Kovo 8-oji – tik tulpių dovanojimo šventė ar šis tas daugiau?

Ar kada susimąstėte, kodėl visame pasaulyje kovo 8 d. švenčiama Tarptautinė moters diena? Tai ne tik nuo Tarybinių laikų išlikusi masinė tulpių dovanojimo šventė. Tai diena, kai pasaulyje pripažįstami moterų pasiekimai nepaisant jų tautybės, rasės, ekonominės padėties ar politinių pažiūrų. Kaip imta švęsti šią dieną ir ką šiemet mylimoms moterims kovo 8-osios proga dovanos žinomi Lietuvos vyrai?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 10:42 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 12:00 PM

Idėja minėti Tarptautinę moters dieną pirmą kartą kilo 20 a. sandūroje Šiaurės Amerikoje ir Europoje, kai sparti industrializacija ir ekonominė plėtra kėlė masinius protestus prieš sunkias darbo sąlygas. Vienas tokių protestų vyko 1857 m. kovo 8 dieną Niujorko tekstilės fabrike, kur moterys protestavo prieš ypač prastas darbo sąlygas ir mažus atlyginimus. Protestuotojas tąkart išvaikė policija.

Dabartinės Tarptautinės moters dienos ištakos – Skandinavijoje

Dabartinė Tarptautinė moters diena paminėta 1910 m. kovo 8 d. Kopenhagoje (Danija) vykusioje tarptautinėje moterų konferencijoje, kurioje dalyvavo 100 moterų iš 17 šalių. Konferencijos dalyvės atstovavo įvairias sąjungas, socialistų partijas ar darbo moterų klubus. Joje taip pat buvo pirmosios trys moterys, išrinktos į Suomijos parlamentą.

Vokiečių socialistė Luise Zietz pasiūlė, kad Tarptautinė moters diena turėtų būti minima ir kitąmet, jai paantrino jos kolegė Vokietijos politikė, kovotoja už moterų teises, Klara Cetkin, kuri konferencijoje pasiūlė kasmet vieną dieną skirti ypatingą dėmesį moterų kovai už laisvę ir lygias teises. Po metų kovo 19 d. Tarptautinė moters diena jau buvo minima Austrijoje, Danijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje. Šiose šalyse įvairiuose mitinguose už moterų teisę dirbti, balsuoti bei mokytis dalyvavo daugiau nei milijonas žmonių.

Kuo kovo 8-ąją vyrai stebina moteris?

Šiandien Tarptautinė moters diena džiaugsmingai švenčiama visame pasaulyje. Štai italai šią dieną moteris stebina mimozų žiedais. Geltonų mimozos medžio šakelių kvapas pripildo orą ir primena ne tik šios šventės prasmę, tačiau ir artėjantį pavasarį – bent jau taip mano patys temperamentingieji italai. Rusai, kaip ir lietuviai, kovo 8-ąją moterims dovanoja įvairiausias gėles, bet iki šiol populiariausios tulpės bei rožės. Žinomas dainininkas Ovidijus Vyšniauskas prasitarė, kad moterims kovo 8-osios proga dažniausiai dovanoja gėles, dovanas, sveikina prasmingais žodžiais.

Kitas garsus Lietuvos scenos grandas, Egidijus Sipavičius, moteris džiugina papuošalais, kvepalais, netikėtomis staigmenomis ar SPA procedūromis.

„Tarptautinė moters diena – tai visuotinė gėlių dovanojimo diena. Aš taip pat ne išimtis, tą dieną pabrėžtinai moterims negailiu gėlių, nors tiesą pasakius, jas gėlėmis lepinti reikėtų kasdien“, – apie kovo 8-osios tradicijas pasakojo Žilvinas Žvagulis.

Jam antrino ir Aleksandras Ivanauskas-Fara prisipažinęs, kad tulpių dovanojimas – tos dienos tradicija. „Šiaip tai meilės ir dėmesio niekada nebūna per daug, todėl Tarptautinės moters dienos proga moteris nustebinu vakariene, pakviečiu į koncertą ar teatrą“, – sakė „Rondo“ lyderis.

Kaip Tarptautinę moters dieną Lietuvoje švęsime šiemet?

Šiemet kovo 8 d. visame pasaulyje bus rengiamos įvairios diskusijos ir konferencijos, vyks renginiai, siekiant atkreipti dėmesį į moteris ir jų siekius. Kiekvienoje darbovietėje ir namuose vyrai rankose laikys gėles bei dovanėles, taip norėdami pagerbti juos įkvėpusias ir kasdien žavėtis verčiančias moteris.

Šventiškiausiai Tarptautinė moters diena mūsų šalyje šiemet bus paminėta Žalgirio arenoje, kurioje garsiausi Lietuvos scenos vyrai savo dainomis sveikins moteris ir merginas. Žinomi muzikantai teigia, kad ši šventė jiems yra ypatinga, tai proga suburti į vieną vietą didžiulį būrį Lietuvos moterų, jas nuoširdžiai apipilti dėmesiu ir dainomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.