Kaip atpažinti, kad moteris namuose patiria fizinį ir seksualinį smurtą

Jūs įtariate, kad pažįstama moteris, draugė, giminaitė ar bendradarbė savo aplinkoje patiria smurtą. Bet nesate tikri dėl savo įtarimų, nes ji pati vengia atviriau kalbėtis. Kaip pagal išorinius požymius galima atpažinti, kad vyksta kažkas negero?

Fiziniu smurtu laikomas bet koks veiksmas žmogaus atžvilgiu, kuriuo siekiama jį traumuoti ar įbauginti, taip pat vertimas atlikti tam tikrus fizinius veiksmus prieš savo valią.<br>123rf nuotr.
Fiziniu smurtu laikomas bet koks veiksmas žmogaus atžvilgiu, kuriuo siekiama jį traumuoti ar įbauginti, taip pat vertimas atlikti tam tikrus fizinius veiksmus prieš savo valią.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 2:10 PM, atnaujinta Oct 29, 2021, 10:07 AM

Smurtas gali būti fizinis, seksualinis, psichologinis ir net finansinis. Šiame straipsnyje aptarsime pirmuosius du, kurie paveikia auką pačiu brutaliausiu būdu.

Fizinis smurtas

Visų pirma reikia suprasti, kas yra fizinis smurtas. Fiziniu smurtu laikomas bet koks veiksmas žmogaus atžvilgiu, kuriuo siekiama jį traumuoti ar įbauginti, taip pat vertimas atlikti tam tikrus fizinius veiksmus prieš savo valią.

Fizinis smurtas – tai:

– smūgiai kumščiais, kojomis, stumdymas, fizinis užpuolimas;

– ginklo panaudojimas, siekiant padaryti fizinius sužalojimus;

– jėgos panaudojimas, siekiant priversti moterį atlikti tam tikrus veiksmus, norint ją kontroliuoti ir reikalaujant paklusnumo.

Kokius požymius jis palieka? Visų pirma tai tokie kūno sužalojimai, kaip žaizdos ar mėlynės. Tačiau smurtaujantis asmuo gali versti moterį slėpti šiuos sužalojimus.

Jeigu pastebite šiuos požymius – tikėtina, kad moteris patiria fizinį smurtą:

– sužalojimų pėdsakai, kaip nudegimai, mėlynės, atviros žaizdos ar nepaaiškinami lūžiai;

– ji gali vengti kontaktų su visais aplinkiniais;

– jūs galite pastebėti, kad ji stipriai dreba ir lengvai išsigąsta.

Seksualinis smurtas

Seksualinis smurtas – tai situacija, kuomet moteris verčiama lytiškai santykiauti prieš jos valią. Taip pat seksualiniu smurtu laikomi kito žmogaus veiksmai, kontroliuojantys jos teisę pačiai būti savo kūno šeimininke – pavyzdžiui, vertimas pastoti ar pasidaryti abortą.

Seksualinis smurtas – tai:

– moters vertimas lytiškai santykiauti arba dalyvauti seksualiniuose veiksmuose, taip pat vertimas stebėti svetimus seksualinius veiksmus;

– moters traumavimas per lytinius santykius.

Egzistuoja tam tikri požymiai, kuriuos galima pastebėti, jeigu jūs numanote, kad jūsų pažįstama moteris patiria seksualinį smurtą.

Bėda ta, kad dauguma smurto paliktų žymių yra tose kūno vietose, kurios paslėptos po drabužiais, todėl sunku juos pastebėti.

Seksualinio smurto požymiai yra:

– mėlynės sėdmenų, krūtinės ir genitalijų srityje;

– sunkumai vaikštant, sėdint ar judant;

– neplanuotas nėštumas, lytiniu keliu plintančios ligos, skrandžio ir pilvo skausmai;

– išsekimo požymiai.

Įtarimus lydi keisti pasiaiškinimai

Jeigu pastebėjote ką nors iš išvardintų požymių, būtinai paklauskite, kaip tai atsirado. Jeigu išgirsite ką nors labai keisto – tai bus tikriausias artimoje aplinkoje patiriamo fizinio ar seksualinio smurto požymis.

Bendriausias fizinio smurto požymis yra neįtikėtini pasiteisinimai, siekiant paaiškinti, kaip atsirado sužalojimai.

Dar aiškesnis ženklas – jeigu kasdien atsiranda vis naujų sužalojimų (pavyzdžiui, mėlynių), ir juos lydi vis nauji pasiteisinimai.

Smurtaujantis asmuo gali gąsdinti moterį dar didesniu smurtu, jeigu ji kam nors papasakos, kas su ja iš tiesų vyksta, todėl ji išgalvoja paaiškinimus kiekvienai traumai.

