13 faktų, kuo „pelėdos“ pranašesnės už „vyturius“

Kokie būna jūsų rytai: darbingi, neskuboti, o gal kaip tik nuolat vėluojate į darbą? Kaltas biologinis laikrodis.

Buvimas „pelėda“ turi nemažai pranašumų.<br>123rf nuotr.
Buvimas „pelėda“ turi nemažai pranašumų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2016, 8:09 PM, atnaujinta May 14, 2017, 1:59 PM

Yra žmonių, kurie gyvena, kaip vyturiai – keliasi pagal ankstyvą biologinį laikrodį. Bet yra ir jų priešingybės – pelėdos, kurioms rytais keltis sunku, bet vakarais jos ilgai nenori miegoti. Atrodytų, mūsų skubančioje visuomenėje lengviau gyventi „vyturiams“. Vis dėlto nebūtinai – buvimas „pelėda“ turi nemažai pranašumų.

1. Lankstus darbo grafikas

Jei esate „pelėda“, jūs tikriausiai jau prisitaikėte prie tipinio „vyturių“ tvarkaraščio – pradėti darbą 8 valandą ryto ir baigti 17 valandą vakaro. Tai reiškia, kad jūs galite prisiderinti ne tik prie standartinio grafiko, bet taip pat ir prie retesnių variantų, nenormuoto darbo laiko. Ši galimybė jums kaip darbuotojui leidžia sėkmingai dirbti naktinę pamainą, o kaip vadovui – turėti galimybę paskirstyti viršvalandžius.

2. Galimybė sutilpti į paskutinę minutę

Tai, kad „pelėdos“ ateina dirbti valanda vėliau nei kiti, dar nereiškia, kad jie savo darbą atlieka ne iki galo. Jų našumas gali ženkliai padidėti vakare. O kada laikas spaudžia, „pelėdos“ gali nesunkiai užtrukti darbe iki vėlumos arba dirbti viršvalandžius.

3. Didelės darbo galimybės

Gebėjimas vakare aiškiai dėstyti mintis gali tapti esminiu privalumu žmonėms, kuriems tenka dirbti iki vėlumos arba kurių kolegos yra kitose laiko zonose.

4. Aktyvus dalyvavimas visuomenės gyvenime

Jei norite gelbėti pasaulį, padėti skurstantiems, prisidėti prie visuomenės vystymo, būnant „pelėda“ tai galima realizuoti daug lengviau.

5. Jėgos rūpintis vaikais

Nors „vyturiai“ puikiai susitvarko užduotimi anksti ryte išruošti vaikus į mokyklą, „pelėdos“ yra nepakeičiamos vaikų prižiūrėtojos vakare. Vakare „pelėdos“ turi jėgų bendravimui su vaikais, žaidimams ir bendram skaitymui. Jie puikiai susidoroja su užduotimi paguldyti vaikus miegoti.

6. Artumas su paaugliais

Dažniausiai paaugliai užsimano miegoti apie 23 valandą vakaro ar net vėliau. Kartais paaugliai net specialiai laukia vidurnakčio. Pakeisti šiuos įpročius beveik neįmanoma. Tačiau „pelėdos“ dėl savo nenoro anksti gultis su paaugliais gali aptarti jų rūpimus klausimus tada, kai jie bus pasiruošę tai padaryti.

7. Aktyvus socialinis gyvenimas

Žmonės, mėgstantys naktinį gyvenimo būdą, turi puikius fizinius ir emocinius rezervus dalyvauti vakariniuose draugiškuose pasisėdėjimuose. „Pelėdoms“ nėra sunku po darbo mėgautis malonia vakariene ir bendrauti su draugais. Tai išplečia pažįstamų ratą ir stiprina draugystę.

8. Profesionalus bendravimas be ribų

Tarkime, atsidūrėte verslo kelionėje. „Pelėdos“ turi didelę energijos atsargą bendravimui su kolegomis ir klientais, dalyvavimui konferencijose ir posėdžiuose. Kai svarbūs reikalai išspręsti, vakare jūs galite artimiau susipažinti ir pabendrauti su kolegomis neformalioje aplinkoje. Tai gali būti naudinga plečiant savo akiratį, taip pat verslo plėtrai, nes šie ryšiai ateityje gali būti naudingi.

9. Laikas fiziniam aktyvumui

Vakaras – laikas sportui, ypač šiltuoju metų laiku. Jūs galite neskubėdami pavalgyti ir vakare apie 19:30 arba 20 valandą skirti laiko treniruotėms. Galima pasivaikščioti, pabėgioti, pasivažinėti dviračiu arba aplankyti sporto klubą. Ryte laiko sportui nėra. Bet užtat vakare „pelėdos“ gali ramiai mėgautis sportiniais pratimais.

10. Bendradarbiavimas poroje

„Pelėdas“ stebina faktas: kaip galima blaiviai mąstyti 6 valandą ryto! Tačiau „vyturiams“ tai yra visiškai normalu. Yra priešingybių poros, kurios neišlaiko ir išyra. Tačiau kartais būna priešingai – jie palaiko vienas kitą ir neblogai prisitaiko.

11. Laikas gaminimui

Naktis – puikus laikas parengti save ir visą savo šeimą rytdienai. Jūs galite pusryčiams išvirti košę, sukrauti vaikui kuprinę, nuplauti vaisius, užpilti arbatinuką ir taip toliau. Jeigu esate „pelėda“, geriausia tokius dalykus daryti iš vakaro, nes ryte su jais susitvarkyti tikrai nepavyks.

12. Polinkis tobulėti

Kaip jūs besistengtumėte, jeigu esate tikra „pelėda“, prisiversti eiti miegoti anksčiau nei 22-23 valandą jums nepavyks. Užtat turite daug laisvo laiko, kurį galite iššvaistyti arba panaudoti savo tobulinimui.

13. Strateginis mąstymas

Naktis suteikia pakankamai laiko ir erdvės giliai viską apmąstyti, kas vyksta jūsų gyvenime: svajones, karjerą, finansus. Tamsa suteikia ramybę, kuri gali padėti tinkamai apgalvoti esamą padėtį. Taigi, „pelėdos“ gali strategiškai mąstyti: rasti problemų priežastis, statyti pamatus ateities galimybėms, numatyti vėlesnius veiksmus, kurie padės įgyvendinti visus sumanymus.

Parengė Evelina Parniavskaja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.