Vyras narcizas: kaip netapti jo auka?

Psichologas Stephenas Johnsonas narcizą apibūdina kaip žmogų, sužeista ir akylai nuo aplinkinių slepiama siela. Iš pirmo žvilgsnio toks žmogus atrodo savimyla, tačiau iš tiesų jis nemoka mylėti savęs.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilma Šiaučiūnienė

Jul 1, 2016, 10:35 AM, atnaujinta May 20, 2017, 4:38 AM

Narcizas paslepia tikrąjį savo veidą sukurdamas tobulą savo įvaizdį, kuriuo kitiems labai lengva pasitikėti. Giliai savyje toks vyras neretai jaučiasi kaip nevykėlis, nors ir stengiasi visomis jėgomis to nepripažinti. O ką daryti moteriai, jeigu ji įtaria, kad šalia jos narcizas?

Atpažinti. Narcizų kūnas išpuoselėtas. Jie stilingai ir madingai apsirengę, kvepinasi prabangiais kvepalais. Be to, narcizai išsiskiria malonia kalbos maniera. Jų taikinyje dažniausiai atsiduria naivi, materialiai pasiturinti, daug moteriškos energijos turinti dailiosios lyties atstovė. Narcizai neieško savo aukos pažinčių portaluose – jie kur kas labiau vertina gyvus susitikimus, kur gali iš karto įvertinti moterį.

Patikrinti žodžio laikymosi principus. Gražūs žodžiai užburia. Tačiau ar vyras tikrai sako tai, ką jaučia ir galvoja, galima sužinoti tik patikrinus, ar jo žodžiai, pažadai ir veiksmai sutampa. Narcizai būna savimi pasitikintys, energingi, turi savyje šarmo ir beveik niekada neištęsi to, ką pažadėjo. Be to, toks vyras lengvai suranda, kaip nuo pažadų išsisukti ar kuo pasiteisinti. Narcizą reikėtų vertinti ne pagal jo gražbyliavimo meną, o pagal drąsą imtis veiklos ir atliktų darbų rezultatus. Nesistengti pakeisti. Narcizai vertina dėmesį labiau nei ką nors kitą. Todėl visai nesvarbu, ar toks vyras bus liaupsinamas ar peikiamas – bet kokiu atveju jis jausis dėkingas. Mat jam patinka būti dėmesio centre, o pagrindinis tikslas – būti pastebėtiems. Patologinis sergantis narcizas yra toks, koks yra. Ir tai lemia ilgus metus, nuo vaikystės besiformavusios problemos. Narcizas išgyti gali tik pats ir dažniausiai per sunkius gyvenimo išbandymus. Jį perauklėti moteriai vargu ar pavyks. Geriau nustatyti aiškias ribas ir vengti narcizą įsileisti į savo gyvenimo peripetijas. Priešingu atveju moteris gali nukentėti.

Nepasitikėti. Narcizai geba pristatyti save kaip žavias asmenybes. Todėl dailiosios lyties atstovės gana lengvai pasiduoda tokio vyro skleidžiamiems kerams, įtiki jo žodžiai, priima jo mintis kaip savas ir pradeda elgtis taip, kaip jis nori. Tačiau tiesa ta, kad narcizai tik naudojasi moterimis. Vadovaujančio ir įsakinėjančio narcizo rankose dailiosios lyties atstovė yra tarsi marionetė, kuria lengvai, manipuliuojama. Tuo tarpu narcizo galvoje skamba tik viena – aš, aš ir dar kartą aš. Būtent dėl to tokie vyrai laužo susitarimus, atidėlioja įsipareigojimus, savanaudiškai tempia laiką. Nesijauti kaltoms. Netgi konfliktai su narcizais dažniausiai pasisuka dramatiška linkme. Jie tranko durimis, dedasi įsižeidę ir meistriškai priverčia pasijausti dėl to kaltas... moteris. Todėl labai svarbu neįsileisti į vidų to kaltės jausmo, nepulti iš karto atsiprašinėti ir tvarkyti, taisyti konflikto pasekmes. Dar blogiau, jei moteris vardan tokių santykių nuolat yra priversta nuryti savo nuoskaudas, nusileisti, ką nors aukoti apgaulingai laikant tai kompromisu.

Žinoti savo teises. Narcizai moka sukurti tokį įspūdį, jog jie viską žino ir išmano geriausiai. Apskritai, atrodo, jog jie yra nepralenkiamos tobulybės. Tačiau būnant šalia tokio žmogaus būtina nepamiršti savęs ir svarbiausios savo teisės – būti gerbiamoms. Be to, kiekvienas žmogus turi teisę reikšti savo jausmus, norus, nuomonę, požiūrį ir pan. Reikėtų nebijoti išsisakyti net ir tuo atveju, jei prieš narcizą moteris pasijaus prasikaltusi. Visos moterys turi teisę apsisaugoti nuo fizinio, emocinio ir psichologinio smurto. Moteris turi teisę gyventi savo gyvenimą ir jaustis laiminga. Nors visos šios teisės narcizui greičiausiai bus nė motais. Mat visas pasaulis vis tiek turi suktis aplink juos. Tačiau moteris turi aiškiai suvokti, kad tik ji yra atsakinga už savo gyvenimą ir ji neprivalo gyventi narcizo gyvenimo.

Suprasti ir atjausti. Narcizas slepiasi po tobulumo kauke, nes nenori matyti tikrovės, nudažytos ne pačiomis šviesiausiomis spalvomis. Jie vengia skausmo, slepia savo kompleksus po storu iliuzijų sluoksniu. Jiems atrodo, kad vienintelis būdas išgyventi – neišbarstyti savęs į milijonus mažyčių detalių. Dažniausiai narcizai slepia vaikystės ar kitokias traumas, išgyventas sunkias situacijas, kurios sužeidė jų žmogiškumą, sunaikino pasitikėjimą ir savivertę. Tačiau narcizai užsideda kaukes ir tampa tokiais, kokie nėra. Viduje jie slepia pasibjaurėjimą savimi. Todėl moteris turėtų suprasti ir užjausti narcizą. Tačiau svarbiausia nepersistengti ir pernelyg dideliu dėmesiu apdovanojus narcizo dar labiau neišlepinti. Kita vertus tokių vyrų užjaučiantys santykiai netenkins. Tai labiau priminimas moterims, kokie sužeisti narcizai iš tiesų yra.

Išlikti užsispyrusioms ir veiklioms. Narcizams negalima nusileisti. Būtina išmokti pasakyti ne ir nejausti dėl to kaltės. Tokie vyrai manipuliuoja ir apsuka galvą. Dėl to moteris turėtų nepamiršti, kad yra protinga, savarankiška, gali pati savimi pasirūpinti.

Būti stiprioms. Susidūrus su narcizu ir patyrus jo spaudimą privaloma pažeisti savo ribas ir sutikti su viskuo, kas sakoma. Tokiais atvejais paprasčiausia išteisinti visas galimas pasekmes pasiruošus tvirtą argumentaciją, kuri galėtų narcizą nuginkluoti. Taip narcizas pradės labiau gerbti moterį, o gal net ir pats labiau savimi pasitikėti.

***

Vilma Šiaučiūnienė yra dvasingų pažinčių tarnybos „Meilės harmonija„ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.