7 neištikimybės formos, apie kurias dažniausiai nesusimąstote

Kai galvojame apie neištikimybę, tikriausiai pirmiausia prisimename fizinę neištikimybę. Tačiau, pasak santuokos terapeutės Christine Wilke, yra mažiau pastebimų būdų, kuriais sutuoktiniai gali pakenkti santykiams. Dauguma jų padaro tiek pat žalos, kiek ir romanai su kitais asmenimis.

Galbūt jums atrodo, kad nėra blogai draugėms skųstis dėl įkyrių vyro įpročių, tačiau sutuoktinį šiek tiek išduodate kiekvieną kartą, kai apie jį kalbate neigiamai.<br>123rf nuotr.
Galbūt jums atrodo, kad nėra blogai draugėms skųstis dėl įkyrių vyro įpročių, tačiau sutuoktinį šiek tiek išduodate kiekvieną kartą, kai apie jį kalbate neigiamai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 12:22 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 6:06 AM

„Romanai greitai sugriauna santuoką, – sakė terapeutė. – Tačiau jai kenkti gali ir nedideli, subtilūs dalykai.“

Žemiau – 7 neištikimybės rūšys, apie kurias tikriausiai nė nesusimąstėte.

1. Pirmenybę visada teikiate vaikams.

Kas svarbiau jūsų gyvenime – sutuoktinis ar vaikai? Nors svarbu tenkinti vaikų poreikius, per didelis susitelkimas į juos gali pakenkti santykiams.

„Galbūt manote, kad susikoncentravimas į vaikus ir pareigas sustiprins santuoką, tačiau rezultatas būna priešingas, – teigė santykių treneris Otto Collinsas. – Jūs su sutuoktiniu tampate nepažįstamaisiais, kurie tik prasilenkia koridoriuje, o aistra bei ryšys dingsta. Galbūt mylite vienas kitą, bet nesate įsimylėjėliai, nes patys to nesuprasdami skyrėte per mažai dėmesio santykiams.“

2. Emociškai pasitikite kuo nors kitu.

Sutuoktinis turėtų būti žmogus, kuriuo visiškai pasitikite ir su kuriuo galite dalytis bet kuo. Jei imate emociškai atsiverti kam nors kitam (ypač jei jis ar ji jus traukia), gali būti, kad viskas baigsis emociniu romanu. Dar blogiau – jei su tuo žmogumi dalinatės nemaloniomis santuokos detalėmis.

„Kai partneris ima savo ypatingą draugystę, artimumą bei intymumą atiduoti kitam žmogui, jaučiamės išduoti, – sakė Foojan Zeine, psichoterapeutė iš Los Andželo. – Partneris neturėtų atstoti geriausių draugų, tačiau jis turėtų būti tas žmogus, į kurį kreipiatės dažniausiai. Jei esate daug artimesni su kuo nors kitu, partneris jaučiasi išduotas.“

3. Visą dieną būnate prilipę prie telefono ekrano.

Nesvarbu, ar tikrinate svarbius su darbu susijusius elektroninius laiškus, ar su draugais susirašinėjate apie naujausią serialo seriją, jei būdami šalia partnerio praleidžiate per daug laiko su telefonu rankose, jis supranta vieną dalyką: jūs labiau norite būti su telefonu, o ne su partneriu.

„Visiems kartais reikia atsitraukti, bet toks elgesys tampa bėda, kai tai pakeičia bendravimą su partneriu, – aiškino C.Wilke. – Paklauskite savęs – ar socialiniuose tinkluose praleidžiate daugiau laiko nei kalbėdamiesi su partneriu?“

4. Esate neištikimi finansiškai.

Slapti pirkiniai iš partnerio kortelės neliks nepastebėti, o kai tai įvyks, pasiruoškite didžiulėms problemoms. 2011-aisiais atliktas tyrimas parodė, kad finansinė neištikimybė padaro neigiamą įtaką 68 proc. santykių. Be to, paaiškėjo, kad dėl jos griūva 16 proc. santuokų.

„Kai vienas partnerių neatskleidžia tokios informacijos, sumažėja pasitikėjimas tarp sutuoktinių, – sakė F.Zeine. – Partneris, už kurio pinigus mokama, paprastai jaučiasi apgautas. Nelieka pasitikėjimo, jūs abu nesijaučiate esantys komandos dalis.

5. Su draugais praleidžiate daugiau laiko nei su sutuoktiniu.

Būti su sutuoktiniu visą dieną nėra labai gerai – įvairūs hobiai bei draugai yra svarbūs. Tačiau blogai, jei sutuoktinis ima jaustis nereikšminga jūsų gyvenimo dalimi. O.Collinsas tai patyrė pats.

„Prieš daugybę metų, kai buvau daug jaunesnis ir vis dar gyvenau santuokoje su pirmąja žmona, per metus be jos nueidavau į 26 koncertus, o ji likdavo namie ir rūpindavosi mūsų mažu sūneliu, – pasakojo jis. – Santuoka žlugo dėl daugybės priežasčių, bet nepadėjo ir tai, kad savo pomėgius laikiau svarbesniais už santuoką. Jei draugai jums svarbesni už sutuoktinį, jūs galite nutolti, o tai gali pakenkti santykiams.“

6. Kitiems skundžiatės sutuoktiniu.

Galbūt jums atrodo, kad nėra blogai draugėms skųstis dėl įkyrių vyro įpročių, tačiau sutuoktinį šiek tiek išduodate kiekvieną kartą, kai apie jį kalbate neigiamai.

„Mes su vyru visus klientus mokome vienos taisyklės: būdami be partnerio niekada nesakykite ar nedarykite to, ko nesakytumėte ar nedarytumėte būdami šalia jo, – teigė santykių trenerė Susie Collins. – Dauguma mano, kad sveika sutuoktinio paslaptimis ar nuodėmėmis dalytis su draugais, tačiau net jei partneris apie tai niekada nesužino, jūsų santykiai atšąla jums to nesuprantant.“

7. Atsisakote kalbėtis su sutuoktiniu.

Jei imate gintis ar atsitraukiate nuo ginčo ir atsisakote ta tema kalbėtis, tai gali labai pakenkti santykiams.

„Minčių, įsitikinimų ir emocijų neatskleidimas prieštarauja idėjai, kad sutuoktinių santykiai turėtų būti emociškai intymūs, – sakė F.Zeine. – Kai partneris tyli ar sako, kad viskas gerai, nors ir tai nėra tiesa, jūs jaučiatės bejėgiai. Jaučiatės išduoti partnerio, kuris atitolo ir neleidžia priartėti.

Jeigu tylite, partneris paprastai galvoja blogiausia. Tyla leidžia daryti bet kokias išvadas. Šios išvados dažniausiai būna nemalonios.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.