Mokslininkai patvirtino: patyčios išties teikia malonumą

Patyčių mokykloje aukos jau seniai tai įtarė, o dabar mokslininkai patvirtino, kad peštukai, kurie kabinėjasi prie kitų, tai darydami iš tiesų patiria malonumą. Tokį pojūtį kiti žmonės patiria valgydami šokoladą ar mėgaudamiesi taure vyno, rašo „The Daily Mail“.

Mokslininkai nustatė, kad patyčios suteikia panašų malonumą, kokį žmonės patyria valgydami šokoladą.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Mokslininkai nustatė, kad patyčios suteikia panašų malonumą, kokį žmonės patyria valgydami šokoladą.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2016, 12:24 PM, atnaujinta May 19, 2017, 7:46 AM

Mokslininkai nustatė, kad yra ryšys tarp patyčių ir „smegenų apdovanojimo kelio“, kuris paverčia kai kuriuos veiksmus maloniais.

Jiems taip pat pavyko paveikti tą smegenų dalį ir pakeisti individo polinkį, kad jis pasinaudotų arba praleistų galimybę ką nors užgauti.

Manoma, kad yra daug priežasčių, dėl kurių vaikai gali būti linkę į patyčias: smurtas namuose, nepasitikėjimas savimi ar noras išlieti susikaupusį pyktį.

Tačiau nauji tyrimų rezultatai rodo, kad kai kurie peštukai tyčiojasi iš kitų tik todėl, kad jiems tai suteikia sadistinio pobūdžio malonumą.

Mokslininkai ištyrė suaugusių pelių patinų agresyvų elgesį su jaunesniais gyvūnais.

Rezultatai atskleidė, kad pelėms „peštukėms“ galimybė dominuoti ir menkinti savo aukas teikia malonumą.

Vyresnysis tyrėjas Niujorko Sinajaus kalno ligoninėje daktaras Scottas Russo sakė: „Mūsų atliktas tyrimas pirmasis parodė, kad patyčios aktyvuoja svarbų smegenų apdovanojimo kelią, kuris tokį elgesį kai kuriems individams paverčia maloniu.

Be to, mes parodėme, kad manipuliuojant šiuo keliu pakinta smegenų ląstelių aktyvumas ir galiausiai, agresyvus elgesys.“

Patyčios yra siejamos su padidėjusiu neuronų aktyvumu bazinėje galvos smegenų dalyje, kuri išlaisvina slopinantį neurochemikalą, vadinamą gama-amino sviesto rūgštimi (GABA).

Dėl to sumažėja aktyvumas kitoje smegenų dalyje, kuri įprastai slopina agresiją.

S.Russo sakė, kad dirbtinai pakeitus smegenų aktyvumą, agresyvios pelės tapo paklusnios ir nustojo elgtis agresyviai.

Tyrimas buvo paviešintas žurnale „Nature“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.