens dieną pasivaikščiojome Savanorių prospekte, prie Halės turgavietės, Stoties rajone ir pačioje Vilniaus širdyje – Gedimino prospekte.

Jau pačiomis pirmosiomis eksperimento minutėmis prisistatė policijos pareigūnai. Liepę parodyti dokumentus, jie paaiškino, kad skiria ypatingą dėmesį žmonėms, kurie galėtų būti siejasi su Paryžiaus teroro aktais. Supratę, kad tai tik žurnalistinis eksperimentas, jie išvažiavo savais keliais.

Kaip ir tikėtasi, daugiausiai reakcijų, šnabždesių ir žvilgsnių sulaukėme Stoties rajone ir prie Halės turgavietės. Ten žmonės nenuleido akių, stebėjo, nuolat šnibždėjosi arba net šiek tiek traukėsi į šalį. Kiti ėmė telefonus, norėdami mus nufotografuoti, tačiau labiausiai įsiminė gerai nusiteikęs vidutinio amžiaus vyrukas, kuris drąsiai prie mūsų priėjo ir paprašė kartu nusifotografuoti.

Tuo tarpu Gedimino prospekte jautėmės visiškai laisvai. Čia nejautėme jokio dėmesio, niekas nesižvalgė, nesišnabždėjo, nepuolė fotografuoti – bent jau tiek, kiek matėme patys. Tiesa, po to, peržiūrėjusi kameros įrašus, pamačiau, kad reakcijų buvo nemažai – tik žmonės jas slėpė nuo mūsų.

Žmonės, kurie ėjo pro šalį, nevengė akių kontakto, bet susidarė įspūdis, kad jie nusiteikę draugiškai. Kai kurie net šypsojosi.

Eksperimento rezultatas? Reikia pripažinti, kad į musulmonus Vilniuje niekas neskuba žiūrėti lyg pro padidinamąjį stiklą, niekas jų nenori pačiupinėti, įžeisti ar užgauti. Man, būnant po burka, labiausiai norėjosi tiems, kurie į mus žiūrėjo šiokios tokios baimės kupinomis akimis, pasakyti, kad tai tik eksperimentas, ir tikrai nėra ko bijoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.