Kova su smurtu prieš moteris – Europos mastu

Šiandien Europos Komisija pradeda įvairius 2017 m. veiksmus, skirtus kovoti su visų formų smurtu prieš moteris ir merginas. Skirti 10 mln. eurų visuomenės pastangoms paremti, kad būtų užkirstas kelias smurtui lyties pagrindu ir suteikta pagalba šio smurto aukoms Europos Sąjungoje.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2016, 3:18 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:33 AM

ES ir už jos ribų moterys ir mergaitės vis dar susiduria su plačiai paplitusiu smurtu. Moterys ir mergaitės visame pasaulyje vis dar mušamos namuose, jos patiria seksualinį ir ekonominį išnaudojimą, yra užpuolamos gatvėse ar darbe, prie jų priekabiaujama internete ar sportuojant, jos prievartaujamos, žalojamos arba priverstinai ištekinamos. Šiandien kas trečia moteris ES yra patyrusi kokios nors formos smurtą lyties pagrindu. Susiduriama su milžiniškomis pasekmėmis, kurias šis smurtas palieka šeimoms, bendruomenėms, visuomenėms ir ekonomikai.

2016 m. lapkričio mėnesio „Eurobarometro“ atliktos apklausos duomenys atskleidžia, jog su smurtu artimoje aplinkoje Lietuvoje susiduria tiek moterys, tiek vyrai. Net patirdami ar žinodami apie smurtą 30 proc. apklaustųjų teigė apie tai su niekuo nesikalbėję, nesikreipę pagalbos (ES 28 proc.). 31 proc. apklaustųjų Lietuvoje mano, kad smurtas prieš moteris namuose yra itin dažnas reiškinys (ES 25 proc.) ir tik 66 proc. teigė, jog seksualinis priekabiavimas jokiais atvejais nėra toleruotinas. Nepaisant to, jog vis dar 45 proc. respondentų mano, kad smurto prieš moteris priežastimi gali būti pačių moterų provokuojantis elgesys, Lietuvoje matomas ryškus požiūrio pasikeitimas nuo 2010 m. kuomet šis rodiklis siekė 86 proc.

Tikimasi, jog EK vykdomi humanitarinės pagalbos projektai, susiję su smurtu lyties pagrindu, pasieks beveik 3,4 mln. moterų, mergaičių, berniukų ir vyrų visame pasaulyje. Įgyvendinant 2016–2020 m. ES lyčių lygybės veiksmų planą išorės santykių srityje ir toliau bus investuojama į moteris ir mergaites visame pasaulyje, kurių teisės buvo pažeistos, nes joms nebuvo sudarytos galimybės gauti išsilavinimą, įsilieti į darbo rinką ir dalyvauti politiniame gyvenime.

Prisidėdamas prie kovos su visų formų smurtu prieš moteris ir merginas Vilniuje įsikūręs Europos lyčių lygybės institutas (EIGE) taip pat pradeda vienerius metus truksiančią Europos Komisijos sutelktų veiksmų kampaniją kovai su smurtu prieš moteris ir prisijungia prie daugybės visame pasaulyje organizuojamų renginių „Orange events“. Lapkričio 25 d. Vilniaus rotušė nušvis oranžine spalva, taip pažymint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.