Kaip padėti draugei, jei sužinojote, kad vyras prieš ją smurtauja?

Šokiruojanti statistika: kas trečia Lietuvos moteris yra patyrusi smurtą artimoje aplinkoje. Tikėtina, kad su smurto auka susiduriame kasdien – darbe, prekybos centre, gatvėje arba viešajame transporte, tačiau nė nesusimąstome apie tai, ką tas žmogus išgyvena likęs namuose už uždarų durų su sutuoktiniu ar sugyventiniu.

Tikėtina, kad, jei prakalbinsite smurtą patyrusią moterį, ji atsivers ir papasakos visas detales apie tai, ką kenčia šeimoje.<br>123rf nuotr.
Tikėtina, kad, jei prakalbinsite smurtą patyrusią moterį, ji atsivers ir papasakos visas detales apie tai, ką kenčia šeimoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-25 11:03, atnaujinta 2021-10-29 10:09

Kaip elgtis, jeigu kolegė į darbą atėjo su žymiomis kraujosrūvomis ant veido ar kūno, arba jos bendravimas netikėtai pasikeitė – ji tapo užsisklendusi savyje arba itin baikšti?

Praktiniais patarimais su skaitytojais pasidalijo Vilniaus moterų krizių centre dirbanti ir kasdien akis į akį su smurto aukomis susidurianti vyriausioji socialinė darbuotoja Liudvika Urbanavičienė.

Jaunos moterys – sąmoningesnės

Specialistai sutartinai tvirtina, kad būtina kuo daugiau kalbėtis ir neleisti smurto aukoms likti vienoms su savo skausmu.

Net ir išsakytas nuogąstavimas apie galimai patiriamą smurtą kenčiančią moterį gali paskatinti prabilti apie slegiančias problemas.

Nebijokite kalbėtis. Būtent toks yra pagrindinis patarimas visiems, kurie nujaučia, jog šalia esantis žmogus – smurto auka.

L.Urbanavičienė pastebėjo, kad vyresnio amžiaus moterys yra linkusios slėpti patiriamą smurtą, tačiau tuo pačiu pasidžiaugė jaunomis merginomis.

Daugelis jaunesnių moterų suvokia, kad smurtas artimoje aplinkoje – didelė problema, todėl, pirmą kartą jį patyrusios, tučtuojau kreipiasi ne tik į policijos pareigūnus, tačiau ir ieško būtinos psichologinės ar, prireikus, teisinės pagalbos.

Jaučia gėdą dėl patirto smurto

Vis dėlto, kaip elgtis tiems, kurie įtaria, kad greta jų – nuo smurto nukentėjusi moteris? Kalbinta socialinė darbuotoja L.Urbanavičienė įsitikinusi, kad jeigu kyla bent menkiausias įtarimas, kad draugė arba kolegė namuose kenčia smurtą ir yra mušama girtaujančio ar agresyvaus sutuoktinio, būtina su ja apie tai pasišnekėti.

„Moterys, kurios patiria smurtą, yra linkusios jį slėpti. Gana dažnai į Vilniaus moterų krizių centrą paskambina moterys, kurios klausia, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, tačiau nenurodo, kad smurtą patiria būtent jos. Dažnai jos tvirtina kalbančios apie smurtą, kurį patiria artimos draugės, tačiau mes suprantame, kad jos kalba apie savo šeimoje esančią situaciją.

Visais atvejais raginame kuo skubiau kreiptis į policijos pareigūnus ir specialistus, kurie užtikrintų reikiamą pagalbą.

Apmaudu, kad dauguma moterų, ypač vyresnio amžiaus, vis dar jaučia gėdą dėl patiriamo smurto. Gaila, kad dauguma moterų gėdijasi dėl to, nors didžiausia gėda be išimties turėtų tekti smurtautojui.

Kai moteris kenčia smurtą 20 metų ir taip gyvena, tai smurtinis elgesys tampa tam tikra šeimos kultūrine tradicija.

Jaunesnės moterys nesusitaiko su tuo kaip su kasdienybe, todėl kreipiasi gerokai greičiau. Nuspėti, kad šalia tavęs, pavyzdžiui, toje pačioje darbovietėje, dirba smurto auka, labai sunku. Viskas priklauso nuo moters charakterio ir atvirumo.

Jei kyla įtarimas, reikėtų su moterimi bendrauti kuo daugiau, kad pavyktų gauti kuo daugiau pasitikėjimo. Labai svarbu laikytis diskretiškumo, užtikrinti saugumą“, – aiškino socialinė darbuotoja.

Užduotis: išklausyti ir patarti

Kai įgausite pasitikėjimą, bendrauti su smurto auka reikėtų labai atsargiai. Jokiu būdu moteris negali pasijusti esanti pasmerkta. Nereikia stebėtis. Anaiptol, vertėtų pateikti daugiau pavyzdžių apie smurtą patyrusias moteris ir pasidalinti sėkmės pavyzdžiais, kai nuo smurtautojo pabėgusios moterys atvertė naują gyvenimo lapą ir patyrė laimę.

Tikėtina, kad, jei prakalbinsite smurtą patyrusią moterį, ji atsivers ir papasakos visas detales apie tai, ką kenčia šeimoje.

Kad ir ką sakytų, būtina atidžiai išklausyti, o vėliau, nieko nelaukiant, pasiūlyti kreiptis į policijos pareigūnus bei parašyti pareiškimą, kad smurto aktas būtų užfiksuotas.

Visais atvejais smurtą patyrusios moterys turi būti raginamos kreiptis į pagal savo miestą priklausančius specializuotus centrus, kuriuose dirba savo sričių specialistai, galėsiantys teikti reikalingą pagalbą – psichologinę arba teisinę.

***

Esate patyrę smurtą artimoje aplinkoje, o gal ir šiuo metu jį kenčiate? Gal tai vyksta šalia jūsų, bet nežinote, kaip reaguoti? Netylėkite. Parašykite apie tai, kas vyksta, į „Nebijok kalbėti“ skydelį žemiau po straipsniu. Anonimiškumą garantuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.