Tad jeigu kasdien pastebite ant pažįstamos moters vis naujas traumų žymes, privalote padėti jai pasipriešinti smurtui (apie tai – kiek vėliau).

Atkreipkite dėmesį į tai, jeigu jums neleidžiama matytis ir bendrauti su moterimi dėl įtartinų priežasčių. Kai kurie smurtautojai gali versti moteris būti tarp keturių sienų atskirtas nuo viso pasaulio, kad nuslėptų joms padarytas traumas.

Jeigu keletą kartų bandėte pasimatyti su savo drauge, o ji atsisakė ar pateikė keistus pasiteisinimus, gali būti, kad jūsų įtarimai dėl smurto pagrįsti.

Kaip elgtis?

Jeigu įtariate, kad jūsų pažįstamai moteriai gresia pavojus, bet jūs nežinote, kaip padėti, geriausia paskambinti pagalbos linijų ar specializuotų, su smurtu kovojančių centrų telefonais ir pasikonsultuoti.

Raskite laiko pasikalbėti su savo pažįstama ir pasakyti, kad jums neramu dėl jos saugumo. Pasistenkite įsitikinti, kad būsite su ja vieni ir toliau nuo tų, kuriuos jūs įtariate smurtaujant prieš ją.

Asmeniškas pokalbis padės moteriai atsiverti ir papasakoti apie savo padėtį.

Pasakykite draugei, kad nerimaujate, jog jai gresia pavojus. Priminkite konkrečiai, kada dėl jos išsigandote ar pastebėjote, kad ji keistai elgiasi. Pasistenkite padėti jai suprasti, jog nedera pasilikti šioje situacijoje ir yra būdų iš jos išeiti.

Paaiškinkite, kad jūs esate čia ir pasirengę palaikyti visais būdais, kuriais sugebėsite.

Būkite kantrūs ir išklausykite viską, ką jūsų draugė norės jums papasakoti. Nepamirškite, kad jai gali būti sunku atsiverti ir papasakoti, ką išgyvena. Klausykite visko, ką ji jums pasakos, ir duokite suprasti, kad esate jos pusėje.

Pagalvokite, kokią konkrečią pagalbą galite jai pasiūlyti – galbūt išvežti į kitą vietą, padėti jai su vaikais ar tiesiog duoti petį išsiverkti.

Jokiu būdu neverskite jos jaustis kalta. Kad ir kiek pykčio jaustumėte jos skriaudikui, stenkitės neversti jos jausti kaltę ar gėdą tokio tipo klausimais, kaip „Kodėl tu iki šiol nuo jo nepabėgai?“

Priešingai – parodykite savo nerimą, kad priverstumėte ją suprasti, jog ji turi pasirinkimą. Pasakykite kažką tokio: „Man tampa labai baisu, kai pagalvoju, kad tu lieki su juo viena. Noriu padėti tau rasti sprendimą bet kokiu būdu, kiek tik sugebėsiu“.

Pasiūlykite pakalbėti su specialistu, kuris galės padėti. Pasistenkite paskatinti savo draugę kreiptis profesionalios pagalbos. Pavyzdžiui, į vietos krizių centrus ar ir į policiją.

Padėkite draugei sugalvoti planą, kuris jai ir jos šeimai (jeigu ji tokią turi) būti saugiems. Pakalbėkite apie būdus, kaip ji galėtų pabėgti nuo smurtautojo kartu su savo vaikais ir, jei įmanoma, augintiniais.

Aptarkite vietas, kur ji gali išeiti, kad skriaudėjas jos neieškotų – pavyzdžiui, laikinos globos įstaigas smurtą patiriančioms moterims ar draugų namus, kur smurtautojas nesugebėtų jos rasti.

Stenkitės palaikyti draugę nepriklausomai nuo to, ką ji nuspręs. Deja, nemaža dalis smurtą patiriančių moterų dėl įvairių priežasčių apsisprendžia likti su smurtautoju.

Jūsų draugė gali nuspręsti jį palikti, bet po to vėl pas jį grįžti. Jeigu ji tai padarytų, ir toliau siūlykite jai visą įmanomą pagalbą ir stenkitės įtikinti kuo mažiau laiko leisti šalia smurtautojo.

Jeigu draugė nuspręs visiems laikams palikti smurtautoją, palaikykite ją emociškai šiuo nelengvu laikotarpiu. Pasisiūlykite jai padėti gauti pagalbą iš institucijų, dirbančių su smurto aukomis.

***

Esate patyrę smurtą artimoje aplinkoje, o gal ir šiuo metu jį kenčiate? Gal tai vyksta šalia jūsų, bet nežinote, kaip reaguoti? Netylėkite. Parašykite apie tai, kas vyksta, į „Nebijok kalbėti“ skydelį apačioje. Anonimiškumą garantuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.