5 mitai apie smurtą šeimoje: kodėl aukos lieka nesuprastos?

Nuo vaikystės esame mokomi, kad šeima – didžiausia atrama kiekvienam žmogui. Tai vieta, kur jaučiame palaikymą ir meilę, kur mus supa artimi žmonės, kur mus priima tokius, kokie esame. Šeimoje mes randame supratimą ir apsaugą, kai atrodo, kad visas aplinkinis pasaulis pasisuko prieš mus.

Daugelio šalių specialistai pripažįsta, jog smurtas šeimoje yra viena lyderiaujančių nusikaltimų rūšių.<br>123rf nuotr.
Daugelio šalių specialistai pripažįsta, jog smurtas šeimoje yra viena lyderiaujančių nusikaltimų rūšių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 10:38 AM, atnaujinta Nov 10, 2023, 1:14 PM

Tačiau ką daryti, jeigu galinga tvirtovė pasirodo esanti viso labo netvirtas kortų namelis? Kaip gyventi, kai pavojus slypi toje vietoje, kuri turėtų būti pati švenčiausia ir brangiausia, – mūsų pačių namuose?

Smurto namuose tema visuomenėje neretai laikoma nepadoria, nepriimtina ir net savotiškai uždrausta – esą negražu viešai džiaustyti savo skalbinius ir nešti nešvarumus iš savo lizdo. Ši tema apipinta daugybe stereotipų ir tiesos neatitinkančių legendų.

Šiuos stereotipus būtina sugriauti – juk būtent dėl jų moteris, susidūrusi su smurtu šeimoje, neranda supratimo ir paramos savo aplinkoje, o dažnai ir iš viso nesiryžta kreiptis pagalbos, likdama viena su savo nelaime.

Pabandysime išsklaidyti plačiausiai paplitusius mitus apie smurtą šeimoje ir artimiausioje aplinkoje.

1 mitas: smurto šeimoje šiuolaikiniame pasaulyje neegzistuoja

Būtų nuostabu, jeigu tai būtų tiesa. Bet, deja, faktai lieka faktais. Nuo smurto šeimoje kenčia ne tik neišsivysčiusių šalių, bet ir Vakarų Europos moterys.

Statistika rodo, kad smurtas prieš moteris yra plačiai paplitęs Europos Sąjungoje. Tyrimai rodo, kad apie 30 proc. Europos moterų yra patyrusios fizinį ar seksualinį smurtą. Tokia situacija vyrauja ir Lietuvoje.

Neseniai portale lrytas.lt atliktoje apklausoje net 59 proc. respondentų prisipažino kada nors gyvenime patyrę smurtą šeimoje. Iš jų 37 proc. – iš sutuoktinio ar sugyventinio.

Nuolat visuomenę pasiekia pranešimai apie moteris (kiek rečiau – ir vyrus), žūstančius nuo sutuoktinių rankos. Buitinių konfliktų metų vieni prieš kitus smurtauja artimi giminaičiai.

Daugelio šalių specialistai pripažįsta, jog smurtas šeimoje yra viena lyderiaujančių nusikaltimų rūšių. Tačiau būtina atsižvelgti, kad dėl savo specifikos anaiptol ne visi smurto šeimoje atvejai patenka į teisėsaugos akiratį.

2 mitas: moterys pačios provokuoja smurtą ir jo nusipelno

Tokia nuomonė ypač gaji posovietinėse šalyse, kur ypač stipriai įsigalėjusios patriarchalistinės nuostatos.

Kartais netgi iš pažiūros visai civilizuoti žmonės kažkodėl laikosi stereotipo, kad moteris yra lyg priedas prie vyro ar savotiška jo nuosavybė, su kuria jis gali elgtis, kaip tinkamas.

Mes užmirštame, kad joks žmogus iš principo negali nusipelnyti ar užsitarnauti mušimo ar žeminimų, tai yra įtvirtinta šiuolaikinėse teisinėse ir moralinėse normose. Skriaudėjams labai patogu teisinti savo veiksmus teiginiais, kad „ji pati to nusipelnė“.

3 mitas: moterys patiria malonumą iš prievartos, jos yra mazochistės

Iš tiesų būna atvejų, kai moterys patiria seksualinį malonumą iš prievartos. Tačiau tai privalo vykti laisvu abiejų partnerių sutikimu kaip žaidimas su griežtai apibrėžtu laiku (kol trunka BDSM sesija), taisyklėmis ir tabu; dalyvauti tokiame žaidime vienodai turi norėti abu partneriai. Priešingu atveju moteris tampa tikro smurto auka ir, patikėkite, iš to nepatiria absoliučiai jokio malonumo.

4 mitas: moteris bet kada gali palikti smurtautoją, jeigu jai su juo iš tiesų blogai

Iš tiesų moteris anaiptol ne bet kada gali palikti vyrą, kuris ją muša. Dažniausiai ji tiesiog neturi į ką kreiptis ir kur eiti. Taip pat mūsų visuomenėje dažnai būna labai stipriai paplitusi moterų socialinė ir ekonominė priklausomybė nuo savo partnerių. Tad moterys lieka gyventi su smurtautoju ir yra priverstos vėl ir vėl iš naujo patirti smurtą.

5 mitas: smurtas paliečia tik asocialias šeimas

Šeimos, kurioje reguliariai smurtaujama, niekaip nepavadinsi sėkminga, laiminga ar normalia. Bet socialiniame lygmenyje tokia šeima gali atrodyti visai normali: smurto aukos dažniausiai slepia tai, kas vyksta, o smurtautojai paprastai puikiai suvokia savo situaciją ir stengiasi adekvačiai bendrauti su aplinkiniais, kad nesukeltų jokių įtarimų.

Šeimos turtinė padėtis šiuo atveju neturi reikšmės: prievartos ir smurto atvejų vienodai pasitaiko ir neturtingose, ir pasiturinčiose šeimose, tik turtingose jie labiau slepiami, stengiantis išsaugoti gerą įvaizdį.

***

Esate patyrę smurtą artimoje aplinkoje, o gal ir šiuo metu jį kenčiate? Gal tai vyksta šalia jūsų, bet nežinote, kaip reaguoti? Netylėkite. Parašykite apie tai, kas vyksta, į „Nebijok kalbėti“ skydelį apačioje. Anonimiškumą garantuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.