Vyro sumušta moteris guodžiasi: „Esu pati kalta“

Vienoje socialinio tinklo grupėje moteris atvirai papasakojo apie namuose patirtą smurtą. Jos sutuoktinis užsipuolė ją tada, kai ji liepė jam eiti miegoti. Sutuoktinis nepagailėjo žmonos – talžė ją ne tik rankomis, bet ir peiliu supjaustė ranką.

Pasitaiko situacijų, kai moterys prisipažįsta esančios kaltos, nes išvirė ne tokią sriubą, kokią mėgsta sutuoktinis, ir dėl to save kaltina.<br>123rf nuotr.
Pasitaiko situacijų, kai moterys prisipažįsta esančios kaltos, nes išvirė ne tokią sriubą, kokią mėgsta sutuoktinis, ir dėl to save kaltina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2016, 9:25 AM, atnaujinta May 9, 2017, 6:50 PM

„Mano vyras šiandien mane primušė. Taip primušė... Spaudžiu sau ranka burną, kad neverkčiau garsiai. Skauda širdį. Kai mylimas žmogus tave daužo... Laiko tavo plaukus ir talžo kumščiu tavo veidą... Daužo kumščiu tavo galvą... Aš ta, kuri visada gynė vyrus, apie savo vyrą rašė tik gražiai.

Man gėda pasisakyti, kad mano vyras mane pridaužė. Vieną kartą taip buvo, bet numojau ranka, kad pati kalta.

Bet dabar... aš sumušta, peiliu prapjauta ranka, sudaužyta galva ir veidas. Sėdžiu, verkiu ir galvoju, ar aš dar noriu gyventi? O kam man gyventi? Aš nenoriu.

Dabar sakys visos, kad ne be reikalo gavo, pasiguosti nori... Sumušė, nes pasakiau, kad eitų gulti. Nežinau, kad jam atsitiko – akys apsivertė, mano vyras, atrodo, kitu žmogumi tapo, žvėrimi“, – rašė moteris.

Net ir būdama tokioje tragiškoje situacijoje moteris yra įsitikinusi, kad ji pati yra kalta ir net teigia, kad aplinkiniai ją apkaltins, jog ji buvo sumušta „ne be reikalo“. Ar galima atrasti kokias nors pateisinamas smurto priežastis ir ar yra dalykų, dėl kurių vyras turėtų teisę pakelti ranką prieš moterį?

Lrytas.lt pakalbino Kauno moterų draugijos direktorę Viliją Žukauskaitę, kuri patvirtino, jog smurtas jokiu būdu negali būti pateisinamas.

Išgirdusi apie tai, kad moteris, namuose patyrusi smurtą, jaučiasi pati kalta, nė kiek nenustebo. „Nors nėra oficialios statistikos, kiek sumuštų moterų jaučiasi kaltos, tačiau pasakysiu iš savo patirties – daugiau nei 99 proc. moterų dėl patirto smurto vis dar kaltina save.“

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad smurtautojas niekada nesako savo aukai, jog muša ją dėl to, kad jis pats padarė kažką blogo. Anaiptol, visada yra prikaišoma moteriai, neva ji pasielgė blogai arba pati yra nevykusi.

Vis dėlto pašnekovė įsitikinusi, kad niekada negalima ieškoti priežasčių, dėl ko moteris buvo primušta.

„Santuokoje ir šeimoje partneriai turi būti lygiaverčiai, todėl negali būti net kalbų apie smurtą ar vienas kito engimą.

Kai abi pusės suvokia esančios lygios, smurtui vietos nebelieka.

Dažnai moterys galvoja, kad šeimoje bus viskas gerai tada, kai jos ims laikytis tam tikrų taisyklių – pataikaus vyrui, nelieps eiti miegoti, paruoš skanią vakarienę, laiku grįš į namus. Tačiau tokios pačių susikurtos taisyklės tėra mitas: jeigu šiandien vyras smurtauja vedinas pavydo, tai kitą dieną pradės smurtauti dėl dar vienos paties sugalvotos priežasties. Nėra nė vienos priežasties, kodėl būtų galima smurtauti prieš kitą žmogų“, – tvirtino V.Žukauskaitė.

Gąsdina viešumas

Jei moteris, patyrusi smurtą, nusprendžia kreiptis į policiją ar tam tikrus specializuotus centrus, smurtautojai prašo to neviešinti, neva taip bus išnešamos šiukšlės iš namų. V.Žukauskaitė aiškino, kad didžiausia šiukšlė yra pats smurtautojas, bet ne smurtą patyrusi auka.

„Gana dažnai moterims yra sakoma, kad paskambinusios jos paviešins šeimos paslaptį, tačiau apie tai kalbėti ne tik patariama, bet ir būtina.

Moteris jokiu būdu negali slėpti to, ką patiria namuose už uždarų durų. Taip pat smurtą patyrusios moterys neturi jaustis kaltos.

Apmaudu, kad visuomenėje vis dar dažnas klausimas, keliamas sužinojus apie smurtą, yra „už ką“. Negali būti ir nėra tokios priežasties, dėl kurios būtų galima sumušti moterį ar kitą asmenį“, – sakė ji.

Ši gaji nuostata formuoja moterų nusiteikimą ieškoti priežasčių, ką pačios padarė ar pasakė blogai.

Pasitaiko situacijų, kai moterys prisipažįsta esančios kaltos, nes išvirė ne tokią sriubą, kokią mėgsta sutuoktinis, ir dėl to save kaltina. Tada jos net atsiprašo tikindamos, kad kitą kartą negamins to, ko nemėgsta sutuoktinis.

Kauno moterų draugijos direktorė tikino, kad dar vienas gajus mitas apie smurtautoją yra tai, kad jis pasikeis.

Gana dažnai į specializuotus centrus besikreipiančios moterys galvoja, kad vieną kartą prieš sutuoktinę ranką pakėlęs vyras pasikeis, apgailestaus ir prisimins gražiausius šeimą siejusius momentus, tačiau tai beveik niekada nepasitvirtina.

***

Esate patyrę smurtą artimoje aplinkoje, o gal ir šiuo metu jį kenčiate? Gal tai vyksta šalia jūsų, bet nežinote, kaip reaguoti? Netylėkite. Parašykite apie tai, kas vyksta, į „Nebijok kalbėti“ skydelį apačioje. Anonimiškumą garantuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?