Dėl vyro smurto šiaulietė kreipėsi į policiją, bet nieko nepešė

Atsako žurnalistė Daiva Žeimytė:

Vakar po agresijos ir smurto pirmą kartą išdrįsau paskambinti policijai.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vakar po agresijos ir smurto pirmą kartą išdrįsau paskambinti policijai.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-23 13:23, atnaujinta 2017-05-20 21:24

Gaila tik mažamečių vaikų, dėl jų ir suprantu, kad turiu ką nors daryti.

Turiu vyrą, kuriam labai daug kartų atleidau smurtą, melą. Vakar po agresijos ir smurto protrūkio pirmą kartą išdrįsau paskambinti policijai. Kadangi smurto pasekmių, kurios labai matytųsi, nebuvo, policininkai siūlė tik surašyti vyrui perspėjimą ir paleido.

Ir taip, aš jam vėl atleidau, bet nesijaučiu stipriau – jaučiu, kad grimztu į save, kai norisi atsiriboti nuo visko, nes nebeturiu jėgų, nežinau, nuo ko pradėti.

Skaitau daug dvasinės ir psichologinės literatūros, bet vis tiek esu silpna sutvarkyti savo gyvenimą... Esu šiaulietė, gal žinote, nuo ko man ir vaikams pradėti?“ – klausia portalo lrytas.lt skaitytoja.

Atsako žurnalistė Daiva Žeimytė:

„Labas, Daiva. Esu labai labai dėkinga, kad parašėte, išdrįsote, kad nebijote apie tai kalbėti. Jei tik taip galėčiau sumažinti Jūsų skausmą, sėdėčiau ir verkčiau kartu su Jumis toje lovoje. Viliuosi, kad mano atsakymas bent jau padės atsirasti tai vilčiai, kad tikrai galite gyventi ramiau, geriau, saugiau.

Mieloji Daiva, noriu Jūsų labai atvirai paklausti: kodėl vis dar esate su vyru, kuris su Jumis taip nepagarbiai elgiasi? Kuris žemina Jus ne tik kaip moterį, kaip asmenybę, bet ir kaip savo vaikų mamą? Kodėl tėčio elgesį su mama turi matyti vaikai? Aš net neabejoju, kad esate gera mama ir labai norite, kad Jūsų vaikai užaugtų žmogiški, gerbiantys kitus. Galbūt tai ir yra atsakymas Jums, kodėl reikia kuo skubiau bėgti nuo smurtaujančio vyro. Tam, kad Jūsų vaikai nebūtų tokie, kaip jų tėtis. Ir tai yra svarbiausias uždavinys Jums, kaip mamai. Paklauskite savęs: ar tikrai normalu, kad Jūs turite kreiptis į policiją ne dėl kokio nors chuligano ar vagies, o dėl sutuoktinio, savo vaikų tėvo elgesio su Jumis? Juk turbūt ne tokio gyvenimo norėjote, ne apie tai svajojote. Neleiskite vienam už Jus jėga stipresniam, bet iš tiesų labai kompleksuotam ir silpnam asmeniui daužyti Jūsų svajonių. Kad ir kaip žiauriai skambėtų, Jūsų vaikai, kai jie užaugs, tikrai to nesupras, o gal ir Jums neatleis. Aš iki šiol negaliu suprasti savo mamos, kuri gyveno su vyrais, kurie ją mušė. Aš norėjau matyti savo mamą ramią ir laimingą, o ne su mėlynėmis po akimis. Aš pati buvau nelaiminga.

Jūsų vaikai, Daiva, nori Jus matyti saugią ir švytinčią, o ne verkiančią kamputyje. Padarykite tai dėl vaikų! Jums tereikia tik vieną vienintelį kartą labai smarkiai susiimti ir neatleisti smurtautojui. Tik vieną vienintelį kartą tai padarykite ir pamatysite, kaip ims keistis situacija. Nedrįskite sakyti, kad esate silpna! Jūs labai stipri moteris, Jūs tobula asmenybė ir pati geriausia mama! Jūs tikrai viską galite. Pokyčiai neįvyksta per vieną dieną, tam reikia daug pastangų. Aš labai tikiu Jumis! Tikiu, kad Jūs tikrai galite. Rašykite man būtinai, jei tik manysite, kad galiu Jums kaip nors padėti. Apsikabinu Jus.

Su nuoširdžiausiais linkėjimais ir padrąsinimais Daiva Žeimytė“

Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis:

„Gerb. Daiva,

Jei vyras prieš Jus nuolat smurtauja, nekentėkite ir netylėkite, kuo skubiau kreipkitės į policiją ir papasakokite viską nuodugniai. Pareigūnai tikrai priims tinkamą sprendimą.

Jei Jūs tylėsite, smurtas greičiausiai nesiliaus. Atvirkščiai, nebaudžiamas ir netramdomas smurtautojas tik dar labiau įsisiautės ir gali pridaryti dar daugiau žalos.

Todėl raginame Jus netylėti ir kreiptis į teisėsaugą. Jei dėl kažkokių priežasčių nenorite eiti į policijos komisariatą, pasinaudokite kita galimybe, parašykite viską per policijos elektroninių paslaugų portalą www.epolicija.lt.

Jei Jums trūksta informacijos, galite parašyti man asmeniškai el. paštu ramunas.matonis@policija.lt, tikrai asmeniškai padėsiu Jums, nukreipsiu reikiamu adresu. Nebijokite kreiptis, parašykite daugiau aplinkybių, nes tik taip galėsime Jums pagelbėti.

Labai lauksime iš Jūsų daugiau informacijos.“

Sigitas Mecelica, buvęs Vilniaus policijos vadovas:

„Akivaizdu, kad moteris yra sudėtingoje situacijoje. Ji gali kreiptis į specializuotą pagalbos centrą (SPC), kur jai turėtų būti suteikta reikalinga pagalba, taip pat ir psichologo (na, bent taip jau turi būti). Pagal bendrąją tvarką policija informaciją apie šį atvejį turėjo perduoti SPC, o šis turėjo susisiekti su moterimi (bent jau taip turi būti).

Vienintelis kelias tokioje situacijoje – nutraukti santykius (santuokos nutraukimas). Neretai moterys tai daryti vengia dėl vaikų bei teisinių žinių trūkumo („kur gyvensiu, nes kai nesmurtauja, padeda išlaikyti šeimą“ ir pan.) Tokioje situacijoje reikalingas padrąsinimas, praverstų ir teisininko konsultacija dėl turto pasidalijimo ir pan.  

Labai svarbu užfiksuoti galimus kūno sužalojimus. Ne tik sveikatos priežiūros įstaigoje, bet ir atvykus policijos pareigūnams. Pvz., nuo smūgio delnu paraudęs skruostas ar kita sumušta vieta, jei buvo tampoma už plaukų – išrauti plaukai ir pan.“

Telšių krizių centras pataria:

„Manome, kad moteris pagalbos galėtų kreiptis į Šiaulių SPC (Moterų veiklos inovacijų centras) tel., 865224232 el. paštas mvic@splius.lt„.

***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite. Klauskite, prašykite pagalbos, dalykitės patirtimi.

Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu, – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

Specializuotų pagalbos centrų įvairiuose Lietuvos miestuose kontaktai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.